péntek, szeptember 30, 2022
Home Apple hírek 1,1 milliárd dollár a tét: ismét bíróság előtt kötött ki az Apple-Caltech...

1,1 milliárd dollár a tét: ismét bíróság előtt kötött ki az Apple-Caltech ügy

Bár 2020-ban pert nyert a Caltech az Apple-lel szemben szabadalomsértési ügyben, még nem lélegezhet fel. Két év elteltével újra bíróság előtt állnak a peres felek, és még messze nincs vége a történetnek.

Még 2016-ban perelte be a Caltech (California Institute of Technology – az egyesült államok egyik magánegyeteme Los Angeles közelében) az Apple-t. Állítása szerint az Apple a termékeiben (iPhone-okban, iPadekben, Macekben, iMacekben, Apple Watchokban, Apple TV-kben, HomePodokban, sőt a még megszűnt AirPort routerekben) használt Broadcom chipekkel megsértette az egyetem szabadalmait. A per fókuszában három Caltech-szabadalom áll, valamennyi összefüggésben van a wifi teljesítményével és sebességével.

© Times Higher Educations

2020 januárjában a bíróság a Caltech javára döntött: 838 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték az Apple-t, a Broadcomot az Apple egyik chipszállítóját pedig 270 millió dollárra, azaz összességében több mint egymilliárd dollár vándorolt (volna) a Caltechhez. Az egyetem ügyvédei szerint a megítélt összeg az Apple által az Egyesült Államokban eladott több mint 598 millió „jogsértő” terméken alapult. Az Apple pár hónappal később érvényteleníteni próbálta a Caltech egyik szóban forgó szabadalmát, de nem járt sikerrel.

No de nem azért Apple az Apple (és fizeti ügyvédek seregét), hogy csak így egyszerűen beletörődjön egy ekkora összegbe, úgyhogy ismét csak bírósághoz fordult, ezúttal a kártérítés miatt. Sikerrel is járt: a Reuters beszámolója szerint az Egyesült Államok szövetségi körzetének fellebbviteli bírósága hatályon kívül helyezte a 2020-as, 1,1 milliárd dolláros ítéletet. A bíróság szerint az eddigi egyik legnagyobb szabadalmi ügyben született kártérítési összeg, pontosabban a Caltech kétszintű, azaz az Apple-t és a Broadcomot külön kezelő kártérítési elmélete ugyanis „jogilag nem támogatható”. Új tárgyalást rendeltek el.

Ettől függetlenül a bíróság helybenhagyta az esküdtszék azon korábbi megállapításait, hogy az Apple és a Broadcom megsértett két Caltech-szabadalmat, viszont új vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy vajon megsértették-e a harmadikat is. A Caltech szóvivője elmondta, hogy biztosak abban, hogy a szabadalmaikat teljes mértékben elismerik az új kártérítési per során. Egyelőre még sem az Apple, sem a Broadcom nem reagált a hírre.

Egyébként nem csak az Apple-t perelte be a Caltech: a Microsoftot, a Samsung Electronicset, a Dell Technologiest, és a HP-t is bíróság elé citálták ugyanazon szabadalmak állítólagos megsértése miatt. Ezek az ügyek még folyamatban vannak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments