kedd, július 5, 2022
Home Apple hírek 235 millió forintot ért az Apple-kézikönyv, 20 milliót Steve Jobs kabátja

235 millió forintot ért az Apple-kézikönyv, 20 milliót Steve Jobs kabátja

A néhai Apple-elnök, Steve Jobs nevével ellátott relikviák ma is óriási érdeklődést képesek kiváltani. Sokan pedig komoly pénzeket is felajánlanak értük.

A bostoni RR Auction árverésén több olyan tárgy is gazdára talált, melyekhez szorosan kötődött az Apple egykori alapítója és vezérigazgatója, Steve Jobs. És szinte mindegyikért komoly pénzeket fizettek – derül ki a MacRumors összefoglalójából.

A nyílt licit első darabja egy Apple II-es kézikönyv volt, amiért összesen 46-an jelentkeztek. Hogy végül ki vihette haza, azt nem tudni, de azt igen, hogy a végső, győztes ajánlat 787 484 dollárnál állt meg. Ez magyar valutában nézve 235,7 millió forintot jelent.

A dedikált Apple II-es kézikönyv.

© RR Auctions

Az Apple II egy 8 bites otthoni számítástechnikai eszköz volt, az egyik első rendkívül sikeres, tömeggyártású mikroszámítógép, amelyet Steve Wozniak tervezett. Az árverésre bocsátott kézikönyvet maga Jobs dedikálta, amikor a készülék egy darabja a brit forgalmazó fiához, Julian Brewerhez került. Az Apple első embere egy személyes üzenetet is mellékelt hozzá, melyben azt írta, hogy Julian lesz az első olyan fiatal abban a generációban, amely számítógépek mellett nő fel.

Menj, változtasd meg a világot!”

– üzente Jobs a 196 oldalas kézikönyv hasábjain.

Szintén ezen az árverésen kelt el egy Steve Jobs által írt levél, illetve egy NeXTSTEP szoftvercsomag. Előbbiért 479 939 dollárt (143,7 millió forintot), a másikért 210 325-öt (63 millió forintot) fizettek. Hasonlóan magas árért talált új gazdára egy dedikált Macintosh 128K alaplap (ezért 132 049 dollárt, nagyjából 39 millió forintot fizettek), valamint egy Apple Lisa típusú számítógép (ezt 94 949 dollárért, 28,4 millió forintért vitte el egy ismeretlen).

A MacRumors szerint a különlegesebb tárgyak közé sorolható az a bőrdzseki is, amit a fiatal Jobs viselt, amikor egy IBM-logó előtt állva egyszerűen bemutatott a cégnek:

A kimondottan jó állapotban lévő kabát 66 466 dollárt, átszámítva mintegy 19,9 millió forintot ért.

Steve Jobs kabátja.

© RR Auctions

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments