csütörtök, augusztus 5, 2021
Home Apple hírek 23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

Biztosra ment a NASA akkor, amikor a processzort építette a Perseverance Mars-járóba, és egy olyan technológiát választott, amiben kellő mértékben meg lehet bízni.

Lassan két hete annak, hogy a NASA Mars-járója, a Perseverance sikerrel landolt a vörös bolygó felszínén. Az egység amellett, hogy rengeteg fényképet küldött haza, szinte azonnal munkához is látott annak érdekében, hogy az ősi élet nyomaira bukkanjon.

Bár a legtöbben valószínűleg azt gondolják, hogy a működéshez és a vizsgálatokhoz a legmodernebb számítógépet kapta meg a készülék, a valóság ennél nem állhatna messzebb. A helyzet ugyanis az, hogy a fedélzeten lévő processzor a NASA tájékoztatása szerint mindössze 200 MHz-es, ami jóval elmarad a mai okostelefonokban használt több GHz-es egységektől. Hogy miért ennyire “gyenge” a Perseverance processzora, arról a NASA egyik vezető mérnöke mesélt nekünk még a landolás napján.

Nemrég kiderült, a processzornak nem a teljesítménye az egyetlen érdekessége. A NewScientist alapján az Übergizmo arról ír, hogy ez az egység tulajdonképpen ugyanaz, mint amit az Apple is használt még 1998-ban az iMac G3 néven ismert számítógépében.

© Wikipédia / David Fuchs (CC BY-SA 4.0)

Az Apple még az Intel előtti időkben a PowerPC néven ismert chip-sorozatot tette a készülékeibe, amit az Apple, a Motorola és az IBM közösen fejlesztett ki.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a NASA egy 23 éves technológiát küldött a Mars felszínére, hogy a Perseverance működjön. A dolog érkessége, hogy a szervezet szerint a mostani Mars-járó ugyanazt a processzort kapta meg, amit a Curiosity is, vagyis a chip kellően megbízható ahhoz, hogy ezt használják a vörös bolygón.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Minél hamarabb frissítse az iPhone-ját és az iPadjét! | 24.hu

Az Apple új frissítést tett elérhetővé iPhone és iPad eszközökre, és az iOS 14.7.1-et érdemes minél hamarabb telepíteni a kompatibilis eszközökre, ugyanis komoly biztonsági...

Az Apple verhetetlen, ha tabletekről van szó | 24.hu

A piacvezető Apple több táblagépet értékesített, mint a második és harmadik helyezett együttvéve. Az IDC piackutató cég közzétette legújabb, 2021. második negyedévéről szóló...

Egy év után kapta vissza a tulajdonosa a folyóba esett iPhone-ját

Egy skót folyó medrében bukkant egy búvár a piros színű iPhone-ra, ami egy éven át hevert ott. Az elmúlt években több történetet is...

Furcsa hiba: minden előjel nélkül törhet el az új MacBook Pro kijelzője

Több felhasználó is arra panaszkodott, hogy az M1-es processzorral szerelt MacBook kijelzője minden különösebb erőbehatás nélkül, magától berepedt. Bármennyire is vigyáz valaki a...

Recent Comments