vasárnap, március 26, 2023
Home Apple hírek 186 millió forintos áron mehet el a világ egyik első Apple-számítógépe

186 millió forintos áron mehet el a világ egyik első Apple-számítógépe

A héten találhat gazdára az az Apple-1 számítógép, amelyikből mostanra már mindösszesen csak 20 darab működőképes típus van. Ez az egyik közülük.

Viszonylag kevés maradt fenn az Apple által készített első számítógépből, az Apple-1-ból. Ezek egyike a héten találhat új gazdára egy árverés keretében, a szakértők pedig azt várják, hogy nagyjából 600 ezer dolláros, vagyis nagyjából 186 millió forintos áron megy majd el a készülék – írja a The Guardian.

Az Apple-1 gépeket 45 évvel ezelőtt tervezte és építette Steve Wozniak, Steve Jobs, Patty Jobs és Daniel Kottke. A számítógépből csupán 175 darabot raktak össze Jobs Los Altos-i otthonában, mára pedig már alig a fele van meg ezeknek. “Mindez rendkívül értékessé és izgalmassá teszi az eszközt” – nyilatkozta a Los Angeles Timesnak Corey Cohen Apple-1-szakértő.

© Flickr/Dr-Chomp

A John Moran aukciósház 200 dolláros kikiáltási árról indítja majd a licitet. Az eddigi rekordot egy 2014-ben elárverezett modell tartja, azért az Apple-1-ért 905 ezer dollárt, vagyis mostani árfolyamon számolva mintegy 282 millió forintot fizettek.

A mostani modelel egyike annak az 50 számítógépnek, amit Jobs a kaliforniai Mountain View-ban található ByteShop üzletnek adott el. Bár Paul Terrell, az üzlet tulajdonosa először elégedetlen volt, mert arra számított, hogy a gépet a vevőknek csak be kell dugniuk a használat előtt – az Apple-1 valójában csak egy készre szerelt áramköri lap volt, amihez a perifériákat lehetett csatlakoztatni –, Jobs meggyőzte őt, hogy profitálhat a termékből, ha a boltjából monitorokat, billentyűzeteket ad el a gép mellé.

© Wikimedia

A gépet végül a Chafee College egyik oktatója vásárolta meg, aki 1977-ben el is adta azt egy diákjának, hogy Apple II-re válthasson. A diák azonban azóta sem vált meg a géptől.

A szakértők szerint a most kalapács alá kerülő számítógép egyike annak a 20 modellnek, amely még a mai napig is működőképes.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Új U2-lemez, új U2-film – de lehet, hogy már csak a nosztalgia…

Az énekes, Bono tavaly megjelent vastag életrajzi kötete után most egy grandiózus önfeldolgozás-lemezzel és egy nagyszabású filmmel jelentkezett...

Ismét új TV-csatornán kereshetik a magyarok is a világ legmenőbb focibajnokságát

Sokak szerint a legjobb, de kétségkívül a legtöbb pénzt megmozgató labdarúgó bajnokság a Premier League. Az angol pontvadászat már hosszú évek óta kisajátította a...

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

Mindig lehet egy-egy vállalatot szeretni vagy gyűlölni, lássuk ezúttal, miért nem szeretjük az Apple-t. ]]>  Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! A...

Címlapunkon: Progress Software – Megbízhatóság hálózatintelligenciával

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a Computerworld magazin 2023. március 22-én megjelent lapszámának online változata. ...

Recent Comments