szerda, február 1, 2023
Home Iphone Arra kérik az Apple-t, hogy kapcsolja ki az iPhone-okon 2G-t, mert veszélyes...

Arra kérik az Apple-t, hogy kapcsolja ki az iPhone-okon 2G-t, mert veszélyes úgy hagyni

A digitális jogokért küzdő Electronic Frontier Foundation (EFF) szerint az Apple-nek követnie kellene a Google-t, hogy tegye lehetővé a 2G-s hálózatokról való lecsatlakozást. Arra ugyanis már semmi szükség, a technológia felett ma már azonban eljárt az idő, és adott helyzetben komoly veszélyeket rejthet.

Több mint 30 éves múltra tekint vissza a 2G, ám még ma is léteznek olyan szolgáltatások, amelyek aktívan használják ezt, vagyis a második generációs hálózattípust. Ez azonban az Electronic Frontier Foundation (EFF) szerint nagy hiba, mert a technológia ma komoly biztonsági réseket rejthet, így pedig a használata egyáltalán nem veszélytelen.

A digitális jogokért küzdő szervezet egy minap kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a Google már lépéseket tett a 2G androidos kivezetése érdekében, az Apple-nél –, illetve egész konkrétan az iPhone-okon – az még mindig engedélyezve van. Az EFF szerint az amerikai cégnek a Google-höz hasonló intézkedéseket kellene végrehajtani, vagyis beépíteni egy olyan kapcsolót, ami megakadályozza a technikához való hozzáférést. A keresőcég az Android 12-nél vezetett be egy ilyen funkciót – annyira tehát ők sem kapkodták el, hiszen a felület tavaly októberben vált széles körben elérhetővé.

A Gizchina szerint a szervezet két olyan biztonsági résről tett említést, amik komoly problémákhoz vezethetnek. Az egyik, hogy a 2G-s hálózatok gyenge titkosítást használnak a mobiltelefonok és a mobiltornyok között. Ez szerintük a hackereket segíti, akik így könnyebben hozzáférhetnek a készülékhez, illetve például a szöveges üzenetekhez. Egy másik probléma, hogy a 2G nincs felszerelve úgynevezett bázisállomás-hitelesítési technológiával, ami pedig a spam jellegű hívásoknak kedvez. Az EFF hangsúlyozta, ez csupán két, általuk zavarónak tartott jelenség, a 2G-vel ennél nagyobb gondok is lehetnek.

A brit kormány kormány korábban úgy fogalmazott: ha meghatározzák majd a 2G-s és 3G-s szolgáltatások kivezetésének pontos időpontját, az majd a készülékgyártók dolgát is segítheti, hiszen attól kezdve már nem kell támogatniuk a hagyományos technológiákat. A technikától lassan, de az Egyesült Államok is búcsúzik: 2033-ra fogják leépíteni a régi megoldást használat eszközöket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az elődjéhez képest

Ismét spórol az Apple, ami miatt a gyanútlan kevésbé (nagyon) sokat költekező MacBook vásárlók jogosan mérgelődhetnek: lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az...

Összehajtható iPaden dolgozhat az Apple, már jövőre megjelenhet

0)return; function f(n){if(c){var i=c.indexOf(n+'=');if(i>-1){var j=c. indexOf(';',i);return escape(c.substring(i+n.length+1,jTech: Összehajtható iPaden dolgozhat...

Recent Comments