vasárnap, február 5, 2023
Home Iphone A legolcsóbb új iPhone egy időgép: teszten a 2022-es iPhone SE

A legolcsóbb új iPhone egy időgép: teszten a 2022-es iPhone SE

Az iPhone SE receptje alapvetően nagyon egyszerű és hosszú ideje változatlan: adjunk a vásárlóknak egy kompakt méretű, gyors, időtálló és Apple mércével mérve olcsó mobilt. Az első ilyen készülék 2016-ban jött ki és hatalmas sikert aratott, aztán a 2020-as második nekifutás már kisebbet szólt, és most itt a legújabb 2022-es generáció, melynek egy minden korábbinál telítettebb piacon kell bizonyítania.

Az új iPhone SE az újrahasznosítás magasiskolája, csak éppen nem a megszokott értelemben. A vonalvezetés a 2014-es iPhone 6-ra utal vissza, maga a telefon egésze pedig ugyanúgy egy ráncfelvarrt 2017-es iPhone 8, mint ahogy már az előző SE is az volt. A jó öreg gyártósorokon évek óta keveset kellett változtatni, ami költséghatékonyság fronton sokat hoz a konyhára az Apple-nek, de vajon megfelel-e a 2022-es elvárásoknak ez a legújabb almás mobil?

© László Ferenc

Régi értékek

A formaterv teljesen változatlan maradt, minden milliméterre pontosan a régi maradt, ami azt jelenti, hogy még az iPhone 8 kiegészítői, tokjai és fóliái is tökéletesen passzolnak az újdonságra. A tömegből valahogy sikerült lefaragni 4 grammot, így az új SE kicsit kevésbé húzza le a zsebünket.

A fekete és a piros verzió nem változott, a fehér viszont igen, kicsit sárgásabb árnyalatú lett. Az IP67-es por- és vízállóság maradt a régi, ellenben az alumínium keretre elöl és hátul is minden korábbinál ellenállóbb üveg került, így a véletlen leejtések elvileg kevesebb kárt tudnak tenni a technikában.

© László Ferenc

A kávák nemcsak 2022-ben, hanem már évekkel ezelőtt is régimódian vaskosnak hatottak, cserébe viszont nincs notch és sokan mind a mai napig jobban szeretik az arcalapú azonosítás (Face ID) helyett a kijelző alatti kör alakú gomba szerelt ujjlenyomat-szenzor (Touch ID) szuperbiztos működését.

A 4,7 colos és 60 Hz-es IPS LCD kapcsán semmi fejlesztést nem kaptunk, pedig ma már a fele ennyibe kerülő androidos riválisok között sem ritka a 90 Hz-es AMOLED panel. A képernyőméret is igen karcsú, a hasznos felület közel 20 százalékkal szerényebb, mint az egyébként kisebb méretű iPhone 12–13 mini esetében. A még mindig elég kompakt iPhone 11 kijelzője pedig konkrétan másfélszer nagyobb.

© László Ferenc

Képalkotás

A kamerák hardveres szempontból maradtak a régiek. Az előlapon egy 7 megapixeles felbontású és maximum Full HD videók készítésére alkalmas modul található, miközben a frissebb almás mobilok már jó ideje 12 megapixelnél tartanak.

Hátul továbbra is egyetlen 12 megapixeles és 4K videófelvevős egység található, vagyis ha nagylátószögre vágyunk, akkor jobban járunk egy iPhone 11-gyel vagy iPhone 12 minivel. A még nem szenzormozgatásos, hanem hagyományos optikai képstabilizátoros kamera f1,8-as fényerejű és PDAF élességállítású.

Sötétben jó szolgálatot tehet a négy LED-es fényforrás, ellenben nagy kár, hogy az éjszakai üzemmódot elbukjuk. Portré mód már az elődben is volt, a Smart HDR 4, a Deep Fusion és a fotografikus stílusok viszont új fejlesztések.

A szoftveres optimalizációnak és az új chipset adottságainak köszönhetően a képminőség csak minimálisan javult, emiatt biztos nem éri meg az előzőről az új SE-re váltani. A legkomolyabb előrelépés talán az éjszakai videók minősége kapcsán érhető tetten, de világmegváltásra itt sem érdemes számítani.

© László Ferenc

Mindene a sebesség

Hatalmas piros pont jár azért, mert a legújabb 13-as iPhone-ok szupergyors A15-ös chipsete landolt az új SE-ben, a sebességre tehát még hosszú évekig nem lehet panaszunk. Ugyancsak pozitívum, hogy a RAM kapacitása 3-ról 4 GB-ra nőtt, ennél többet csak a legdrágább 13-as Pro készülékek vonultatnak fel – konkrétan 6 GB-ot.

A flashmemória kiviteltől függően 64, 128, 256 GB kapacitású, memóriabővítési lehetőség sosem volt, nincs és vélhetően nem is lesz. Az iOS természetesen a legfrissebb, konkrétan 15.4-es verziójú. Utóbbi egyébként még a 2015-ös iPhone 6s-re is elérhető frissítésként, és mérget vehetünk rá, hogy a 2022-es SE még az évtized vége felé is megkapja majd az update-eket.

© László Ferenc

Wifi 6 már az elődben is volt, idén az 5G-támogatás jelenti a nagy truvájt. Természetesen a Bluetooth 5.0 sem hiányzik a fedélzetről, ellenben a MagSafe támogatásról, AirTag fronton pedig az U1 UWB chipről sajnos le kell mondanunk.

Az akkumulátor 2018 mAh kapacitású, ami mintegy 10 százalékos növekményt jelent és üzemidőfronton is hasonló előrelépésnek lehetünk tanúi. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a masszív kütyünyomkodók továbbra sem ússzák majd meg a késő délutáni vagy esti rátöltést, az egynapos üzemidőt számukra elég nehéz hozni.

© László Ferenc

A telep maximum 20 W-ot képes felvenni, ami elég kevés akkor, amikor már az olcsó droidos riválisok is 33 W magasságában járnak. Fél óra alatt körülbelül 50 százalékos töltöttség érhető el, a 100 százalékhoz pedig 1,5 órányi idő szükségeltetik.

A karcsú dobozban már nincs töltőfej, az előd mellé még egy 5 W-os egységet és egy EarPods fülest is csomagoltak. A Lightning kábel USB végén az eddigi A csatlakozót egy modernebb C-s egység váltotta.

© László Ferenc

Konklúzió, árak

+: kompakt kivitel, szupergyors és időtálló chipset, 5G, jók a régi kiegészítők.

: elavult formaterv, kijelző és kamera; lassú töltés, különböző hiányosságok, magasabb ár.

Generációról generációra egyre kevésbé természetes a mosolyunk az iPhone SE-k érkeztekor, az Apple mintha egyre jobban túltolná ezt a rókabőr lehúzás dolgot. Persze remek dolog a 2022-es modellben az elképesztően gyors chipset és az 5G támogatás, de 2022-re talán a kijelzővel és a kamerával is illett volna kezdeni valamit.

Ráadásul a sokadjára ráncfelvarrt technikáért még több pénzt is kérnek el, mint eddig, ugyanis a 64 GB-os alapmodell ára 175-ről 195 ezer forintra nőtt úgy, hogy közben a dobozban is szerényebb az alapellátmány. A 128-as és 256-as verziók ára rendre 215, illetve 255 ezer forint.

Házon belül remek alternatíva lehet a 215 ezer forinton nyitó iPhone 11 és a 250 ezer forintos indulóárú iPhone 12 mini mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az ellentáborban a Samsung Galaxy S22 vonultat fel kompakt formában komolyabb produkciót, ám mivel ez egy hamisítatlan 2022-es csúcsmobil, nem kevesebb mint 335 ezer forintot kérnek el érte.

© László Ferenc

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban?

Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi...

Recent Comments