csütörtök, január 20, 2022
Home Apple hírek 186 millió forintos áron mehet el a világ egyik első Apple-számítógépe

186 millió forintos áron mehet el a világ egyik első Apple-számítógépe

A héten találhat gazdára az az Apple-1 számítógép, amelyikből mostanra már mindösszesen csak 20 darab működőképes típus van. Ez az egyik közülük.

Viszonylag kevés maradt fenn az Apple által készített első számítógépből, az Apple-1-ból. Ezek egyike a héten találhat új gazdára egy árverés keretében, a szakértők pedig azt várják, hogy nagyjából 600 ezer dolláros, vagyis nagyjából 186 millió forintos áron megy majd el a készülék – írja a The Guardian.

Az Apple-1 gépeket 45 évvel ezelőtt tervezte és építette Steve Wozniak, Steve Jobs, Patty Jobs és Daniel Kottke. A számítógépből csupán 175 darabot raktak össze Jobs Los Altos-i otthonában, mára pedig már alig a fele van meg ezeknek. “Mindez rendkívül értékessé és izgalmassá teszi az eszközt” – nyilatkozta a Los Angeles Timesnak Corey Cohen Apple-1-szakértő.

© Flickr/Dr-Chomp

A John Moran aukciósház 200 dolláros kikiáltási árról indítja majd a licitet. Az eddigi rekordot egy 2014-ben elárverezett modell tartja, azért az Apple-1-ért 905 ezer dollárt, vagyis mostani árfolyamon számolva mintegy 282 millió forintot fizettek.

A mostani modelel egyike annak az 50 számítógépnek, amit Jobs a kaliforniai Mountain View-ban található ByteShop üzletnek adott el. Bár Paul Terrell, az üzlet tulajdonosa először elégedetlen volt, mert arra számított, hogy a gépet a vevőknek csak be kell dugniuk a használat előtt – az Apple-1 valójában csak egy készre szerelt áramköri lap volt, amihez a perifériákat lehetett csatlakoztatni –, Jobs meggyőzte őt, hogy profitálhat a termékből, ha a boltjából monitorokat, billentyűzeteket ad el a gép mellé.

© Wikimedia

A gépet végül a Chafee College egyik oktatója vásárolta meg, aki 1977-ben el is adta azt egy diákjának, hogy Apple II-re válthasson. A diák azonban azóta sem vált meg a géptől.

A szakértők szerint a most kalapács alá kerülő számítógép egyike annak a 20 modellnek, amely még a mai napig is működőképes.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Hamarosan indulhat az 5G-s iPhone SE gyártása

Egy friss szivárgás egész pontos menetrendet vázolt fel a készülék piaci rajtja kapcsán. Hónapok óta özönlenek a pletykák arról, hogy az Apple már az...

A baloldalnak túl drága az iPhone és túl olcsó a csirkefarhát

A baloldalnak túl drága az iPhone és túl olcsó a csirkefarhát A Momentum ifjú politikusa...

Ismét megtörtént: lenyomta az Apple a Samsungot

A tavalyi utolsó negyedévben mindössze egy százalékkal nőtt az okostelefonok eladása a világon az előző év azonos időszakához képest az ellátási láncok problémái és...

Vadonatúj Mac Pro számítógépet dobhat piacra év végén az Apple – Liner.hu

Tavaly ősszel bemutatásra kerültek a 14 és 16 hüvelykes, M1 Pro és M1 Max lapkákkal ellátott csúcslaptopok, idén pedig tovább bővülhet a cupertinóiak...

Recent Comments