vasárnap, február 5, 2023
Home Apple hírek A mesterséges intelligencia lesz az Apple házi zeneszerzője

A mesterséges intelligencia lesz az Apple házi zeneszerzője

A cupertinóiak legújabb szerzeménye egy olyan cég, amely az MI által létrehozott dalokra specializálódott.

Az Apple nagy utat járt be az 1976-os megalapítása óta, hiszen az egykori garázs-startup ma a világ legértékesebb tőzsdei cége, előzve az olyan óriásokat, mint a Microsoft, a Google, az Amazon vagy a Facebook.  A 200 milliárd dolláros készpénzvagyonon trónoló cupertinóiak sikerében persze komoly szerepet játszottak a különböző felvásárlások is, melyekkel fontos technológiák kerültek házon belülre.

Ilyen volt például a P.A. Semi 2008-as bekebelezése, amire az A-szériás almás chipek kifejlesztése miatt volt szükség, vagy négy évvel később az ujjlenyomatos azonosításban utazó AuthenTec felvásárlása, akik a Touch ID-t hozták a konyhára. A Bloomberg nemrég egy újabb izgalmas akvizícióról számolt be, ezúttal a mesterséges intelligencia kapcsán.

Az Apple legfrissebb szerzeménye a londoni AI Music, amely MI segítségével generált, egyedi, személyre szabható zenékben utazik. Egy ilyen technológia pedig nem csak az Apple Music zenestreaming-szolgáltatásban jöhet kapóra a cupertinóiaknak, de az Apple Fitness+ edzéseit is felturbózhatja, vagy akár a Home Pod okoshangszórók repertoárját is bővítheti.

A Bloomberg szerint a felvásárlásra valamikor az elmúlt hetekben került sor, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, az almás tulajdonba került AI Music azóta nyomtalanul eltűnt az internetről, csak egy árva LinkedIn-fiók maradt utána. A cég archivált weboldala viszont ma is böngészhető, ennek leírása szerint a 2016-ban alapított startup egy olyan algoritmussal rukkolt elő, amely bárhol felhasználható jogdíjmentes dalokat kínál, és képes a hallgatója érzelmeihez igazodni:

“A szabadalmaztatott technológiánkkal a zene megőrzi az emberi érzelmeket a műfajok és stílusok között, és a felhasználó igényei szerint alakítható. A tökéletes dal vagy stream egy gombnyomással elérhető, a kreatív folyamatok vagy a felhasználói élmény megszakítása nélkül.”

Az AI Music korábban olyan szereplőkkel dolgozott együtt, mint a BBC és a Wired, így kipróbált megoldásról van szó, ami nem véletlenül keltette fel az Apple érdeklődését. Már csak az a kérdés, hogy az MI-zenéket végül közvetlenül a felhasználók számára is elérhetővé teszik-e, vagy csak a háttérben használják majd őket az almás tartalmakhoz.

A közelmúltban a cupertinóiak egy másik zenés vállalkozást, a klasszikus zenék streamelésére szakosodott Primephonicot is felvásárolták, amit az Apple Musicba fognak integrálni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

Kétségbeesetten keresi a gazdáját 150 milliárd dollár

A bulinak vége, a kijózanodás is megvolt, a másnaposságon is túl vagyunk. Na és most hogyan tovább? – ezzel a mérsékelten költői képpel festették...

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Recent Comments