Home Apple hírek Az Apple attól tart, egy új törvény teljesen megváltoztathatja az iPhone-t

Az Apple attól tart, egy új törvény teljesen megváltoztathatja az iPhone-t

Észak-dakotai törvényhozók olyasvalamit kényszeríthetnek törvényes úton az Apple-re, ami alapjaiban rengetheti meg a cupertinói cég által gondosan felépített ökoszisztémát, de a Google sem úszná meg.

Nem véletlenül tart attól az Apple, hogy elfogadják az észak-dakotai törvényhozás által beterjesztett 2333. törvényjavaslatot, ez ugyanis azt hozná magával, hogy kinyílhatna az Apple zárt világa, de úgy összességében is messzemenő következményekkel járna a mobilalkalmazások piacát illetően.

A törvényjavaslat ugyanis arra kényszerítené az Apple-t, hogy engedélyezze a fejlesztők számára az alternatív alkalmazásboltok használatát, sőt lehetőség volna arra, hogy a fejlesztők megkerüljék az Apple Pay alkalmazást, és saját fizetési módjaikat használják, és ezért nem érhetné semmiféle hátrány őket. Hasonlóak vonatkoznának a Google-re is.

Az Apple adatvédelmi mérnöke, Erik Neuenschwander már ki is állt a törvényjavaslattal szemben, mondván, „azzal fenyeget, hogy megsemmisíti azt az iPhone-t, amit ismerünk, ugyanis aláássa az adatvédelmet, a biztonságot és a teljesítményt, amelyek a tervezés során beépülnek az iPhone-ba. Egyszerűen fogalmazva: keményen dolgozunk azért, hogy a rossz alkalmazások ne kerüljenek be az App Store-ba, a mostani törvényjavaslat pedig azt követelné tőlünk, hogy engedjük be az ilyen appokat.”

Kyle Davison szenátor ezzel szemben úgy véli: „a törvényjavaslat célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsen az észak-dakotai alkalmazásfejlesztők számára, és megvédje az ügyfeleket a nagy technológiai vállalatok által elkövetett pusztító, monopolisztikus díjaktól”. Egyértelmű, hogy arra a 30 százalékos jutalékra gondol, amit az az alkalmazásfejlesztőknek kell fizetniük, ha az Apple és a Google alkalmazás-áruházán keresztül értékesítik a szoftvereiket. A szenátor szerint ez áremelést és a fogyasztók választási lehetőségeinek a korlátozását eredményezi.

A törvényjavaslat csak Észak-Dakotát érintené, viszont precedenst teremthetne más államok számára hasonló törvényjavaslatok benyújtására. Ráadásul minden olyan digitális terjesztési szolgáltatásra vonatkozna, amelynek több mint tízmillió dolláros bevétele van. Ez magában foglalná a legtöbb nagy zárt platformot, például az Xbox és a Playstation áruházat, és jelentős, platformszintű változtatásokat követelne meg ezektől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Keresztbe tett az Apple a Facebooknak

Az Apple előírta, hogy az adatgyűjtést és a követést a felhasználóval közölni kell és egy felugró ablakban jóvá is kell velük hagyatni.Ha ez nem...

Kamu iPhone-bemutatóval loptak el 20 millió forintnyi bitcoint

A tolvajok az iPhone 13-ra húztak fel egy kampányt, azt is ígérve, hogy az adakozók még több pénzt kapnak vissza – nem így...

Ettől félt az Apple: az EU-ban kötelező lesz az USB-C a mobilokon | 24

Az Európai Bizottság sajtóközleményben jelentette be, hogy előterjesztik azt az új jogszabályt, ami megszabná a telefongyártók számára, hogy egységesen USB-C töltőporttal lássák el az...

Recent Comments