Home Iphone 2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro

2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro

A koronavírus sok mindent borított az idei évben, és többek közt a világjárvány számlájára írható az is, hogy 2020-ban a megszokottnál később érkeztek meg az Apple új okostelefonjai. A szeptember helyett októberben leleplezett négy új készülék közül első körben a középre belőtt iPhone 12 és az annál jobb csúcsmodell iPhone 12 Pro debütált a piacon. (A két végletet jelentő iPhone 12 minire és iPhone 12 Pro Max boltokba érkezésére november 13-áig várnunk kell.)

A már kapható testvérpárost gyorsan egymásnak is eresztettük, hogy megnézzük, mit tudnak egymáshoz képest, és mennyi fejlődés mutatkozik egy év alatt.

©

Lapos dobozok

Az egyik legfontosabb változást már az új iPhone-ok kézbevétele előtt felfedezhetjük, ugyanis az Apple idei dobozai sokkal kisebbek, laposabbak lettek. Ez annak következménye, hogy mostantól nincs a dobozban hálózati töltőfej, illetve fülhallgató. Az Apple ezt a környezet megóvásával indokolja, az amerikai gyártó szerint ily módon évente 2 millió tonna CO2-t lehet megspórolni.

A spórolás nem is kérdéses, de talán közelebb járunk a valósághoz, ha nem környezetvédelmi, hanem gazdasági oldalról tekintünk a jelenségre.

Az Apple nagyságrendileg 1 százalékkal tudja növelni az egy készüléken elért nyereségét a töltő és a fülhallgató elhagyásával, és ily módon ellensúlyozni képes azt, hogy az 5G miatt a rádiófrekvenciás alkatrészek idén 30-35 százalékkal drágábbak lettek.

©

A kisebb doboz miatt egyszerűbb szállítás és a le nem gyártott kiegészítők ugyan elvileg ténylegesen kímélik a környezetet, de ha a vásárlók ezt követően külön rendelik meg a gyári dobozból kimaradt eszközöket, akkor végül is romolhat a CO2-statisztika. Mert ugyebár sokunk a régi telefonnal együtt eladja a régi töltőjét, és akkor újat kell vásárolni. És biztos lesznek olyanok, akik az EarPods elhagyása miatt AirPodsot vásárolnak majd, és akkor megint hangosan csenget a kassza az Apple-nél.

A 20 W-os USB-C töltőfej egyébként 8 ezer forintba kerül, és ugyanennyit kérnek el az EarPodsért is.

Amennyiben az Apple hatékonyan szeretné óvni a környezetet, akkor talán nagyobb figyelmet szentelhetne a könnyebben szervizelhető termékeknek, és az azonnali csere helyett megoldhatná a készülékek javítását.

©

Lapos termékek

Az elmúlt években alkalmazott lekerekített iPhone-dizájn immár a múlté, az Apple visszakanyarodott az utoljára a 2013-as iPhone 5s esetében használt, sarkosabb kialakításhoz. És ez bizony nagyon jól mutat a gyakorlatban,

az új iPhone-okra egyszerűen jól esik ránézni.

Az alumíniumkeretes iPhone 12 és a rozsdamentesacél keretet kapott iPhone 12 Pro milliméterre pontosan ugyanakkora méretű és ugyanolyan kialakítású, különbséget csak a hátsó kameraszett kapcsán lehet felfedezni. Illetve akkor, ha mérlegre helyezzük a mobilokat, melyek közül az előbbi az ilyen termékeknél jelentősnek számító 25 grammal könnyebb.

©

Mindkét modell némileg vékonyabb lett az elődjénél, ami legalább annyira örvendetes tény, hogy a minőség változatlanul kiválónak mondható. Új fejlesztés az úgynevezett kerámiapajzs (Ceramic Shield), melynek köszönhetően az idei almás mobilok a gyártó szerint négyszer ellenállóbbak a véletlen leejtésekkel szemben. A vizet is jobban bírják a készülékek, a korábbi 2-4 méter helyett akár 6 méter mélységben is elvannak akár 30 percig.

A hozzánk érkezett kék iPhone 12 csillogó hátlapját villámgyorsan elrondítják az ujjlenyomatok, az aranyszínű iPhone 12 Pro tesztkészülék matt hátoldala e tekintetben sokkal jobban teljesít, viszont ennek a telefonnak az oldalai működnek szennyeződésmágnesként.

©

Nagyképűek

Az iPhone 12 kijelzőjének képátlója változatlanul 6,1 col, azonban a kávák kicsit vékonyabbak lettek, illetve mostantól már ez az “olcsó” iPhone sem LCD, hanem rendkívül kontrasztos OLED technológiát használ. A 625 nites fényerő nem csekély, de az iPhone 12 Pro erre rálicitál a maga 800 nites értékével.

A Pro modellben ugyanakkora méretű és felbontású OLED panel található, mint az iPhone 12-ben, ily módon pedig az elődhöz képest 7 százalékos méretnövekedésnek lehetünk tanúi. Úgy, hogy közben maga a készüléktest csak minimálisan lett nagyobb.

A riválisokkal ellentétben az Apple nem növelte 60-ről 90 vagy 120 Hz-re a képfrissítést, ami gördülékenyebb felhasználói élményt eredményezett volna, az üzemidő csökkenése árán. Az Androidról érkezőknek hiányozhat az AOD, vagyis a folyamatosan különböző információkkal szolgáló készenléti kijelző.

iPhone 12

©

A fenti szenzorsziget sajnos továbbra is belerondít a gyönyörű kijelzők által biztosított vizuális élménybe. Lehet azt mondani, hogy a notch gyorsan megszokható, de az elképesztő mennyiségű pénzen ülő és igen drága termékeket áruló Apple-től elvárható lenne, hogy csökkentse a kijelzősziget méretét. Vagy akár teljesen elrejtse azt a szemünk elől.

A sztereó kihangosítás kiváló minőségű, jack dugalj már jó ideje nincs, és egyre kevesebbeknek hiányzik.

Biometrikus azonosításra a Face ID arcfelismerés használható, de maszkkal terhelt napjainkban sokan visszasírják a Touch ID ujjlenyomat-felismerést. Az előlapi kamera változatlanul 12 megapixeles felbontású, és már éjszakai üzemmóddal is rendelkezik.

©

Képalkotás

Az éjszakai üzemmódot a nagylátószögű kamera is megkapta, és általánosságban véve elmondható, hogy az eddig is igen kiegyensúlyozottan jó képalkotási teljesítményt nyújtó idei iPhone-ok elsősorban éjszakai fotózásban fejlődtek. De nem túl sokat, az igazán nagy durranást a teljesen új szenzorral támadó iPhone 12 Pro Max jelenti majd.

Az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro normál és nagylátószögű kamerái megegyeznek egymással, a (marketinggel ellentétben) 2x-es optikai zoomot biztosító telefotó egységet viszont csak az utóbbi kapott. Ahogy LiDAR szkennert is, ami a sötétben történő élességállítást, illetve portrézást könnyíti meg.

©

A gépi tanulásra épülő Smart HDR 3 a korábbiaknál jobb HDR-felvételek elkészítését teszi lehetővé mindkét telefonnal, a haladó fotósoknak szánt és a későbbiekben érkező ProRAW támogatást viszont csak a 12 Pro kapta meg.

Videózás frontján idén a nagy dinamikatartományú Dolby Vision megjelenése jelenti a nagy újdonságot: a normál 12-es 30 fps, a 12 Pro 60 fps sebesség mellett képes ilyen mozgóképeket rögzíteni.

Nagylátószög

©

Normál látószög

©

2x-es optikai zoom

©

Belső értékek

A 12-es iPhone-okban debütált a világ első 5 nanométeres csíkszélességű chipkészlete, az A14 Bionic. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden korábbinál több tranzisztort vonultat fel a gyorsabb és egyben hatékonyabb működésű chipset. A tesztprogramokban az elődhöz képest 20-25 százalékos növekmény mérhető, amit a hétköznapi használat során persze nem érezni, hiszen már a korábbi iPhone-ok is szélvész gyorsaságúak voltak.

Az iPhone 12-ben változatlanul 4 GB RAM rejtőzik, ellenben az iPhone 12 Pro már 6 GB RAM-ot vonultat fel, így e tekintetben mindenképpen időtállóbbnak ígérkezik. Az iPhone 12 64 GB-os alapmemóriája még a felhőszolgáltatások korában sem tűnik túl soknak, az iPhone 12 Pro viszont már minimum 128 GB-tal indít. A memória ezúttal sem bővíthető.

©

Az akkumulátor kapacitása 8-10 százalékkal csökkent az elődökhöz képest, idén mindkét telefonban 2815 mAh-s telep található. Az üzemidő lényegében változatlanul 1-1,5 nap, köszönhetően az energiahatékony chipsetnek, de ez csak 4G használat esetén igaz. Idén nagy újdonság a szélsebes 5G, amely azonban 15-20 százalékkal megvághatja a használati időt.

A gyártó ezért kitalált egy olyan 5G üzemmódot, mely alaphelyzetben 4G adatátvitelt használ, és csak akkor vált át 5G-re, ha ténylegesen a legnagyobb sebességre van szükségünk.

Wifiből természetesen a legújabb és leggyorsabb 6-os szabvány támogatott, ezenkívül pedig a Bluetooth 5.0 sem hiányzik a fedélzetről.

©

Miközben sok gyártó már 50-60 W-os gyorstöltőket ad alapáron, addig az Apple csak tavaly ugrott fel 5 W-ról 18 W-ra, idén pedig már csak felár ellenében ad 20 W-os egységet. Ezzel körülbelül 30 perc alatt érhető el 50 százalékos töltöttség, köszönhetően annak, hogy nem túl nagy kapacitású az akkumulátor. A jó öreg Lightning-csatlakozó helyett idén végre illett volna meglépni az USB-C-re történő váltást. (Amit egyébként az alapáras kábel másik végén idén már meg is oldott a gyártó.)

Míg a riválisok vezeték nélküli töltői 40-50 W-osak, addig az új iPhone-ok a széles körben használatos Qi-szabványon keresztül csak 7,5 W-ot képesek felvenni. Ennek duplájára, 15 W-ra képes az új iPhone-ok hátára mágnessel rögzíthető MagSafe wireless töltő, melyet 17 ezer forintos listaáron jegyeznek. A MagSafe tokok és minibőrtárcák ára 17-24 ezer forint magasságában mozog.

iPhone 12 Pro

©

Konklúzió, árak

Egetverő újdonságokkal sem az iPhone 12, sem az iPhone 12 Pro nem szolgál, ennek megfelelően iPhone 11-ről és iPhone 11 Próról nem igazán éri meg váltani. A legfontosabb újdonságok közé sorolható a régi/új dizájn, a hatékonyabb működésű chipset és az 5G mobilnet. Azért pedig kár, hogy az Apple a környezettudatoságra mutogatva spórolással ellensúlyozza az 5G profitcsökkentő hatását.

Az iPhone 12 kiviteltől függően 350-416 ezer forintba kerül, ami mintegy 20 százalékos drágulást jelent tavalyhoz képest, és ebben persze a forint gyengülése is komoly szerepet játszik. Az iPhone 12 Prót 440-572 ezer forintos áron jegyzik, ami 5-10 százalékos drágulásról tesz tanúbizonyságot. Összehasonlításképp, a hasonló méretű Samsung Galaxy S20 jelenleg 300 ezer forintba kerül, a kicsit nagyobb Huawei P40 Pro listaára 280 ezer forint, a kicsit még nagyobb Xiaomi Mi 10 Próért pedig 330 ezer forintot kérnek el.

Igazán nagyot az új iPhone SE-nél kisebb méretben nagyobb kijelzőt felvonultató iPhone 12 mini durranthat majd, ezenkívül pedig a hatalmas képernyővel és minden korábbinál jobb kamerával érkező iPhone 12 Pro Max is izgalmas újdonságnak ígérkezik, melyeket szintén kipróbálunk majd.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Megerősítették: ezek az iPhone-ok mehetnek a kukába, nincs több frissítés – Pénzcentrum

2021. szeptember 24. 16:49 Megérkezett a legújabb iPhone-frissítés, a felhasználók már hozzáférnek az iOS 15-höz. Kiderült többek között az is, hogy...

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Sokkolóan amatőr az Apple hibajavítása

Abszurd okból továbbra is támadható távolról a macOS. Kellemetlen biztonsági hibára derült nemrég fény az Apple számítógépes operációs rendszerében, támadók .inetloc kiterjesztésű állományok megnyittatásával kódfuttatást...

Recent Comments