Home Apple hírek Annyira jó lóra tett az Apple, hogy most már a Google is...

Annyira jó lóra tett az Apple, hogy most már a Google is belevágna a saját lapkába

Az Apple M1 sikerét látva többen is követni akarják, a legfrissebb értesülés szerint a Google is. Mobilprocesszort már készített okostelefonba, most a laptopok következhetnek.

2020 novemberében mutatta be az Apple saját gyártású chipkészletét, az M1-et. Az 5 nm-es technológiával készült, ARM alapú chip teljesítményét és akkumulátor-hatékonyságát még a konkurensek is elismerték, és persze az sem volt hátrány, hogy az Apple így függetlenedni tudott az Inteltől. Érthető, hogy a saját lapkakészlet előnyei mások érdeklődését is felkeltették, többek között a Google-ét is.

A Nikkei Asia jelentése szerint a Google most saját lapkát fejleszt notebookjaihoz és táblagépeihez, ami újabb jele annak, hogy a nagy technológiai szereplők versenyképességük kulcsának tekintik a chipek belső fejlesztését. Az amerikai óriáscég – állítja három, az ügyben jártas forrás – 2023 körül tervezi a Chrome operációs rendszeren futó laptopok és táblagépek saját gyártású processzorainak bevezetését. A Google emellett fokozza erőfeszítéseit, hogy mobilprocesszorokat készítsen a Pixel okostelefonokhoz, miután bejelentette, hogy a közelgő Pixel 6 sorozatban először használ házon belüli mobilprocesszor-chipeket.

A Google egyre nagyobb hangsúlyt fektet saját chipjeinek fejlesztésére, mivel a globális riválisok hasonló stratégiát követnek kínálatuk megkülönböztetésére. A Google-t különösen az ihlette meg, hogy az Apple sikeresen fejlesztette ki saját legfontosabb félvezető alkatrészeit az iPhone-okhoz, tavaly pedig bejelentette, hogy Mac számítógépeiben és laptopkínálatában lecseréli az Intel CPU-kat a saját áramköreire. A Google által kifejlesztett új processzorok is az ARM brit chipgyártó tervrajzain alapulnának.

A Google chipfejlesztési stratégiája logikus lépés, ám nem kihívások nélküli – mondják a szakértők. „Úgy tűnik, szinte minden technológiai titán csatlakozik az egyéni áramkörök építéséhez, mert így be tudják programozni saját funkcióikat azokba” – mondta Eric Tseng, az Isaiah Research vezető elemzője a Nikkei Asiának, hozzátéve, hogy ideális esetben a saját chipek használata jobb szoftver- és hardverintegrációt is jelent. A chipek építése azonban hatalmas befektetéseket és hosszú távú elkötelezettséget igényel, ráadásul az új technológiai játékosoknak, akik saját chipeket építenek, harcolniuk kell a termelési kapacitásért az Intel, az Nvidia, a Qualcomm és mások meglévő csúcsfejlesztőivel.

A Google egyelőre nem hozta nyilvánosságra a saját lapkakészlet-építéssel kapcsolatos terveit, azaz még mindig visszaléphet, ha valami nem úgy sikerülne, ahogy tervezte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Sokkolóan amatőr az Apple hibajavítása

Abszurd okból továbbra is támadható távolról a macOS. Kellemetlen biztonsági hibára derült nemrég fény az Apple számítógépes operációs rendszerében, támadók .inetloc kiterjesztésű állományok megnyittatásával kódfuttatást...

Keresztbe tett az Apple a Facebooknak

Az Apple előírta, hogy az adatgyűjtést és a követést a felhasználóval közölni kell és egy felugró ablakban jóvá is kell velük hagyatni.Ha ez nem...

Recent Comments