kedd, október 4, 2022
Home Apple hírek 23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

Biztosra ment a NASA akkor, amikor a processzort építette a Perseverance Mars-járóba, és egy olyan technológiát választott, amiben kellő mértékben meg lehet bízni.

Lassan két hete annak, hogy a NASA Mars-járója, a Perseverance sikerrel landolt a vörös bolygó felszínén. Az egység amellett, hogy rengeteg fényképet küldött haza, szinte azonnal munkához is látott annak érdekében, hogy az ősi élet nyomaira bukkanjon.

Bár a legtöbben valószínűleg azt gondolják, hogy a működéshez és a vizsgálatokhoz a legmodernebb számítógépet kapta meg a készülék, a valóság ennél nem állhatna messzebb. A helyzet ugyanis az, hogy a fedélzeten lévő processzor a NASA tájékoztatása szerint mindössze 200 MHz-es, ami jóval elmarad a mai okostelefonokban használt több GHz-es egységektől. Hogy miért ennyire “gyenge” a Perseverance processzora, arról a NASA egyik vezető mérnöke mesélt nekünk még a landolás napján.

Nemrég kiderült, a processzornak nem a teljesítménye az egyetlen érdekessége. A NewScientist alapján az Übergizmo arról ír, hogy ez az egység tulajdonképpen ugyanaz, mint amit az Apple is használt még 1998-ban az iMac G3 néven ismert számítógépében.

© Wikipédia / David Fuchs (CC BY-SA 4.0)

Az Apple még az Intel előtti időkben a PowerPC néven ismert chip-sorozatot tette a készülékeibe, amit az Apple, a Motorola és az IBM közösen fejlesztett ki.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a NASA egy 23 éves technológiát küldött a Mars felszínére, hogy a Perseverance működjön. A dolog érkessége, hogy a szervezet szerint a mostani Mars-járó ugyanazt a processzort kapta meg, amit a Curiosity is, vagyis a chip kellően megbízható ahhoz, hogy ezt használják a vörös bolygón.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments