Home Apple hírek Az Apple attól tart, egy új törvény teljesen megváltoztathatja az iPhone-t

Az Apple attól tart, egy új törvény teljesen megváltoztathatja az iPhone-t

Észak-dakotai törvényhozók olyasvalamit kényszeríthetnek törvényes úton az Apple-re, ami alapjaiban rengetheti meg a cupertinói cég által gondosan felépített ökoszisztémát, de a Google sem úszná meg.

Nem véletlenül tart attól az Apple, hogy elfogadják az észak-dakotai törvényhozás által beterjesztett 2333. törvényjavaslatot, ez ugyanis azt hozná magával, hogy kinyílhatna az Apple zárt világa, de úgy összességében is messzemenő következményekkel járna a mobilalkalmazások piacát illetően.

A törvényjavaslat ugyanis arra kényszerítené az Apple-t, hogy engedélyezze a fejlesztők számára az alternatív alkalmazásboltok használatát, sőt lehetőség volna arra, hogy a fejlesztők megkerüljék az Apple Pay alkalmazást, és saját fizetési módjaikat használják, és ezért nem érhetné semmiféle hátrány őket. Hasonlóak vonatkoznának a Google-re is.

Az Apple adatvédelmi mérnöke, Erik Neuenschwander már ki is állt a törvényjavaslattal szemben, mondván, „azzal fenyeget, hogy megsemmisíti azt az iPhone-t, amit ismerünk, ugyanis aláássa az adatvédelmet, a biztonságot és a teljesítményt, amelyek a tervezés során beépülnek az iPhone-ba. Egyszerűen fogalmazva: keményen dolgozunk azért, hogy a rossz alkalmazások ne kerüljenek be az App Store-ba, a mostani törvényjavaslat pedig azt követelné tőlünk, hogy engedjük be az ilyen appokat.”

Kyle Davison szenátor ezzel szemben úgy véli: „a törvényjavaslat célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsen az észak-dakotai alkalmazásfejlesztők számára, és megvédje az ügyfeleket a nagy technológiai vállalatok által elkövetett pusztító, monopolisztikus díjaktól”. Egyértelmű, hogy arra a 30 százalékos jutalékra gondol, amit az az alkalmazásfejlesztőknek kell fizetniük, ha az Apple és a Google alkalmazás-áruházán keresztül értékesítik a szoftvereiket. A szenátor szerint ez áremelést és a fogyasztók választási lehetőségeinek a korlátozását eredményezi.

A törvényjavaslat csak Észak-Dakotát érintené, viszont precedenst teremthetne más államok számára hasonló törvényjavaslatok benyújtására. Ráadásul minden olyan digitális terjesztési szolgáltatásra vonatkozna, amelynek több mint tízmillió dolláros bevétele van. Ez magában foglalná a legtöbb nagy zárt platformot, például az Xbox és a Playstation áruházat, és jelentős, platformszintű változtatásokat követelne meg ezektől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet...

Az iPhone-felhasználók 90 százaléka frissített eddig iOS 14-re

Az Apple hivatalos számokat nem közölt, de a Mixpanel szerint nagyjából a felhasználók 90 százaléka frissített már. Frissítések terén sosem állt rosszul az Apple és...

Recent Comments