csütörtök, január 20, 2022
Home Apple hírek Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Egy nemrégiben nyilvánosságra került Apple-szabadalom arra utal, hogy a vállalat újfajta borítással látná el termékeit, miközben megakadályozná, hogy látszódjanak rajta az ujjnyomok.

Nemrégiben szabadalmaztatott az Apple titán készülékházakat, és egy újabb szabadalommal – amelyről többek között a MacRumors számolt be – már orvosolná is az ezeknél felmerülő esztétikai problémákat.

A cupertinói óriás nemrégiben nyújtotta be szabadalmát az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyügyi Hivatalához, „Oxid bevonatok fémfelületekhez” címmel. Az elképzelés részletesen leírja, hogy egy vékony bevonat jelentősen csökkentheti az ujjlenyomatok megjelenését a termékek fémes felületein. Mindez összefüggésben lehet a nemrégiben szabadalmaztatott titán készülékházakkal. Ebből egyértelműen következik, hogy ezzel az anyaggal is találkozhatunk majd a jövő „almás” készülékein, például MacBookon, iPaden és iPhone-on, amelyek titán burkolatokkal érkezhetnek, jellegzetes textúrájú kivitelben.

A titán használatának előnyei egyértelműek. Viszonylag nagy keménysége ellenállóvá teszi az eszközt a karcolásokkal szemben, merevsége pedig tartóssá a hajlítások ellenébe. Ráadásul a titán eredendően korrózióállóbb, mint bizonyos más ötvözetek. Azonban az Apple azt is kiemeli, hogy más fémekhez képest a titán felületeken könnyen ott maradhatnak az ujjnyomok, aminek az oka részben a titánból és a titánötvözetből készült felületek viszonylag alacsony visszaverő képessége.

© MacRumors

A hagyományos oleofób bevonatokat általában az ujjlenyomatok csökkentésére használják az üvegfelületeken, például az iPhone elülső és hátsó oldalán, azonban az ilyen típusú bevonatok sokkal kevésbé hatékonyak a titán felületeken. Ezért is foglalkozik a mostani szabadalom vékony oxidbevonat vagy film használatával, ami „úgy van kialakítva, hogy csökkentse vagy kiküszöbölje az ujjnyomok vagy egyéb foltok által okozott interferenciaszínező hatásokat”. Az Apple oxidbevonata lehetővé teszi, hogy egy eszköz felülete továbbra is visszaverje a fényt, elrejtve a foltokat.

Az Apple szerint az oxidbevonat alkalmazható olyan felületeken, mint az alumínium, alumíniumötvözet, acél, magnézium, magnézium-ötvözetek, cirkónium vagy cirkónium-ötvözetek, bár elsősorban titán vagy titán-ötvözetek kezelésére fejlesztették ki. A szabadalmi bejelentés szerint az oxidbevonat tartós és kozmetikailag vonzó bevonatok kialakítására használható számos Apple eszközön, beleértve az iPadet, az iPhone-t, az Apple Watchot és a MacBookokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

A baloldalnak túl drága az iPhone és túl olcsó a csirkefarhát

A baloldalnak túl drága az iPhone és túl olcsó a csirkefarhát A Momentum ifjú politikusa...

Ismét megtörtént: lenyomta az Apple a Samsungot

A tavalyi utolsó negyedévben mindössze egy százalékkal nőtt az okostelefonok eladása a világon az előző év azonos időszakához képest az ellátási láncok problémái és...

Az Apple szerint milliók biztonságát kockáztatják

A technológiai óriásvállalat, az Apple az amerikai törvényhozóknak írt levelében azt állítja, hogy a szenátusban tárgyalt két trösztellenes törvényjavaslat veszélyezteti az iPhone-felhasználók millióinak a...

Veszélybe kerültek az Apple-felhasználók – Napi.hu

 A 9to5Mac szerint a FingerprintJS nyilvánosságra hozott egy olyan sérülékenységet, amely lehetővé teszi a támadók számára, hogy megszerezzék a Safari 15-ben tárolt böngészőelőzményeket,...

Recent Comments