Home Apple hírek 23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

Biztosra ment a NASA akkor, amikor a processzort építette a Perseverance Mars-járóba, és egy olyan technológiát választott, amiben kellő mértékben meg lehet bízni.

Lassan két hete annak, hogy a NASA Mars-járója, a Perseverance sikerrel landolt a vörös bolygó felszínén. Az egység amellett, hogy rengeteg fényképet küldött haza, szinte azonnal munkához is látott annak érdekében, hogy az ősi élet nyomaira bukkanjon.

Bár a legtöbben valószínűleg azt gondolják, hogy a működéshez és a vizsgálatokhoz a legmodernebb számítógépet kapta meg a készülék, a valóság ennél nem állhatna messzebb. A helyzet ugyanis az, hogy a fedélzeten lévő processzor a NASA tájékoztatása szerint mindössze 200 MHz-es, ami jóval elmarad a mai okostelefonokban használt több GHz-es egységektől. Hogy miért ennyire “gyenge” a Perseverance processzora, arról a NASA egyik vezető mérnöke mesélt nekünk még a landolás napján.

Nemrég kiderült, a processzornak nem a teljesítménye az egyetlen érdekessége. A NewScientist alapján az Übergizmo arról ír, hogy ez az egység tulajdonképpen ugyanaz, mint amit az Apple is használt még 1998-ban az iMac G3 néven ismert számítógépében.

© Wikipédia / David Fuchs (CC BY-SA 4.0)

Az Apple még az Intel előtti időkben a PowerPC néven ismert chip-sorozatot tette a készülékeibe, amit az Apple, a Motorola és az IBM közösen fejlesztett ki.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a NASA egy 23 éves technológiát küldött a Mars felszínére, hogy a Perseverance működjön. A dolog érkessége, hogy a szervezet szerint a mostani Mars-járó ugyanazt a processzort kapta meg, amit a Curiosity is, vagyis a chip kellően megbízható ahhoz, hogy ezt használják a vörös bolygón.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

27,5 millió forintért kelt el a világ első USB-C iPhone-ja

2021.11.15. 05:38 Valaki nyolcvanhatezer-egy amerikai dollárt, magyar valutára átszámolva 27 millió 527...

Hajmeresztő összegért vették meg az egyedi iPhone-t | 24.hu

Több mint 86 ezer dolláros (kb. 27,5 millió forint) áron kelt el az eBayen egy egyedi, átalakított iPhone – írja a CNet. Ken Pillonel,...

Az Apple fizethet a megalázó bánásmód miatt – Napi.hu

Az Apple kiskereskedelmi dolgozói 2013-ban nyújtották be a csoportos keresetet a technológia óriás ellen mert a napi távozás előtt átvizsgálásnak kellett alávetniük magukat,...

Most épp 160 millióért kelt el egy Apple-1

A koafából készült borítása tette különlegessé az ősi számítógépet. Egy ideje meglehetősen csendesek voltak a gazdag és fanatikus Apple-gyűjtők, ám a napokban újabb eszement összegű...

Recent Comments