Home Apple hírek Apple, Microsoft, Amazon, Asus, Dell: egyre több techvállalat fontolgatja a kivonulást Kínából

Apple, Microsoft, Amazon, Asus, Dell: egyre több techvállalat fontolgatja a kivonulást Kínából

A jelenleg enyhülni látszó amerikai-kínai kereskedelmi háború nem maradhat következmények nélkül. Mindkét felet lépésekre kényszeríti a megélt bizonytalanság, a globalizáció megbízhatóságába vetett hit elvesztése.

A Huawei ellen hirdetett embargóban csúcsosodott ki az amerikai-kínai kereskedelmi háború, (az ügy egymást követő részleteiről itt olvashatnak) ami most enyhülni látszik. A Huawei újra vásárolhat amerikai termékeket, igaz, bizonyos korlátozásokkal.

Persze elég egyszer átélni egy ilyen helyzetet, és többé senki sem szeretne kiszolgáltatott maradni, nem véletlen, hogy nem csupán a Huawei, hanem egyéb nagy kínai vállalatok is keresik/fejlesztik az amerikai termékek alternatíváját. Ezért is emlegetik a kereskedelmi háború nagy vesztesének a Szilícium-völgyi cégeket.

Az éremnek azonban van egy másik, és ismét csak Kínát sújtó oldala: a Nikkei Asian Review jelentése szerint egyre több amerikai cég dönt úgy, hogy kiviszi a termelését vagy legalábbis annak egy részét Kínából, többek között költségeik emelkedése miatt.  A szóban forgó cégek között van a Microsoft, a HP, a Dell és például az Amazon is. A HP és a Dell a világ első, illetve harmadik legnagyobb PC-gyártója (együttesen lefedik a globális piac 40 százalékát) a notebook-gyártásuk 30 százalékát tennék át máshova. Az Amazon Vietnámban gyártatná Kindle e-olvasóját és Echo hangszóróját, a Microsoft pedig Thaiföldet és Indonéziát nézte ki.

Korábban már hallani lehetett arról, hogy a Nintendo is inkább Dél-Kelet Ázsiában gyárttat le két új Switch modellt, és az Asus és az Acer is fontolgatja a gyártás áthelyezését. Az Apple nagy beszállítója, a Foxconn is hasonlóan gondolkozik, új gyártási helyeket keres, ami viszont megemelheti majd az iPhone-ok árát.

A nagy technológiai vállalatok lépése komoly hatással lehet a kínai gazdaságra is. A kínai QianZhan adatai szerint 1991 és 2017 között a kínai elektronikai export és import 10 milliárd dollárról 1,37 billió dollárra nőtt. A tech-cégek kivonulása könnyen megfordíthatja ezt a tendenciát, új riválisokat állítva „a világ legnagyobb tech-gyárának”, és akkor még nem is beszéltünk a feleslegessé vált munkaerőről.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments