Home Apple hírek Apple, Microsoft, Amazon, Asus, Dell: egyre több techvállalat fontolgatja a kivonulást Kínából

Apple, Microsoft, Amazon, Asus, Dell: egyre több techvállalat fontolgatja a kivonulást Kínából

A jelenleg enyhülni látszó amerikai-kínai kereskedelmi háború nem maradhat következmények nélkül. Mindkét felet lépésekre kényszeríti a megélt bizonytalanság, a globalizáció megbízhatóságába vetett hit elvesztése.

A Huawei ellen hirdetett embargóban csúcsosodott ki az amerikai-kínai kereskedelmi háború, (az ügy egymást követő részleteiről itt olvashatnak) ami most enyhülni látszik. A Huawei újra vásárolhat amerikai termékeket, igaz, bizonyos korlátozásokkal.

Persze elég egyszer átélni egy ilyen helyzetet, és többé senki sem szeretne kiszolgáltatott maradni, nem véletlen, hogy nem csupán a Huawei, hanem egyéb nagy kínai vállalatok is keresik/fejlesztik az amerikai termékek alternatíváját. Ezért is emlegetik a kereskedelmi háború nagy vesztesének a Szilícium-völgyi cégeket.

Az éremnek azonban van egy másik, és ismét csak Kínát sújtó oldala: a Nikkei Asian Review jelentése szerint egyre több amerikai cég dönt úgy, hogy kiviszi a termelését vagy legalábbis annak egy részét Kínából, többek között költségeik emelkedése miatt.  A szóban forgó cégek között van a Microsoft, a HP, a Dell és például az Amazon is. A HP és a Dell a világ első, illetve harmadik legnagyobb PC-gyártója (együttesen lefedik a globális piac 40 százalékát) a notebook-gyártásuk 30 százalékát tennék át máshova. Az Amazon Vietnámban gyártatná Kindle e-olvasóját és Echo hangszóróját, a Microsoft pedig Thaiföldet és Indonéziát nézte ki.

Korábban már hallani lehetett arról, hogy a Nintendo is inkább Dél-Kelet Ázsiában gyárttat le két új Switch modellt, és az Asus és az Acer is fontolgatja a gyártás áthelyezését. Az Apple nagy beszállítója, a Foxconn is hasonlóan gondolkozik, új gyártási helyeket keres, ami viszont megemelheti majd az iPhone-ok árát.

A nagy technológiai vállalatok lépése komoly hatással lehet a kínai gazdaságra is. A kínai QianZhan adatai szerint 1991 és 2017 között a kínai elektronikai export és import 10 milliárd dollárról 1,37 billió dollárra nőtt. A tech-cégek kivonulása könnyen megfordíthatja ezt a tendenciát, új riválisokat állítva „a világ legnagyobb tech-gyárának”, és akkor még nem is beszéltünk a feleslegessé vált munkaerőről.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Csinosabbá válhatnak az Apple számítógépei

Többek közt búcsúzhat a Touch Bar a laptopokról, megújulhat végre az iMac. A rendre jól értesültnek bizonyuló Ming-chi Kuo piacelemző szerint nem csak a saját...

Újabb cég fordult az EU-hoz az Apple adó miatt

Újabb tartalomterjesztő platform fordult panasszal az Európai Bizottság versenyügyi szervéhez az Apple által az App Store piactéren keresztül végzett értékesítések kapcsán számított jutalékrendszere miatt....

Legyőzte az Apple-t a kis magyar cég

Különleges élmény volt, hogy »egy lapon« emlegetnek a világ egyik legnagyobb márkájának vezérigazgatójával, még ha bírósági tárgyalási idézés is volt, azt viszont már...

Appon belüli vásárlásokat is megoszthatóvá tesz az Apple

Kiterjeszti az App Store Family Sharing funkcióját az Apple: a megoldással a családtagok már az olyan alkalmazáson belüli vásárlásaikat is megoszthatják egymás között, mint...

Recent Comments