Home Apple hírek Az Apple üzeni: pórul járhat, aki nem hivatalos helyen javíttatja az iPhone...

Az Apple üzeni: pórul járhat, aki nem hivatalos helyen javíttatja az iPhone 13 kijelzőjét

Kissé erőszakos módon próbálja az Apple elérni, hogy még csak véletlenül se vigye valaki nem hivatalos szervizbe az iPhone 13 készülékét, ha annak tönkremenne a kijelzője.

Megszokhattuk, hogy az Apple nem szereti a harmadik fél szervizszolgáltatásait, számos akadályt gördít a termékek „jogosulatlan” javításának megakadályozására, legyen szó notebookjairól, tabletjeiről, okostelefonjairól.

Ami ez utóbbiakat illeti, amellett, hogy fizikailag megnehezítette az iPhone megnyitását az alkatrészek eltávolításához és cseréjéhez, akár az egész iPhone leállhat, ha nem engedélyezett harmadik féltől származó összetevőt használnak. Mivel csak az erre feljogosított szervizközpontok férhetnek hozzá alkatrészekhez és szerszámokhoz az alkatrészek ellenőrzéséhez, ez valóban elriaszthatja a tulajdonosokat attól, hogy pénzt takarítsanak meg a külső javításokkal. Egyébként az Apple álláspontja is érthető, nem szeretné, ha egy esetleg balul sikerült beavatkozás rossz fényt vetne valamelyik eszközére.

Az iPhone 13 esetében sincs ez másképp, bár ezúttal – jegyzi meg a SlashGear – van, ahol engedett az Apple: például akkumulátorcsere esetén csak egy figyelmeztetés jelenik meg, de nem blokkolódik a telefon. Viszont a leggyakrabban elromló összetevőnél, a kijelzőnél egy fura korlátozást vezetett be a gyártó.

Az iPhone 13 kijelzőjének nem hivatalos cseréje teljesen lehetetlenné teszi az arcfelismerés (Face ID) funkció használatát, még akkor is, ha a cserekijelző egy másik iPhone-ból származik. Amíg a kijelző nem egyezik azzal, amit az iPhone 13 eredetileg kapott, addig nem működik az említett funkció, viszont, ahogyan az a lenti videóból is kiderül, ha az eredeti kijelzőt visszateszik, akkor a Face ID is „visszatér”.

© YouTube/Phone Repair Guru

Bár mindez elsőre úgy hangzik, mint a Touch ID cseréje esetében is használt „biztosítás”, valójában másról van szó. Az ujjlenyomat-érzékelő ugyanis biztonsággal kapcsolatos összetevőket tartalmaz, így érthető az óvatosság harmadik fél által végzett csere esetén. A kijelző viszont nincsen közvetlen kapcsolatban a Face ID funkcióval (a TrueDepth rendszer minden része az iPhone-ban található), így egy igazán furcsa megoldásról van szó, amit csak a külső javítások megakadályozására használnak.

Amennyiben csak egy egyszerű iOS 15 hibáról lenne szó, akkor ezt az Apple orvosolhatja a következő frissítésben, ismerve azonban az Apple javításokkal kapcsolatos üzletpolitikáját, a szoftverhibának igencsak kicsi az esélye.

[embedded content]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Az Apple üzeni: pórul járhat, aki nem hivatalos helyen javíttatja az iPhone 13 kijelzőjét

Kissé erőszakos módon próbálja az Apple elérni, hogy még csak véletlenül se vigye valaki nem hivatalos szervizbe az iPhone 13 készülékét, ha annak...

Előreléptek kamerában a 13-as iPhone-ok

Hirdetés Amikor a teljesítmény nem kérdés, és a különféle operációs rendszerekhez a felhasználók ragaszkodnak, kamerában hozhat egy-egy újdonság előrelépést, és...

Magasabb kijelzőt kaphatnak a MacBook Pro laptopok

A jelenleginél magasabb képernyővel érkezhet a következő Apple MacBook Pro, de még nem 3:2 képaránnyal. Közeledik az Apple következő-generációs MacBook Pro sorozata, és a dizájn...

Nagyon átvariálhatja az iPhone-t az Apple

Többek szerint a jövőre megjelenő iPhone 14 lesz az az újabb modell, amelynél ismét komolyabb változtatásokat hajt végre az Apple. Ahogy az az...

Recent Comments