csütörtök, május 19, 2022
Home Apple hírek 1,8 milliárd forintos büntetést kell fizetnie az Apple-nek – innentől akár hetente

1,8 milliárd forintos büntetést kell fizetnie az Apple-nek – innentől akár hetente

Ötmillió eurós, azaz nagyjából 1,8 milliárd forintos bírságot szabott ki a holland piacfelügyeleti hatóság az Apple-re, és ez csak a kezdet. Akár minden héten fizethet ennyit.

Az európai országok közül Hollandia elégelte meg leghamarabb az Apple Store sokat vitatott üzletpolitikáját, és a Holland Fogyasztói és Piacügyi Hatóság (ACM) nemrégiben a társkereső alkalmazásokkal kapcsolatban döntött úgy, hogy a fejlesztők megkerülhetik az App Store fizetési rendszerét. (A részletekről itt olvashatnak).

Az Apple-nek tehát úgy kellene (kellett volna) módosítania a holland App Store való hozzáférés feltételeit a társkereső appok szolgáltatói számára, hogy azok az Apple fizetési rendszerétől eltérő rendszereket is használhassanak, illetve arra is képeseknek kell lenniük, hogy az alkalmazáson kívüli fizetési rendszerekre hivatkozzanak.

Úgy tűnik, hogy az Apple egyelőre nem vette mindezt túl komolyan (vagy nem volt elég gyors): a társkereső alkalmazások továbbra sem tudnak alternatív fizetési rendszereket használni. Mi több, az Apple még számos akadályt is gördített a fejlesztők elé, ha harmadik fél fizetési eszközét használnák. Az ACM szerint az Apple nem hajtotta végre a számára előírt változtatásokat, így ötmillió eurós büntetést kell fizetniük, és ezzel még nincs vége. Hogy jobban csipkedjék magukat, ezentúl hetente ugyanennyi lesz a büntetés (legfeljebb 50 millió euróig).

Azt azért a 9to5Mac is megjegyzi, hogy az ACM azon felvetése, hogy az Apple nem volt elég gyors a követelmények változtatásakor, nem veszi figyelembe azt, hogy egy ehhez hasonló szintű módosításhoz, különösen egy olyan mamutcégnél, mint az Apple, azért idő kell. De persze az Apple-t sem kell félteni, ugyanis nem is titkolta, hogy hogy azoknak a fejlesztőknek, akik harmadik féltől származó alkalmazáson belüli fizetési lehetőségeket szeretnének átvenni, számos különféle akadályt kell átugraniuk ahhoz, hogy ezt megtehessék. Arról már nem is beszélve, hogy az Apple továbbra is azt tervezi, hogy jutalékot számít fel ezekért a vásárlásokért. Mindenesetre az Apple-nek előbb-utóbb további részletekkel kell szolgálnia a hollandiai társkereső alkalmazásokkal kapcsolatos terveiről, már amennyiben el szeretné kerülni a folyamatos bírságot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments