Home Apple hírek Aprópénz az Apple-nek az új kártérítés, amit az iPhone-ok lassítása miatt kell...

Aprópénz az Apple-nek az új kártérítés, amit az iPhone-ok lassítása miatt kell kifizetnie

Még 2017 végén derült ki, hogy az Apple szándékosan lassítja a régebbi iPhone-okat, erről pedig nem szól a felhasználóknak. Emiatt márciusban már kártérítésre kötelezték a céget, most pedig újra így döntött egy amerikai bíróság.

Újabb 113 millió dolláros kártérítést fizethet a felhasználóknak az Apple az iPhone-ok szándékos lassítása miatt – derült ki a Washington Post cikkéből. A lap szerint összesen 34 amerikai állam vett részt a cupertinói cég ellen indított perben, a bíróság most számukra döntött kedvezően.

A “Batterygate” néven elhíresült ügy már évek óta zajlik. A történet lényege röviden annyi, hogy 2017 végén kiderült, az Apple egy titokban tartott technológia segítségével szándékosan lassítja a régebbi iPhone-okat. Erről a cég azt állítja, azért van rá szükség, hogy megóvja a készülékek akkumulátorát, hogy azok így biztonságosan tudjanak működni. A megoldás azonban érthetően sok felhasználót felháborított, ahogy az is, hogy az Apple egyetlen szót sem szólt a hosszú évek óta alkalmazott gyakorlatáról.

Emiatt először márciusban indultak el a csoportos polgári perek, amely végén az Apple belement, hogy létrehoz egy 500 millió dolláros keretet, amelyből kártalanít bizonyos felhasználókat. Ehhez hasonló döntés született most is, ezúttal az említett 113 millió dolláros keretösszegről.

Mark Brnovich ügyész szerint a nagy technológiai cégek számonkérhetők kell hogy legyenek, hogy a felhasználók megtudhassák, mit titkolnak előlük a vállalatok. A mostani döntés értelmében az Apple-nek tisztáznia kell azt is, miként kezelte az akkumulátor állapotát és a készülékek energiaellátását.

Az Apple korábban egy 25 millió dolláros büntetést is fizetett a francia hatóságoknak. A CNBC szerint egyébként az App Store 2019-ben mintegy 50 milliárd dollárt termelt a cégnek, így az iPhone-ok után a második legfontosabb bevételi forrásukat jelenti az alkalmazásbolt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments