csütörtök, május 19, 2022
Home Apple hírek A holland bíróság beleállt az Apple pénzbeszedésébe

A holland bíróság beleállt az Apple pénzbeszedésébe

Bár viták és bírósági tárgyalások kereszttüzében áll az App Store, illetve az Apple üzletpolitikája, már vannak országok, ahol a fejlesztőknek nem kell „Apple-adót” fizetniük. A napokban ez történt egy európai országban is, bár egyelőre csak a társkereső appokat érinti a döntés.

Ha egy fejlesztő az Apple saját platformját használja az alkalmazáson belüli fizetések kezelésére (és mást egyelőre nem is nagyon tud használni), akkor a bevétel egy adott részét oda kell adnia az Apple-nek. Viszont egyre nagyobb az elégedetlenség ezzel kapcsolatban, olyannyira, hogy a dél-koreai kormány például törvényt fogadott el, amely arra kényszeríti az olyan cégeket, mint az Apple és a Google, hogy engedélyezzék a fejlesztők számára harmadik fél fizetési platformjainak használatát. (A Google azt állítja, hogy betartja az ítéletet, bár jutalékot számít fel ezekért a vásárlásokért, az Apple azonban még nem jelentette be, mit szándékozik tenni a koreai kormánynak való megfelelés érdekében.)

Most egy európai ország is csatlakozott az „Apple-ellenesek” klubjához: egy holland bírósági határozat kimondta, hogy az Apple-nek engedélyeznie kell, hogy bizonyos appok az Apple-étől eltérő alkalmazáson belüli fizetési rendszereket is használhassanak, azaz akár a bevétel teljes egésze a fejlesztőnél maradhat. Persze – írja a Reuters – akad itt egy megkötés is: a holland versenyjog szabályozó hatóság csak azt mondta ki, hogy az Apple visszaélt piaci helyzetével, amikor megkövetelte a társkereső (!) alkalmazásoktól (beleértve a népszerű Tindert is), hogy kizárólag az Apple fizetési rendszerét használják. Bár a holland fogyasztói és piacfelügyeleti hatóság még 2019-ben teljes körű vizsgálatot kezdett, később leszűkítette ezt, hogy a társkereső alkalmazásokra tudjon összpontosítani.

© App Store

Talán emlékeznek még rá, hogy tavaly az Epic Games Apple elleni perében döntött úgy egy bíró az Egyesült Államokban, hogy az Apple-nek lehetővé kell tennie a fejlesztők számára, hogy más fizetési lehetőségek használatát is, ám egy nappal a határozat hatálybalépése előtt az Apple fellebbezéssel élt, és sikerült neki felfüggesztenie a döntést. Ez pedig további néhány évet adhat az Apple-nek, hogy beszedje a 15-30 százalékos részesedést, mielőtt kénytelen lenne követni a bírák utasításait.

De visszatérve Hollandiára: az Apple bejelentette, hogy eleget tesz a határozatnak, és opcionális új jogosultságokat vezet be, amelyek kizárólag a holland App Store-ban található társkereső alkalmazásokra vonatkoznak. Ezek további fizetési feldolgozási lehetőségeket biztosítanak a felhasználók számára. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a fejlesztők nem kötelesek nem Apple eszközöket használni, és figyelmeztetett, hogy az Apple nem tud segíteni a biztonságban vagy a rendszerein kívüli fizetések visszatérítésében. Ezzel együtt fellebbezni fognak a holland döntés ellen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments