csütörtök, május 19, 2022
Home Apple hírek 1,1 milliárd dollár a tét: ismét bíróság előtt kötött ki az Apple-Caltech...

1,1 milliárd dollár a tét: ismét bíróság előtt kötött ki az Apple-Caltech ügy

Bár 2020-ban pert nyert a Caltech az Apple-lel szemben szabadalomsértési ügyben, még nem lélegezhet fel. Két év elteltével újra bíróság előtt állnak a peres felek, és még messze nincs vége a történetnek.

Még 2016-ban perelte be a Caltech (California Institute of Technology – az egyesült államok egyik magánegyeteme Los Angeles közelében) az Apple-t. Állítása szerint az Apple a termékeiben (iPhone-okban, iPadekben, Macekben, iMacekben, Apple Watchokban, Apple TV-kben, HomePodokban, sőt a még megszűnt AirPort routerekben) használt Broadcom chipekkel megsértette az egyetem szabadalmait. A per fókuszában három Caltech-szabadalom áll, valamennyi összefüggésben van a wifi teljesítményével és sebességével.

© Times Higher Educations

2020 januárjában a bíróság a Caltech javára döntött: 838 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték az Apple-t, a Broadcomot az Apple egyik chipszállítóját pedig 270 millió dollárra, azaz összességében több mint egymilliárd dollár vándorolt (volna) a Caltechhez. Az egyetem ügyvédei szerint a megítélt összeg az Apple által az Egyesült Államokban eladott több mint 598 millió „jogsértő” terméken alapult. Az Apple pár hónappal később érvényteleníteni próbálta a Caltech egyik szóban forgó szabadalmát, de nem járt sikerrel.

No de nem azért Apple az Apple (és fizeti ügyvédek seregét), hogy csak így egyszerűen beletörődjön egy ekkora összegbe, úgyhogy ismét csak bírósághoz fordult, ezúttal a kártérítés miatt. Sikerrel is járt: a Reuters beszámolója szerint az Egyesült Államok szövetségi körzetének fellebbviteli bírósága hatályon kívül helyezte a 2020-as, 1,1 milliárd dolláros ítéletet. A bíróság szerint az eddigi egyik legnagyobb szabadalmi ügyben született kártérítési összeg, pontosabban a Caltech kétszintű, azaz az Apple-t és a Broadcomot külön kezelő kártérítési elmélete ugyanis „jogilag nem támogatható”. Új tárgyalást rendeltek el.

Ettől függetlenül a bíróság helybenhagyta az esküdtszék azon korábbi megállapításait, hogy az Apple és a Broadcom megsértett két Caltech-szabadalmat, viszont új vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy vajon megsértették-e a harmadikat is. A Caltech szóvivője elmondta, hogy biztosak abban, hogy a szabadalmaikat teljes mértékben elismerik az új kártérítési per során. Egyelőre még sem az Apple, sem a Broadcom nem reagált a hírre.

Egyébként nem csak az Apple-t perelte be a Caltech: a Microsoftot, a Samsung Electronicset, a Dell Technologiest, és a HP-t is bíróság elé citálták ugyanazon szabadalmak állítólagos megsértése miatt. Ezek az ügyek még folyamatban vannak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments