csütörtök, május 19, 2022
Home Iphone Arra kérik az Apple-t, hogy kapcsolja ki az iPhone-okon 2G-t, mert veszélyes...

Arra kérik az Apple-t, hogy kapcsolja ki az iPhone-okon 2G-t, mert veszélyes úgy hagyni

A digitális jogokért küzdő Electronic Frontier Foundation (EFF) szerint az Apple-nek követnie kellene a Google-t, hogy tegye lehetővé a 2G-s hálózatokról való lecsatlakozást. Arra ugyanis már semmi szükség, a technológia felett ma már azonban eljárt az idő, és adott helyzetben komoly veszélyeket rejthet.

Több mint 30 éves múltra tekint vissza a 2G, ám még ma is léteznek olyan szolgáltatások, amelyek aktívan használják ezt, vagyis a második generációs hálózattípust. Ez azonban az Electronic Frontier Foundation (EFF) szerint nagy hiba, mert a technológia ma komoly biztonsági réseket rejthet, így pedig a használata egyáltalán nem veszélytelen.

A digitális jogokért küzdő szervezet egy minap kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a Google már lépéseket tett a 2G androidos kivezetése érdekében, az Apple-nél –, illetve egész konkrétan az iPhone-okon – az még mindig engedélyezve van. Az EFF szerint az amerikai cégnek a Google-höz hasonló intézkedéseket kellene végrehajtani, vagyis beépíteni egy olyan kapcsolót, ami megakadályozza a technikához való hozzáférést. A keresőcég az Android 12-nél vezetett be egy ilyen funkciót – annyira tehát ők sem kapkodták el, hiszen a felület tavaly októberben vált széles körben elérhetővé.

A Gizchina szerint a szervezet két olyan biztonsági résről tett említést, amik komoly problémákhoz vezethetnek. Az egyik, hogy a 2G-s hálózatok gyenge titkosítást használnak a mobiltelefonok és a mobiltornyok között. Ez szerintük a hackereket segíti, akik így könnyebben hozzáférhetnek a készülékhez, illetve például a szöveges üzenetekhez. Egy másik probléma, hogy a 2G nincs felszerelve úgynevezett bázisállomás-hitelesítési technológiával, ami pedig a spam jellegű hívásoknak kedvez. Az EFF hangsúlyozta, ez csupán két, általuk zavarónak tartott jelenség, a 2G-vel ennél nagyobb gondok is lehetnek.

A brit kormány kormány korábban úgy fogalmazott: ha meghatározzák majd a 2G-s és 3G-s szolgáltatások kivezetésének pontos időpontját, az majd a készülékgyártók dolgát is segítheti, hiszen attól kezdve már nem kell támogatniuk a hagyományos technológiákat. A technikától lassan, de az Egyesült Államok is búcsúzik: 2033-ra fogják leépíteni a régi megoldást használat eszközöket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments