hétfő, február 6, 2023
Home Apple hírek 1,1 milliárd dollár a tét: ismét bíróság előtt kötött ki az Apple-Caltech...

1,1 milliárd dollár a tét: ismét bíróság előtt kötött ki az Apple-Caltech ügy

Bár 2020-ban pert nyert a Caltech az Apple-lel szemben szabadalomsértési ügyben, még nem lélegezhet fel. Két év elteltével újra bíróság előtt állnak a peres felek, és még messze nincs vége a történetnek.

Még 2016-ban perelte be a Caltech (California Institute of Technology – az egyesült államok egyik magánegyeteme Los Angeles közelében) az Apple-t. Állítása szerint az Apple a termékeiben (iPhone-okban, iPadekben, Macekben, iMacekben, Apple Watchokban, Apple TV-kben, HomePodokban, sőt a még megszűnt AirPort routerekben) használt Broadcom chipekkel megsértette az egyetem szabadalmait. A per fókuszában három Caltech-szabadalom áll, valamennyi összefüggésben van a wifi teljesítményével és sebességével.

© Times Higher Educations

2020 januárjában a bíróság a Caltech javára döntött: 838 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték az Apple-t, a Broadcomot az Apple egyik chipszállítóját pedig 270 millió dollárra, azaz összességében több mint egymilliárd dollár vándorolt (volna) a Caltechhez. Az egyetem ügyvédei szerint a megítélt összeg az Apple által az Egyesült Államokban eladott több mint 598 millió „jogsértő” terméken alapult. Az Apple pár hónappal később érvényteleníteni próbálta a Caltech egyik szóban forgó szabadalmát, de nem járt sikerrel.

No de nem azért Apple az Apple (és fizeti ügyvédek seregét), hogy csak így egyszerűen beletörődjön egy ekkora összegbe, úgyhogy ismét csak bírósághoz fordult, ezúttal a kártérítés miatt. Sikerrel is járt: a Reuters beszámolója szerint az Egyesült Államok szövetségi körzetének fellebbviteli bírósága hatályon kívül helyezte a 2020-as, 1,1 milliárd dolláros ítéletet. A bíróság szerint az eddigi egyik legnagyobb szabadalmi ügyben született kártérítési összeg, pontosabban a Caltech kétszintű, azaz az Apple-t és a Broadcomot külön kezelő kártérítési elmélete ugyanis „jogilag nem támogatható”. Új tárgyalást rendeltek el.

Ettől függetlenül a bíróság helybenhagyta az esküdtszék azon korábbi megállapításait, hogy az Apple és a Broadcom megsértett két Caltech-szabadalmat, viszont új vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy vajon megsértették-e a harmadikat is. A Caltech szóvivője elmondta, hogy biztosak abban, hogy a szabadalmaikat teljes mértékben elismerik az új kártérítési per során. Egyelőre még sem az Apple, sem a Broadcom nem reagált a hírre.

Egyébként nem csak az Apple-t perelte be a Caltech: a Microsoftot, a Samsung Electronicset, a Dell Technologiest, és a HP-t is bíróság elé citálták ugyanazon szabadalmak állítólagos megsértése miatt. Ezek az ügyek még folyamatban vannak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Kétségbeesetten keresi a gazdáját 150 milliárd dollár

A bulinak vége, a kijózanodás is megvolt, a másnaposságon is túl vagyunk. Na és most hogyan tovább? – ezzel a mérsékelten költői képpel festették...

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Recent Comments