hétfő, január 17, 2022
Home Apple hírek Akkora változás jön az iPhone-okon, hogy az Apple életbe lépteti a „Windows...

Akkora változás jön az iPhone-okon, hogy az Apple életbe lépteti a „Windows XP-s forgatókönyvet”

Az Apple már bejelentette legújabb mobil operációs rendszerét, az iOS 15-öt, ami választás elé állítja majd a felhasználókat: elindulnak-e az ismeretlenbe, vagy maradnak a már jól kitaposott ösvényen. Taktikát váltott volna az Apple?

Ősszel válhat általánosan elérhetővé az Apple új mobil operációs rendszere, amely – mint ahogy arról korábban mi is beszámoltunk – egyfajta választást kínál majd: a felhasználó legjobb belátása szerint dönthet arról, hogy megnyomja a frissítés gombot (amivel egy új kaland veszi kezdetét), vagy inkább a biztonságra játszva megmarad az iOS 14-nél (amit azért az Apple igencsak gyakran frissítgetett).

Feltehetően sokan fognak váltani az újdonságra, amellyel egy sor új funkció is érkezik, amelyeket ingyen kaphat meg mindenki. Azonban nem mindenki kalandvágyó, és nem kevesen lesznek azok sem, akik maradnak az iOS 14-nél, különösen akkor, ha régebbi eszközük van (az iOS 15 ugyanis, meglepő módon, sok régebbi telefonon is futhat majd),  különösen amiatt, hogy a vadonatúj operációs rendszer igencsak megterhelheti a régebbi hardvereket. Emellett semmit sem veszítenek, ha megmaradnak az iOS 14-nél: továbbra is megkapják a biztonsági frissítéseket, tartalmakat és alkalmazásokat vásárolhatnak, és befizethetnek az olyan szolgáltatásokra, mint az iCloud.

Persze – jegyzi meg a ZDNet szakújságírója – senki se gondolja, hogy ezt merő önzetlenségből teszi az Apple. Egyfelől ugyan érdeke, hogy a felhasználók váltsanak újabb iPhone-ra (de akkor kockáztatja azt, hogy lesznek, akik áttérnek az androidos ökoszisztémára), másfelől a régi eszköz tulajdonosa is sokat költhet az Apple Store-ból letöltött alkalmazásokra és az Apple-szolgáltatásokra, más szóval: nagyon is meg kell becsülni őket (is).

Az Apple most valami olyasmit csinál az iOS-szel, ami nagyon hasonlít egy hosszú távú támogatási verzió létrehozására, ami nagy változás egy olyan vállalatnál, amelyik korábban agresszív frissítési ciklusokat kényszerített a felhasználókra. Így az Apple létrehozhatja saját Windows XP-jét, egy olyan platformot, amelyet jól futtathatnak a régebbi eszközök, miközben relevánsak maradhatnak, és még az Apple számára is nyereséget hozhatnak.

És hogy meddig? Ezt egyelőre nem tudni, lehet három év, négy év, öt év, tulajdonképpen mindaddig tarthat, amíg profitot tud belőle csinálni az Apple.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Ismét perlik az Apple-t, ezúttal egy töltési probléma miatt

Talán nem túlzunk azzal a kijelentéssel, hogy a tech iparból a legtöbbször az Apple-lel kapcsolatban kapja fel a sajtó, ha közük van valamilyen bírósági...

Az iPad Air is frissül az új iPhone SE mellett

Mindenki úgy kalkulál, hogy az Apple a tavasszal esedékes bemutatóján a friss iPhone SE-t fogja fókuszba helyezni. Ezzel kapcsolatban azt várja a szakma, hogy...

Átalakul a céges laptopok piaca: egyre több a MacBook az irodákban

A cikk megjelenését az iSTYLE támogatta. Amikor egy vállalat informatikai beruházást hajt végre, több szempontot is mérlegelnie kell, például az alkalmazottak és a...

Borsos áron jöhet az Apple kevert valóságos kütyüje | 24.hu

Egy ideje már lehet róla hallani, hogy az Apple headsetet fejleszt, ami a cég első kevertvalóság-eszköze lesz. A belsős forrásokkal ellátott Mark Gurman, a...

Recent Comments