csütörtök, május 19, 2022
Home Apple hírek A mesterséges intelligencia lesz az Apple házi zeneszerzője

A mesterséges intelligencia lesz az Apple házi zeneszerzője

A cupertinóiak legújabb szerzeménye egy olyan cég, amely az MI által létrehozott dalokra specializálódott.

Az Apple nagy utat járt be az 1976-os megalapítása óta, hiszen az egykori garázs-startup ma a világ legértékesebb tőzsdei cége, előzve az olyan óriásokat, mint a Microsoft, a Google, az Amazon vagy a Facebook.  A 200 milliárd dolláros készpénzvagyonon trónoló cupertinóiak sikerében persze komoly szerepet játszottak a különböző felvásárlások is, melyekkel fontos technológiák kerültek házon belülre.

Ilyen volt például a P.A. Semi 2008-as bekebelezése, amire az A-szériás almás chipek kifejlesztése miatt volt szükség, vagy négy évvel később az ujjlenyomatos azonosításban utazó AuthenTec felvásárlása, akik a Touch ID-t hozták a konyhára. A Bloomberg nemrég egy újabb izgalmas akvizícióról számolt be, ezúttal a mesterséges intelligencia kapcsán.

Az Apple legfrissebb szerzeménye a londoni AI Music, amely MI segítségével generált, egyedi, személyre szabható zenékben utazik. Egy ilyen technológia pedig nem csak az Apple Music zenestreaming-szolgáltatásban jöhet kapóra a cupertinóiaknak, de az Apple Fitness+ edzéseit is felturbózhatja, vagy akár a Home Pod okoshangszórók repertoárját is bővítheti.

A Bloomberg szerint a felvásárlásra valamikor az elmúlt hetekben került sor, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, az almás tulajdonba került AI Music azóta nyomtalanul eltűnt az internetről, csak egy árva LinkedIn-fiók maradt utána. A cég archivált weboldala viszont ma is böngészhető, ennek leírása szerint a 2016-ban alapított startup egy olyan algoritmussal rukkolt elő, amely bárhol felhasználható jogdíjmentes dalokat kínál, és képes a hallgatója érzelmeihez igazodni:

“A szabadalmaztatott technológiánkkal a zene megőrzi az emberi érzelmeket a műfajok és stílusok között, és a felhasználó igényei szerint alakítható. A tökéletes dal vagy stream egy gombnyomással elérhető, a kreatív folyamatok vagy a felhasználói élmény megszakítása nélkül.”

Az AI Music korábban olyan szereplőkkel dolgozott együtt, mint a BBC és a Wired, így kipróbált megoldásról van szó, ami nem véletlenül keltette fel az Apple érdeklődését. Már csak az a kérdés, hogy az MI-zenéket végül közvetlenül a felhasználók számára is elérhetővé teszik-e, vagy csak a háttérben használják majd őket az almás tartalmakhoz.

A közelmúltban a cupertinóiak egy másik zenés vállalkozást, a klasszikus zenék streamelésére szakosodott Primephonicot is felvásárolták, amit az Apple Musicba fognak integrálni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments