szombat, május 25, 2024
Home Apple hírek Az Apple lehet az úttörője az egészségügyi AI megfigyelésnek

Az Apple lehet az úttörője az egészségügyi AI megfigyelésnek

Az okoseszközöket gyártó cégóriás viselhető termékeivel kerülhetünk a mesterséges intelligencia egészségügyi kontrollja alá: hamarosan jön az étrendet, alvási rutint, hangulatot, testmozgást, később a vérnyomást is mérő megoldás.

A Bloomberg szivárogtatta ki, hogy az Apple teljesen megreformálná a jövő emberének egészségügyi felügyeletét, a mesterséges intelligencia és a viselhető eszközök által. Az AI segítségével az Apple és a nagy sikerrel értékesített iWatch termékek megváltoztathatják az étkezési szokásainkat, az alvási rutinunkat, a testedzési stratégiánkat, de még azt is megfigyelik, hogy milyen a hangulatunk és ez hogyan befolyásolja a jóllétünket. Az Apple „Quartz” kódnév alatt dolgozik egy AI-alapú egészségügyi edző szoftveren, ami a fentebb írtakra is figyel és változtatásokat javasol. Bár a cég még nem erősítette meg, a Bloomberg bennfentes forrásai úgy tudják, hogy a projekt már jövőre lezárulhat, és a belőle készült diagnosztikai rendszer rögtön meg is jelenhet.

A technológiai óriás egy mesterséges intelligenciával működő, jelenleg fejlesztés alatt álló, egészségügyi coaching szoftver létrehozását tervezi. A Quartz szolgáltatás (bár aligha ez lesz a végleges neve) az Apple Watch felhasználóinak adatait használná az alvási szokások, a testmozgás, az étrend és az érzelmek megfigyelésére, majd az AI elemzése alapján személyre szabott egészségügyi változtatásokat javasolna.

Az Apple alkalmazottai – akik felhatalmazás nélkül beszéltek a sajtónak a hivatalosan egyelőre be sem jelentett Quartzról – azt állítják, hogy a coaching eszköz már 2024-ben bevezetésre kerülhet a cég termékein, ha mindent sikerül terv szerint, időben lezárni.

A legbonyolultabb kihívásnak az érzelemnapló funkció és egy eddig ismeretlen, rövidlátóknak kitalált segédeszköz fejlesztése tűnik, igaz, utóbbi már idén debütálhat.

Az Apple Watch legújabb modelljei már rendelkeznek pulzusmérővel, termékenységi nyomkövetővel és hőmérséklet-érzékelővel (kvázi lázmérővel), emellett – invazív beavatkozás nélkül – képesek megállapítani a vér oxigénszintjét, sőt, beépített elektrokardiogram (EKG) alkalmazással is rendelkeznek. A készülékek az eséseket vagy ütközéseket szintén érzékelik, és automatikusan kapcsolatba lépnek a mentőszolgálattal, hacsak az óra viselője nem erősíti meg, hogy jól van, és nem kapcsolja ki a riasztást.

Nem mindenki örül a fejlesztéseknek: a kritikusok régóta azzal érvelnek, hogy az eszközök rontják a magánélet minőségét, és „egy lépéssel közelebb visznek bennünket a bőr alatti megfigyeléshez, ami képes olvasni a testünk reakcióiból és az érzelmeinkből” – áll a Wired 2021-ben írt riportjában. Pont így: az egyelőre be nem jelentett érzelem-eszköz a felhasználókat a napjukról kérdezi majd, hogy nyomon kövesse a hangulatingadozásaikat, de később további funkciókat kap, hogy a beszéd, a begépelt szavak és más eszközadatok elemzésével olvasson a felhasználók hangulatából.

Szóval tényleg az történik, amitől a kritikusok óvva intettek.

Úgy tudni, az Apple már dolgozik rajta, hogy a készülékei alkalmasak legyenek a vérnyomás és a vércukorszint közvetlen monitorozására is, bár egyelőre nem világos, hogy ezek a további funkciók mikor jelenhetnek meg.

Gábor János

Főoldali kép: Apple

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments