Home Apple hírek 23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

Biztosra ment a NASA akkor, amikor a processzort építette a Perseverance Mars-járóba, és egy olyan technológiát választott, amiben kellő mértékben meg lehet bízni.

Lassan két hete annak, hogy a NASA Mars-járója, a Perseverance sikerrel landolt a vörös bolygó felszínén. Az egység amellett, hogy rengeteg fényképet küldött haza, szinte azonnal munkához is látott annak érdekében, hogy az ősi élet nyomaira bukkanjon.

Bár a legtöbben valószínűleg azt gondolják, hogy a működéshez és a vizsgálatokhoz a legmodernebb számítógépet kapta meg a készülék, a valóság ennél nem állhatna messzebb. A helyzet ugyanis az, hogy a fedélzeten lévő processzor a NASA tájékoztatása szerint mindössze 200 MHz-es, ami jóval elmarad a mai okostelefonokban használt több GHz-es egységektől. Hogy miért ennyire “gyenge” a Perseverance processzora, arról a NASA egyik vezető mérnöke mesélt nekünk még a landolás napján.

Nemrég kiderült, a processzornak nem a teljesítménye az egyetlen érdekessége. A NewScientist alapján az Übergizmo arról ír, hogy ez az egység tulajdonképpen ugyanaz, mint amit az Apple is használt még 1998-ban az iMac G3 néven ismert számítógépében.

© Wikipédia / David Fuchs (CC BY-SA 4.0)

Az Apple még az Intel előtti időkben a PowerPC néven ismert chip-sorozatot tette a készülékeibe, amit az Apple, a Motorola és az IBM közösen fejlesztett ki.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a NASA egy 23 éves technológiát küldött a Mars felszínére, hogy a Perseverance működjön. A dolog érkessége, hogy a szervezet szerint a mostani Mars-járó ugyanazt a processzort kapta meg, amit a Curiosity is, vagyis a chip kellően megbízható ahhoz, hogy ezt használják a vörös bolygón.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet...

Az iPhone-felhasználók 90 százaléka frissített eddig iOS 14-re

Az Apple hivatalos számokat nem közölt, de a Mixpanel szerint nagyjából a felhasználók 90 százaléka frissített már. Frissítések terén sosem állt rosszul az Apple és...

Recent Comments