csütörtök, július 18, 2024
Home Apple hírek A Facebook soha nem látott összeomlást produkált, az Apple nagyot ütött -...

A Facebook soha nem látott összeomlást produkált, az Apple nagyot ütött – Napi.hu

A Meta zuhanása – amely a vártnál gyengébb bevételi előrejelzésen alapult – felülmúlta az Apple korábbi rekordját, amikor is 182 milliárd dollár piaci értéket veszített 2020 szeptemberében. A Facebook-anyacég értékcsökkenése azért következett be, mert a vállalat a jelenlegi üzletágai – például a Facebook, az Instagram és a WhatsApp – mellett a metaversum, egy új technológián alapuló virtuális világ felé tekint. Mark Zuckerberg vezérigazgató szerdán jelentette be, hogy a Meta 2021-ben 10 milliárd dolláros nettó veszteséget könyvelt el, ami a Meta metaversusba való befektetésének tudható be – írja a CNBC.

A tőzsde történetének hét legnagyobb zuhanása mind az elmúlt két évben történt, mivel az Apple, a Microsoft, a Tesla és az Amazon felduzzadt az értékelésben. 2020 előtt a legnagyobb esést a Facebook produkálta – 119 milliárd dolláros csökkenést 2018-ban. Ez szintén azután következett be, hogy a Facebook az elemzői becsléseknél alacsonyabb bevételt prognosztizált.

Kapcsolódó

Viszont a Facebook-bukás két okra vezethető vissza: a jelentés szerint először fordult elő, hogy a Meta-platformokon a felhasználói bázis egy negyedéven belül zsugorodott volna, valamint az Apple tavaly áprilisi adatvédelmi frissítése erősen lehúzta a cég hirdetési bevételeit. 

Más közösségi médiavállalatok is nagyot buktak szerdán és csütörtökön, ami rávilágított, hogy a célzott hirdetésekre épülő modellnek több gyengesége van. Miután az Apple lekorlátozta, hogy az applikációkat elhagyva mennyire követhetik a felhasználókat a közösségi médiás cégek, jelentősen visszaestek a bevételeik. A csütörtöki kereskedésben a Meta Platforms 22 százalékot, a Snapchat 18, a Twitter 8, a Pinterest pedig 11 százalékot esett – írja a Market Insider.

Az Apple adatvédelmi frissítésének piaci hatásairól szóló jelentés szerint a Meta értéke 169 milliárd dollárral csökkent 2021. április 26. óta. Hasonlóképpen a Snap 50 milliárd dollárral, a Twitter 26 milliárd dollárral, a Pinterest pedig 33 milliárd dollárral esett. A Snap, a Twitter és a Pinterest esetében ezek a veszteségek a korábbi piaci értékük mintegy felét jelentik, ami elképesztő csökkenés.

De a lépés még a Google-t is kikezdte: rengeteget veszített a cég hirdetési üzletága az Apple szigorításán. Viszont a társaság más stratégiával reagált, mint a Facebook, inkább maguk is olyan lépéseket tettek, amelyek megzavarják a reklámipart. A múlt hónapban a Google bejelentette egy javaslatát arra vonatkozóan, hogy a Chrome, a világ legszélesebb körben használt webböngészője hogyan szüntethetné meg a hirdetések kiszolgálására szolgáló hagyományos nyomon követési mechanizmusokat. Bemutatott egy új rendszert, a Topics-ot, amely a felhasználó utolsó három hetes webböngészési előzményei alapján tájékoztatná a hirdetőket a felhasználó érdeklődési területeiről – például „fitnesz” vagy „autók és járművek” – emlékeztet a New York Times.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments