szerda, december 6, 2023
HomeApple hírekAz EU még idén egységes töltőcsatlakozó használatára kényszerítheti az Apple-t

Az EU még idén egységes töltőcsatlakozó használatára kényszerítheti az Apple-t

Régóta téma az EU törvényhozóinál, hogy ideje lenne egységes töltőcsatlakozó használatára kötelezni a technológiai eszközök gyártóit. Az évek óta húzódó ügy kapcsán most egy EP-képviselő beszélt a fejleményekről.

Az ügy kapcsán kiemelt Alex Agius Saliba EP-képviselő közölte: a politikusok és a tagállamok még idén megállapodhatnak arról, hogy a gyártók számára kötelező legyen az egységes port használata.

Bár az eredeti ötlet több mint egy évtizede röppent fel, az EB csak tavaly állt elő (világelsőként) a tervezettel, azt követően, hogy a gyártók nem tudtak megállapodni a témában. Míg az androidos mezőny majdnem kivétel nélkül USB-C-re állt át, addig az Apple nem hajlandó elengedi a mobilpiacon a Lightning csatlakozót (a korábbi években pedig az USB korábbi változata is meghatározó volt a többi cégnél).


[+]

A tervezetre Saliba szerint még májusban szavazhatnak, azután az EU-tagországokkal egyeztetne a végleges törvényről. A tervek szerint még év végére elkészülhet a törvény, amelyet jobban kiterjesztenének az EB tervezeténél, és hamarabb.

Saliba szerint kihagyott lehetőség lenne, ha nem köteleznék az e-könyvolvasók, alacsony fogyasztású laptopok, billentyűzetek, egerek, fülhallgatók, okosórák és egyéb tech termékek gyártóit, hogy ugyanazon töltőportot alkalmazzák (az EB eredetileg csak mobilokra, tabletekre és fejhallgatókra koncentrált).

Saliba szeretné, ha az EB 2025-re a vezeték nélküli töltés piacán is rendet tenne. Ezen felül pedig azt is el akarja érni, hogy az új törvény életbe lépése után 6 hónapon belül minden cég engedelmeskedjen az előírásoknak, a tervezett 2 év helyett.


[+]

Az Apple többször felszólította az EU-t, hogy a közös töltő ötlete árt az innovációnak, továbbá elektronikai hulladék tömegét generálja majd, mert új töltők vásárlására kényszerülnek a vevők. A kritikusok szerint persze a Lightning-jogdíjakat félti az Apple, amelynek újabb töltőit eleve meg kell venniük a fogyasztóknak, ha ki akarják használni az új modellek gyorsabb töltési rendszerét – a külön leszállított, külön csomagolt töltő pedig a profitot ugyan növeli, de a környezeten nem sokat segít (ahogy a Samsungnál sem, a prémium szegmensben). A visszajelzések szerint pedig a többségnek nem kallódnak felesleges, modern gyorstöltők a fiókban. Az Apple esetében ugyanakkor elég valószínű, hogy az EU-kényszert a kizárólagos vezeték nélküli töltéssel kerülhetik meg.

Most Popular

Recent Comments