kedd, augusztus 3, 2021
Home Apple hírek Az Apple attól tart, egy új törvény teljesen megváltoztathatja az iPhone-t

Az Apple attól tart, egy új törvény teljesen megváltoztathatja az iPhone-t

Észak-dakotai törvényhozók olyasvalamit kényszeríthetnek törvényes úton az Apple-re, ami alapjaiban rengetheti meg a cupertinói cég által gondosan felépített ökoszisztémát, de a Google sem úszná meg.

Nem véletlenül tart attól az Apple, hogy elfogadják az észak-dakotai törvényhozás által beterjesztett 2333. törvényjavaslatot, ez ugyanis azt hozná magával, hogy kinyílhatna az Apple zárt világa, de úgy összességében is messzemenő következményekkel járna a mobilalkalmazások piacát illetően.

A törvényjavaslat ugyanis arra kényszerítené az Apple-t, hogy engedélyezze a fejlesztők számára az alternatív alkalmazásboltok használatát, sőt lehetőség volna arra, hogy a fejlesztők megkerüljék az Apple Pay alkalmazást, és saját fizetési módjaikat használják, és ezért nem érhetné semmiféle hátrány őket. Hasonlóak vonatkoznának a Google-re is.

Az Apple adatvédelmi mérnöke, Erik Neuenschwander már ki is állt a törvényjavaslattal szemben, mondván, „azzal fenyeget, hogy megsemmisíti azt az iPhone-t, amit ismerünk, ugyanis aláássa az adatvédelmet, a biztonságot és a teljesítményt, amelyek a tervezés során beépülnek az iPhone-ba. Egyszerűen fogalmazva: keményen dolgozunk azért, hogy a rossz alkalmazások ne kerüljenek be az App Store-ba, a mostani törvényjavaslat pedig azt követelné tőlünk, hogy engedjük be az ilyen appokat.”

Kyle Davison szenátor ezzel szemben úgy véli: „a törvényjavaslat célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsen az észak-dakotai alkalmazásfejlesztők számára, és megvédje az ügyfeleket a nagy technológiai vállalatok által elkövetett pusztító, monopolisztikus díjaktól”. Egyértelmű, hogy arra a 30 százalékos jutalékra gondol, amit az az alkalmazásfejlesztőknek kell fizetniük, ha az Apple és a Google alkalmazás-áruházán keresztül értékesítik a szoftvereiket. A szenátor szerint ez áremelést és a fogyasztók választási lehetőségeinek a korlátozását eredményezi.

A törvényjavaslat csak Észak-Dakotát érintené, viszont precedenst teremthetne más államok számára hasonló törvényjavaslatok benyújtására. Ráadásul minden olyan digitális terjesztési szolgáltatásra vonatkozna, amelynek több mint tízmillió dolláros bevétele van. Ez magában foglalná a legtöbb nagy zárt platformot, például az Xbox és a Playstation áruházat, és jelentős, platformszintű változtatásokat követelne meg ezektől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Furcsa hiba: minden előjel nélkül törhet el az új MacBook Pro kijelzője

Több felhasználó is arra panaszkodott, hogy az M1-es processzorral szerelt MacBook kijelzője minden különösebb erőbehatás nélkül, magától berepedt. Bármennyire is vigyáz valaki a...

Az Apple-vezér tényleg elküldte Elon Muskot a francba?

A Wall Street Journal újságírója, Tim Higgins által jegyzett Power Play: Tesla, Elon Musk and the Bet of the Century című könyv belső forrásokra...

Jó hír minden iPhone-osnak, aki szereti ránézéssel feloldani a telefonját

Míg korábban arról lehetett hallani, hogy az Apple visszahozná az ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okra, a legújabb hírek inkább a Face ID, azaz az arcazonosítással...

Hiába méregdrága, kapkodnak utána: kiderült, melyik a magyarok kedvenc iPhone-ja – Pénzcentrum

Nincs már sok hátra az iPhone 12 Mininek itthon sem, hiszen az Apple június végén bejelentette, hogy leáll a gyártás, mivel a készülék nem...

Recent Comments