szerda, november 29, 2023
HomeIphoneA legjobb időjárás widgetek iPhone-ra | Techwok

A legjobb időjárás widgetek iPhone-ra | Techwok

Meglehetősen változékony időjárással szolgál az idei ősz és valószínűleg a tél is hasonlóan hektikus lesz majd. Ha valaki órára pontosan szeretne tisztában lenni az elkövetkező napok időjárásával, talán akkor jár a legjobban, ha közvetlenül az okostelefon Főképernyőjén látja a legfontosabb információkat. Márpedig ez az iOS 14 megjelenése óta akár az iPhone-ok esetében is megoldható, a widgetek használatával. Korábban mutattunk már – a lehetőségekhez képes – pontos előrejelzést adó időjárás appokat iOS-re és Androidra. Azonban akkor még az iOS változatok esetében nem volt kritérium, hogy widgetet is használhassunk, lévén az Apple rendszerében ez csak időn ősszel valósult meg. Éppen ezért arra gondoltunk, ezúttal azokat a programokat gyűjtjük csokorba, amelyekben ott lapulnak a – szerintünk – legjobb időjárás widgetek iPhone-ra.

A legjobb időjárás widgetek iPhone-ra

Míg az előző válogatásnál az elsődleges szempont a pontosság volt, addig jelen összeállításunk esetében a fő szempont a widgetek megléte. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy nincs sok értelme egy dögös időjárás widgetnek, ha a rajta látható adatok legalább megközelítőleg nem fedik a valóságot. Szóval ebbe az összeállításba igyekeztünk olyan alkalmazásokat begyömöszölni, amelyek a widget mellett megbízható időjárás-előrejelzési forrással is dicsekedhetnek. Egy valami azonban fontos: akad számos nagyszerű, korábban bemutatott időjárás app, amelyek egyelőre nem kaptak widgetet. Ha változás áll be ezen a téren bármelyiknél, azonnal megírjuk. Emellett fontos tudni, hogy az alábbi alkalmazások szinte mindegyike előfizetéses alapon működik, vagy ha van is ingyenes részük, többnyire akkor járunk jól velük, ha rászánjuk az évi pár ezer forintot a teljes funkciókészlet feloldására.

Hello Weather

Hello Weather egy egészen elérhető árú kis időjárás alkalmazás, amelynek két nagy előnye is van a többiekkel szemben: látványos, de a jó ízlés határain belül maradó widgeteket kapott, és több időjárás-előrejelzési szolgáltatás közül is választhatunk benne (AccuWeather, DarkSky, The Weather Company, ClimaCell, AerisWeather), így jó eséllyel megtaláljuk majd azt, amely az adott helyszínen a legpontosabb előrejezéssel szolgál.

Weather Line

Ha a felépítést és átláthatóságot tartjuk a legfontosabbnak, akkor a Weather Line lesz a legjobb választás. Nevének megfelelően egy vonalas grafikonon mutatja a napi- és óránkénti időjárást. Érdekessége, hogy – ha előfizetünk – választhatjuk forrásként a NOAA 7 napos előrejelzését, vagy a Dark Sky (eső) + AccuWeather (általános infók) + WOT (radar) kevert forrását az előfizetésekhez. Sajnos a Dark Syk rövidtávú csapadék előrejelzése nálunk egyelőre nem funkcionál, de még így is azt kell mondjuk, hogy a Weather Line a tesztek során a egész pontos jóslatokkal szolgált, többek között azért, mert nem egyszerűen csak annyit firkál a képernyőre, hogy eső várható, hanem azt is, hogy konkrétabban záporra, szitálásra, vagy egyéb esőmennyiségre számítsunk-e az adott időpontban.

A widgetek persze nem ennyire részletesek benne, de azok is kellően informatívak, arról nem beszélve, hogy jól néznek ki a Főképernyőn. Sőt, ha előfizetünk, a kinézetet még befolyásolhatjuk is, ugyanis cserélhető a színviláguk. Szóval teljesen a stílusunknak, ízlésünknek megfelelőre szabhatjuk. S ha ez valakinél kritérium: az előrejelzés és a program felülete egyaránt honosított, vagyis magyar nyelven is elérhető.

Today Weather

Ha valaki szereti a minimalista megjelenésű appokat, a Today Weather a kedvence lehet (itt írtunk róla korábban). Ez az app eddig is nagyon letisztult felülettel rendelkezett, de az iOS 14-hez optimalizált változatot tovább csiszolták, ráadásul kapott három darab, teljesen testreszabható (színek, ikonok stílusa stb). Widgetet is.

Amit nagyon szeretünk benne, hogy több forrásra is támaszkodhatunk az időjárási adatokat illetően. Ráadásul itt olyan ritkán használható előrejelzők is bekerültek a listába, mint a Meteofrance.com vagy az YR.No/Met.No. De van Weatherbit, Openweathermap és Dark Sky is. Mondjuk a programban ezek a lehetőségek viszonylag gyakran változnak, szóval arra azért érdemes számítani, hogy olykor ez vagy az eltűnik a listából, s helyette egy másik kerül bele. De a Today Weather érdemeiből ez nem sokat von le. Amúgy itt az egyik legolcsóbb az előfizetési díj is.

Carrot Weather

További hasznos cikkek

Carrot Weather elsősorban a vicces – angol nyelvű – előrejelzéseiről közismert, de amúgy egy nagyon stílusos, átlátható időjárás app. Ráadásul – szintén előfizetés ellenében – itt is választhatunk több forrás közül, hogy a tartózkodási területünket legjobban ismerő szolgáltatás adataira támaszkodhassunk.

Climacell

Climacell esetében nincs választási lehetőségünk, már csak azért sem, mert ez önmagéban egy időjárás-előrejelző szolgáltatás hivatalos alkalmazása. A saját API-juk segítségével amúgy több más alkalmazás is támaszkodik az adataikra, amelyek általában pontosak a hazai időjárásra vonatkozóan is.

Mindenesetre nagyon szép, letisztult, már szinte minimalista stílusú widgeteket kapunk a programhoz, szóval érdemes vele megismerkedni, ha valaki pofásítani szeretné az iOS Főképernyőjét.

Forecast Bar

A Macet használók számára bizonyára ismerős ez a program, ha másért nem hát azért, mert anno írtunk róla. A Forecast Bar esetében a Dark Sky és a The Weather Channel adataira támaszkodhatunk, ami nem akkora öröm, tekintve, hogy mindkét szolgáltató inkább az amerikai tájak időjárásának előrejelzésében van otthon. Van viszont a programnak egy óriási előnye a többiekkel szemben: temérdek, különféle stílusú és változatos adatokat megjelenítő widgetet kapunk vele.

Többek között olyan nyalánkságokkal is szolgál, mint a több ország aktuális adatait egy felületen megjelenítő, vagy az aktuális időjárás extra adatait megjelenítő widgetek. Ráadásul a programban kicsit testreszabhatjuk widgeteink megjelenését (például azok hátterét).

The Weather Channel

Egy ekkora név mellett nem mehetünk el szó nélkül. A The Weather Channel az egyik legnagyobb időjárás-előrejelző, amely az USA területére kiváló előrejelzésekkel szolgál, Európára és így Magyarországra vonatkozóan viszont kissé hektikus az előrejelzéseik pontossága. 

Ettől még persze megér egy próbát, mert amúgy elég informatív alkalmazás, s ha valaki a hagyományos felépítésű és stílusú időjárás widgeteket kedveli, itt megkapja.

Ezek tehát jelenleg a – szerintünk – legjobb időjárás widgetek iPhone-ra. Sajnos azt nem jelenthetjük ki, hogy a legpontosabb appok használják ki elsőként az iOS 14 widget funkcióját, de a célnak azért nagyrészt megfelelnek, az pedig kétségtelen, hogy nagyon látványosak és hasznosak az iOS Főképernyőjén.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments