szombat, január 22, 2022
Home Apple hírek 235 millió forintot ért az Apple-kézikönyv, 20 milliót Steve Jobs kabátja

235 millió forintot ért az Apple-kézikönyv, 20 milliót Steve Jobs kabátja

A néhai Apple-elnök, Steve Jobs nevével ellátott relikviák ma is óriási érdeklődést képesek kiváltani. Sokan pedig komoly pénzeket is felajánlanak értük.

A bostoni RR Auction árverésén több olyan tárgy is gazdára talált, melyekhez szorosan kötődött az Apple egykori alapítója és vezérigazgatója, Steve Jobs. És szinte mindegyikért komoly pénzeket fizettek – derül ki a MacRumors összefoglalójából.

A nyílt licit első darabja egy Apple II-es kézikönyv volt, amiért összesen 46-an jelentkeztek. Hogy végül ki vihette haza, azt nem tudni, de azt igen, hogy a végső, győztes ajánlat 787 484 dollárnál állt meg. Ez magyar valutában nézve 235,7 millió forintot jelent.

A dedikált Apple II-es kézikönyv.

© RR Auctions

Az Apple II egy 8 bites otthoni számítástechnikai eszköz volt, az egyik első rendkívül sikeres, tömeggyártású mikroszámítógép, amelyet Steve Wozniak tervezett. Az árverésre bocsátott kézikönyvet maga Jobs dedikálta, amikor a készülék egy darabja a brit forgalmazó fiához, Julian Brewerhez került. Az Apple első embere egy személyes üzenetet is mellékelt hozzá, melyben azt írta, hogy Julian lesz az első olyan fiatal abban a generációban, amely számítógépek mellett nő fel.

Menj, változtasd meg a világot!”

– üzente Jobs a 196 oldalas kézikönyv hasábjain.

Szintén ezen az árverésen kelt el egy Steve Jobs által írt levél, illetve egy NeXTSTEP szoftvercsomag. Előbbiért 479 939 dollárt (143,7 millió forintot), a másikért 210 325-öt (63 millió forintot) fizettek. Hasonlóan magas árért talált új gazdára egy dedikált Macintosh 128K alaplap (ezért 132 049 dollárt, nagyjából 39 millió forintot fizettek), valamint egy Apple Lisa típusú számítógép (ezt 94 949 dollárért, 28,4 millió forintért vitte el egy ismeretlen).

A MacRumors szerint a különlegesebb tárgyak közé sorolható az a bőrdzseki is, amit a fiatal Jobs viselt, amikor egy IBM-logó előtt állva egyszerűen bemutatott a cégnek:

A kimondottan jó állapotban lévő kabát 66 466 dollárt, átszámítva mintegy 19,9 millió forintot ért.

Steve Jobs kabátja.

© RR Auctions

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Az iPhone volt a legkelendőbb mobil 2021 végén

Az Apple okostelefonja lett 2021 negyedik negyedévének legnépszerűbb okostelefonja, de közel a konkurencia. Az ünnepi szezon megy a legerősebben általában az Apple-nél,...

Őrzi elsőségét az Apple

A tavalyi negyedik negyedévben is az Apple vált a globális okostelefon-piac vezető gyártójává, megismételve ezzel az egy évvel korábbi sikert – derül ki a...

Ismét az Apple adta el a legtöbb telefont

Az almás cég az év legforgalmasabb időszakában fordította meg a mérkőzést. A tavalyi év egyik nagy kérdése volt, hogy a dinamikus növekedést produkáló Xiaomi...

A holland bíróság beleállt az Apple pénzbeszedésébe

Bár viták és bírósági tárgyalások kereszttüzében áll az App Store, illetve az Apple üzletpolitikája, már vannak országok, ahol a fejlesztőknek nem kell „Apple-adót”...

Recent Comments