csütörtök, szeptember 29, 2022
Home Apple hírek A mesterséges intelligencia lesz az Apple házi zeneszerzője

A mesterséges intelligencia lesz az Apple házi zeneszerzője

A cupertinóiak legújabb szerzeménye egy olyan cég, amely az MI által létrehozott dalokra specializálódott.

Az Apple nagy utat járt be az 1976-os megalapítása óta, hiszen az egykori garázs-startup ma a világ legértékesebb tőzsdei cége, előzve az olyan óriásokat, mint a Microsoft, a Google, az Amazon vagy a Facebook.  A 200 milliárd dolláros készpénzvagyonon trónoló cupertinóiak sikerében persze komoly szerepet játszottak a különböző felvásárlások is, melyekkel fontos technológiák kerültek házon belülre.

Ilyen volt például a P.A. Semi 2008-as bekebelezése, amire az A-szériás almás chipek kifejlesztése miatt volt szükség, vagy négy évvel később az ujjlenyomatos azonosításban utazó AuthenTec felvásárlása, akik a Touch ID-t hozták a konyhára. A Bloomberg nemrég egy újabb izgalmas akvizícióról számolt be, ezúttal a mesterséges intelligencia kapcsán.

Az Apple legfrissebb szerzeménye a londoni AI Music, amely MI segítségével generált, egyedi, személyre szabható zenékben utazik. Egy ilyen technológia pedig nem csak az Apple Music zenestreaming-szolgáltatásban jöhet kapóra a cupertinóiaknak, de az Apple Fitness+ edzéseit is felturbózhatja, vagy akár a Home Pod okoshangszórók repertoárját is bővítheti.

A Bloomberg szerint a felvásárlásra valamikor az elmúlt hetekben került sor, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, az almás tulajdonba került AI Music azóta nyomtalanul eltűnt az internetről, csak egy árva LinkedIn-fiók maradt utána. A cég archivált weboldala viszont ma is böngészhető, ennek leírása szerint a 2016-ban alapított startup egy olyan algoritmussal rukkolt elő, amely bárhol felhasználható jogdíjmentes dalokat kínál, és képes a hallgatója érzelmeihez igazodni:

“A szabadalmaztatott technológiánkkal a zene megőrzi az emberi érzelmeket a műfajok és stílusok között, és a felhasználó igényei szerint alakítható. A tökéletes dal vagy stream egy gombnyomással elérhető, a kreatív folyamatok vagy a felhasználói élmény megszakítása nélkül.”

Az AI Music korábban olyan szereplőkkel dolgozott együtt, mint a BBC és a Wired, így kipróbált megoldásról van szó, ami nem véletlenül keltette fel az Apple érdeklődését. Már csak az a kérdés, hogy az MI-zenéket végül közvetlenül a felhasználók számára is elérhetővé teszik-e, vagy csak a háttérben használják majd őket az almás tartalmakhoz.

A közelmúltban a cupertinóiak egy másik zenés vállalkozást, a klasszikus zenék streamelésére szakosodott Primephonicot is felvásárolták, amit az Apple Musicba fognak integrálni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments