vasárnap, július 3, 2022
Home Apple hírek 186 millió forintos áron mehet el a világ egyik első Apple-számítógépe

186 millió forintos áron mehet el a világ egyik első Apple-számítógépe

A héten találhat gazdára az az Apple-1 számítógép, amelyikből mostanra már mindösszesen csak 20 darab működőképes típus van. Ez az egyik közülük.

Viszonylag kevés maradt fenn az Apple által készített első számítógépből, az Apple-1-ból. Ezek egyike a héten találhat új gazdára egy árverés keretében, a szakértők pedig azt várják, hogy nagyjából 600 ezer dolláros, vagyis nagyjából 186 millió forintos áron megy majd el a készülék – írja a The Guardian.

Az Apple-1 gépeket 45 évvel ezelőtt tervezte és építette Steve Wozniak, Steve Jobs, Patty Jobs és Daniel Kottke. A számítógépből csupán 175 darabot raktak össze Jobs Los Altos-i otthonában, mára pedig már alig a fele van meg ezeknek. “Mindez rendkívül értékessé és izgalmassá teszi az eszközt” – nyilatkozta a Los Angeles Timesnak Corey Cohen Apple-1-szakértő.

© Flickr/Dr-Chomp

A John Moran aukciósház 200 dolláros kikiáltási árról indítja majd a licitet. Az eddigi rekordot egy 2014-ben elárverezett modell tartja, azért az Apple-1-ért 905 ezer dollárt, vagyis mostani árfolyamon számolva mintegy 282 millió forintot fizettek.

A mostani modelel egyike annak az 50 számítógépnek, amit Jobs a kaliforniai Mountain View-ban található ByteShop üzletnek adott el. Bár Paul Terrell, az üzlet tulajdonosa először elégedetlen volt, mert arra számított, hogy a gépet a vevőknek csak be kell dugniuk a használat előtt – az Apple-1 valójában csak egy készre szerelt áramköri lap volt, amihez a perifériákat lehetett csatlakoztatni –, Jobs meggyőzte őt, hogy profitálhat a termékből, ha a boltjából monitorokat, billentyűzeteket ad el a gép mellé.

© Wikimedia

A gépet végül a Chafee College egyik oktatója vásárolta meg, aki 1977-ben el is adta azt egy diákjának, hogy Apple II-re válthasson. A diák azonban azóta sem vált meg a géptől.

A szakértők szerint a most kalapács alá kerülő számítógép egyike annak a 20 modellnek, amely még a mai napig is működőképes.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments