kedd, október 4, 2022
Home Apple hírek Az Apple teszi zsebre a mobilos profit kétharmadát

Az Apple teszi zsebre a mobilos profit kétharmadát

A kínai gyártók jóval alacsonyabb profitrátával dolgoznak.

Már az is nagyon kiemelkedő eredmény, hogy az okostelefon-piac összbevételének 32 százaléka az Apple számlájára megy, az azonban még ennél is megdöbbentőbb adat, hogy az okostelefonokon realizált nyereségnek a 66 százalékát az almás cég fölözi le a Counterpoint piackutató cég adatai szerint. 

Az Apple főként az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Japánban található lojális felhasználói táborának köszönheti azt, hogy olyan profitrátával dolgozhat, amelyről riválisai csak álmodozhatnak. Elemzők szerint a vállalat teljes ökoszisztémája elég erős ahhoz, hogy az Apple az elkövetkező években is stabil bevételeket érjen el. Ami pedig a közeljövőt illeti, nőni fog a vállalat profitja az ünnepi időszakban elért forgalomnak kösznhetően, mivel az új iPhone-modellek egyre inkább teret nyernek.


Profit tekintetében a második helyen álló Samsung az iparág teljes nyereségének 17 százalékát tudhatja magáénak, ami főként a Galaxy A sorozat jó szereplésének és a Galaxy Note 10 sorozat pozitív indulásának tudható be.

Az okostelefonok eladásából elért globális profit 2019 harmadik negyedévében 11 százalékkal 12 milliárd dollárra csökkent az előző év azonos időszakához képest a középkategóriás modellek választékának növekedése és a jelentősebb gyártók bevételeinek csökkenése miatt. A legnagyobb tíz márka közül csak a Samsung és a Huawei tudta növelni bevételét a negyedévben az előző év megegyező időszakához képest. Ráadásul a prémium modellek csereciklusa meghosszabbodott, mivel az új hardverfunkciók kevésbé ösztönöznek a váltásra. 

A kínai gyártók alacsony profitrátával dolgoznak, de magasabbal, mint a korábbi években, mivel Kínán kívül is terjeszkednek és drágább modellek ugyancsak megjelennek a kínálatukban. Néhányuk új bevételekhez jut pénzügyi szolgáltatásokból, IoT termékekből és más területekről.

Az elkövetkezendő időszakban az 5G elterjedése egyes felhasználókat készülékcserére ösztönöz majd, ami minden bizonnyal növelni fogja a gyártók bevételeit. A kínai vállalatok – Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi – sokat nyerhetnek agresszív 5G stratégiájuknak köszönhetően, és a technológiaváltást kihasználva növelhetik nyereségességüket. Azonban várhatóan nőni fog a mobilgyártáshoz felhasznált alapanyagok ára is, ami némileg visszafogja majd a profitráták növekedését.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments