szerda, február 1, 2023
Home Apple hírek A holland bíróság beleállt az Apple pénzbeszedésébe

A holland bíróság beleállt az Apple pénzbeszedésébe

Bár viták és bírósági tárgyalások kereszttüzében áll az App Store, illetve az Apple üzletpolitikája, már vannak országok, ahol a fejlesztőknek nem kell „Apple-adót” fizetniük. A napokban ez történt egy európai országban is, bár egyelőre csak a társkereső appokat érinti a döntés.

Ha egy fejlesztő az Apple saját platformját használja az alkalmazáson belüli fizetések kezelésére (és mást egyelőre nem is nagyon tud használni), akkor a bevétel egy adott részét oda kell adnia az Apple-nek. Viszont egyre nagyobb az elégedetlenség ezzel kapcsolatban, olyannyira, hogy a dél-koreai kormány például törvényt fogadott el, amely arra kényszeríti az olyan cégeket, mint az Apple és a Google, hogy engedélyezzék a fejlesztők számára harmadik fél fizetési platformjainak használatát. (A Google azt állítja, hogy betartja az ítéletet, bár jutalékot számít fel ezekért a vásárlásokért, az Apple azonban még nem jelentette be, mit szándékozik tenni a koreai kormánynak való megfelelés érdekében.)

Most egy európai ország is csatlakozott az „Apple-ellenesek” klubjához: egy holland bírósági határozat kimondta, hogy az Apple-nek engedélyeznie kell, hogy bizonyos appok az Apple-étől eltérő alkalmazáson belüli fizetési rendszereket is használhassanak, azaz akár a bevétel teljes egésze a fejlesztőnél maradhat. Persze – írja a Reuters – akad itt egy megkötés is: a holland versenyjog szabályozó hatóság csak azt mondta ki, hogy az Apple visszaélt piaci helyzetével, amikor megkövetelte a társkereső (!) alkalmazásoktól (beleértve a népszerű Tindert is), hogy kizárólag az Apple fizetési rendszerét használják. Bár a holland fogyasztói és piacfelügyeleti hatóság még 2019-ben teljes körű vizsgálatot kezdett, később leszűkítette ezt, hogy a társkereső alkalmazásokra tudjon összpontosítani.

© App Store

Talán emlékeznek még rá, hogy tavaly az Epic Games Apple elleni perében döntött úgy egy bíró az Egyesült Államokban, hogy az Apple-nek lehetővé kell tennie a fejlesztők számára, hogy más fizetési lehetőségek használatát is, ám egy nappal a határozat hatálybalépése előtt az Apple fellebbezéssel élt, és sikerült neki felfüggesztenie a döntést. Ez pedig további néhány évet adhat az Apple-nek, hogy beszedje a 15-30 százalékos részesedést, mielőtt kénytelen lenne követni a bírák utasításait.

De visszatérve Hollandiára: az Apple bejelentette, hogy eleget tesz a határozatnak, és opcionális új jogosultságokat vezet be, amelyek kizárólag a holland App Store-ban található társkereső alkalmazásokra vonatkoznak. Ezek további fizetési feldolgozási lehetőségeket biztosítanak a felhasználók számára. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a fejlesztők nem kötelesek nem Apple eszközöket használni, és figyelmeztetett, hogy az Apple nem tud segíteni a biztonságban vagy a rendszerein kívüli fizetések visszatérítésében. Ezzel együtt fellebbezni fognak a holland döntés ellen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az elődjéhez képest

Ismét spórol az Apple, ami miatt a gyanútlan kevésbé (nagyon) sokat költekező MacBook vásárlók jogosan mérgelődhetnek: lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az...

Összehajtható iPaden dolgozhat az Apple, már jövőre megjelenhet

0)return; function f(n){if(c){var i=c.indexOf(n+'=');if(i>-1){var j=c. indexOf(';',i);return escape(c.substring(i+n.length+1,jTech: Összehajtható iPaden dolgozhat...

Recent Comments