Home Iphone 2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro

2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro

A koronavírus sok mindent borított az idei évben, és többek közt a világjárvány számlájára írható az is, hogy 2020-ban a megszokottnál később érkeztek meg az Apple új okostelefonjai. A szeptember helyett októberben leleplezett négy új készülék közül első körben a középre belőtt iPhone 12 és az annál jobb csúcsmodell iPhone 12 Pro debütált a piacon. (A két végletet jelentő iPhone 12 minire és iPhone 12 Pro Max boltokba érkezésére november 13-áig várnunk kell.)

A már kapható testvérpárost gyorsan egymásnak is eresztettük, hogy megnézzük, mit tudnak egymáshoz képest, és mennyi fejlődés mutatkozik egy év alatt.

©

Lapos dobozok

Az egyik legfontosabb változást már az új iPhone-ok kézbevétele előtt felfedezhetjük, ugyanis az Apple idei dobozai sokkal kisebbek, laposabbak lettek. Ez annak következménye, hogy mostantól nincs a dobozban hálózati töltőfej, illetve fülhallgató. Az Apple ezt a környezet megóvásával indokolja, az amerikai gyártó szerint ily módon évente 2 millió tonna CO2-t lehet megspórolni.

A spórolás nem is kérdéses, de talán közelebb járunk a valósághoz, ha nem környezetvédelmi, hanem gazdasági oldalról tekintünk a jelenségre.

Az Apple nagyságrendileg 1 százalékkal tudja növelni az egy készüléken elért nyereségét a töltő és a fülhallgató elhagyásával, és ily módon ellensúlyozni képes azt, hogy az 5G miatt a rádiófrekvenciás alkatrészek idén 30-35 százalékkal drágábbak lettek.

©

A kisebb doboz miatt egyszerűbb szállítás és a le nem gyártott kiegészítők ugyan elvileg ténylegesen kímélik a környezetet, de ha a vásárlók ezt követően külön rendelik meg a gyári dobozból kimaradt eszközöket, akkor végül is romolhat a CO2-statisztika. Mert ugyebár sokunk a régi telefonnal együtt eladja a régi töltőjét, és akkor újat kell vásárolni. És biztos lesznek olyanok, akik az EarPods elhagyása miatt AirPodsot vásárolnak majd, és akkor megint hangosan csenget a kassza az Apple-nél.

A 20 W-os USB-C töltőfej egyébként 8 ezer forintba kerül, és ugyanennyit kérnek el az EarPodsért is.

Amennyiben az Apple hatékonyan szeretné óvni a környezetet, akkor talán nagyobb figyelmet szentelhetne a könnyebben szervizelhető termékeknek, és az azonnali csere helyett megoldhatná a készülékek javítását.

©

Lapos termékek

Az elmúlt években alkalmazott lekerekített iPhone-dizájn immár a múlté, az Apple visszakanyarodott az utoljára a 2013-as iPhone 5s esetében használt, sarkosabb kialakításhoz. És ez bizony nagyon jól mutat a gyakorlatban,

az új iPhone-okra egyszerűen jól esik ránézni.

Az alumíniumkeretes iPhone 12 és a rozsdamentesacél keretet kapott iPhone 12 Pro milliméterre pontosan ugyanakkora méretű és ugyanolyan kialakítású, különbséget csak a hátsó kameraszett kapcsán lehet felfedezni. Illetve akkor, ha mérlegre helyezzük a mobilokat, melyek közül az előbbi az ilyen termékeknél jelentősnek számító 25 grammal könnyebb.

©

Mindkét modell némileg vékonyabb lett az elődjénél, ami legalább annyira örvendetes tény, hogy a minőség változatlanul kiválónak mondható. Új fejlesztés az úgynevezett kerámiapajzs (Ceramic Shield), melynek köszönhetően az idei almás mobilok a gyártó szerint négyszer ellenállóbbak a véletlen leejtésekkel szemben. A vizet is jobban bírják a készülékek, a korábbi 2-4 méter helyett akár 6 méter mélységben is elvannak akár 30 percig.

A hozzánk érkezett kék iPhone 12 csillogó hátlapját villámgyorsan elrondítják az ujjlenyomatok, az aranyszínű iPhone 12 Pro tesztkészülék matt hátoldala e tekintetben sokkal jobban teljesít, viszont ennek a telefonnak az oldalai működnek szennyeződésmágnesként.

©

Nagyképűek

Az iPhone 12 kijelzőjének képátlója változatlanul 6,1 col, azonban a kávák kicsit vékonyabbak lettek, illetve mostantól már ez az “olcsó” iPhone sem LCD, hanem rendkívül kontrasztos OLED technológiát használ. A 625 nites fényerő nem csekély, de az iPhone 12 Pro erre rálicitál a maga 800 nites értékével.

A Pro modellben ugyanakkora méretű és felbontású OLED panel található, mint az iPhone 12-ben, ily módon pedig az elődhöz képest 7 százalékos méretnövekedésnek lehetünk tanúi. Úgy, hogy közben maga a készüléktest csak minimálisan lett nagyobb.

A riválisokkal ellentétben az Apple nem növelte 60-ről 90 vagy 120 Hz-re a képfrissítést, ami gördülékenyebb felhasználói élményt eredményezett volna, az üzemidő csökkenése árán. Az Androidról érkezőknek hiányozhat az AOD, vagyis a folyamatosan különböző információkkal szolgáló készenléti kijelző.

iPhone 12

©

A fenti szenzorsziget sajnos továbbra is belerondít a gyönyörű kijelzők által biztosított vizuális élménybe. Lehet azt mondani, hogy a notch gyorsan megszokható, de az elképesztő mennyiségű pénzen ülő és igen drága termékeket áruló Apple-től elvárható lenne, hogy csökkentse a kijelzősziget méretét. Vagy akár teljesen elrejtse azt a szemünk elől.

A sztereó kihangosítás kiváló minőségű, jack dugalj már jó ideje nincs, és egyre kevesebbeknek hiányzik.

Biometrikus azonosításra a Face ID arcfelismerés használható, de maszkkal terhelt napjainkban sokan visszasírják a Touch ID ujjlenyomat-felismerést. Az előlapi kamera változatlanul 12 megapixeles felbontású, és már éjszakai üzemmóddal is rendelkezik.

©

Képalkotás

Az éjszakai üzemmódot a nagylátószögű kamera is megkapta, és általánosságban véve elmondható, hogy az eddig is igen kiegyensúlyozottan jó képalkotási teljesítményt nyújtó idei iPhone-ok elsősorban éjszakai fotózásban fejlődtek. De nem túl sokat, az igazán nagy durranást a teljesen új szenzorral támadó iPhone 12 Pro Max jelenti majd.

Az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro normál és nagylátószögű kamerái megegyeznek egymással, a (marketinggel ellentétben) 2x-es optikai zoomot biztosító telefotó egységet viszont csak az utóbbi kapott. Ahogy LiDAR szkennert is, ami a sötétben történő élességállítást, illetve portrézást könnyíti meg.

©

A gépi tanulásra épülő Smart HDR 3 a korábbiaknál jobb HDR-felvételek elkészítését teszi lehetővé mindkét telefonnal, a haladó fotósoknak szánt és a későbbiekben érkező ProRAW támogatást viszont csak a 12 Pro kapta meg.

Videózás frontján idén a nagy dinamikatartományú Dolby Vision megjelenése jelenti a nagy újdonságot: a normál 12-es 30 fps, a 12 Pro 60 fps sebesség mellett képes ilyen mozgóképeket rögzíteni.

Nagylátószög

©

Normál látószög

©

2x-es optikai zoom

©

Belső értékek

A 12-es iPhone-okban debütált a világ első 5 nanométeres csíkszélességű chipkészlete, az A14 Bionic. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden korábbinál több tranzisztort vonultat fel a gyorsabb és egyben hatékonyabb működésű chipset. A tesztprogramokban az elődhöz képest 20-25 százalékos növekmény mérhető, amit a hétköznapi használat során persze nem érezni, hiszen már a korábbi iPhone-ok is szélvész gyorsaságúak voltak.

Az iPhone 12-ben változatlanul 4 GB RAM rejtőzik, ellenben az iPhone 12 Pro már 6 GB RAM-ot vonultat fel, így e tekintetben mindenképpen időtállóbbnak ígérkezik. Az iPhone 12 64 GB-os alapmemóriája még a felhőszolgáltatások korában sem tűnik túl soknak, az iPhone 12 Pro viszont már minimum 128 GB-tal indít. A memória ezúttal sem bővíthető.

©

Az akkumulátor kapacitása 8-10 százalékkal csökkent az elődökhöz képest, idén mindkét telefonban 2815 mAh-s telep található. Az üzemidő lényegében változatlanul 1-1,5 nap, köszönhetően az energiahatékony chipsetnek, de ez csak 4G használat esetén igaz. Idén nagy újdonság a szélsebes 5G, amely azonban 15-20 százalékkal megvághatja a használati időt.

A gyártó ezért kitalált egy olyan 5G üzemmódot, mely alaphelyzetben 4G adatátvitelt használ, és csak akkor vált át 5G-re, ha ténylegesen a legnagyobb sebességre van szükségünk.

Wifiből természetesen a legújabb és leggyorsabb 6-os szabvány támogatott, ezenkívül pedig a Bluetooth 5.0 sem hiányzik a fedélzetről.

©

Miközben sok gyártó már 50-60 W-os gyorstöltőket ad alapáron, addig az Apple csak tavaly ugrott fel 5 W-ról 18 W-ra, idén pedig már csak felár ellenében ad 20 W-os egységet. Ezzel körülbelül 30 perc alatt érhető el 50 százalékos töltöttség, köszönhetően annak, hogy nem túl nagy kapacitású az akkumulátor. A jó öreg Lightning-csatlakozó helyett idén végre illett volna meglépni az USB-C-re történő váltást. (Amit egyébként az alapáras kábel másik végén idén már meg is oldott a gyártó.)

Míg a riválisok vezeték nélküli töltői 40-50 W-osak, addig az új iPhone-ok a széles körben használatos Qi-szabványon keresztül csak 7,5 W-ot képesek felvenni. Ennek duplájára, 15 W-ra képes az új iPhone-ok hátára mágnessel rögzíthető MagSafe wireless töltő, melyet 17 ezer forintos listaáron jegyeznek. A MagSafe tokok és minibőrtárcák ára 17-24 ezer forint magasságában mozog.

iPhone 12 Pro

©

Konklúzió, árak

Egetverő újdonságokkal sem az iPhone 12, sem az iPhone 12 Pro nem szolgál, ennek megfelelően iPhone 11-ről és iPhone 11 Próról nem igazán éri meg váltani. A legfontosabb újdonságok közé sorolható a régi/új dizájn, a hatékonyabb működésű chipset és az 5G mobilnet. Azért pedig kár, hogy az Apple a környezettudatoságra mutogatva spórolással ellensúlyozza az 5G profitcsökkentő hatását.

Az iPhone 12 kiviteltől függően 350-416 ezer forintba kerül, ami mintegy 20 százalékos drágulást jelent tavalyhoz képest, és ebben persze a forint gyengülése is komoly szerepet játszik. Az iPhone 12 Prót 440-572 ezer forintos áron jegyzik, ami 5-10 százalékos drágulásról tesz tanúbizonyságot. Összehasonlításképp, a hasonló méretű Samsung Galaxy S20 jelenleg 300 ezer forintba kerül, a kicsit nagyobb Huawei P40 Pro listaára 280 ezer forint, a kicsit még nagyobb Xiaomi Mi 10 Próért pedig 330 ezer forintot kérnek el.

Igazán nagyot az új iPhone SE-nél kisebb méretben nagyobb kijelzőt felvonultató iPhone 12 mini durranthat majd, ezenkívül pedig a hatalmas képernyővel és minden korábbinál jobb kamerával érkező iPhone 12 Pro Max is izgalmas újdonságnak ígérkezik, melyeket szintén kipróbálunk majd.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments