kedd, október 4, 2022
Home Apple hírek Az EU még idén egységes töltőcsatlakozó használatára kényszerítheti az Apple-t

Az EU még idén egységes töltőcsatlakozó használatára kényszerítheti az Apple-t

Régóta téma az EU törvényhozóinál, hogy ideje lenne egységes töltőcsatlakozó használatára kötelezni a technológiai eszközök gyártóit. Az évek óta húzódó ügy kapcsán most egy EP-képviselő beszélt a fejleményekről.

Az ügy kapcsán kiemelt Alex Agius Saliba EP-képviselő közölte: a politikusok és a tagállamok még idén megállapodhatnak arról, hogy a gyártók számára kötelező legyen az egységes port használata.

Bár az eredeti ötlet több mint egy évtizede röppent fel, az EB csak tavaly állt elő (világelsőként) a tervezettel, azt követően, hogy a gyártók nem tudtak megállapodni a témában. Míg az androidos mezőny majdnem kivétel nélkül USB-C-re állt át, addig az Apple nem hajlandó elengedi a mobilpiacon a Lightning csatlakozót (a korábbi években pedig az USB korábbi változata is meghatározó volt a többi cégnél).


[+]

A tervezetre Saliba szerint még májusban szavazhatnak, azután az EU-tagországokkal egyeztetne a végleges törvényről. A tervek szerint még év végére elkészülhet a törvény, amelyet jobban kiterjesztenének az EB tervezeténél, és hamarabb.

Saliba szerint kihagyott lehetőség lenne, ha nem köteleznék az e-könyvolvasók, alacsony fogyasztású laptopok, billentyűzetek, egerek, fülhallgatók, okosórák és egyéb tech termékek gyártóit, hogy ugyanazon töltőportot alkalmazzák (az EB eredetileg csak mobilokra, tabletekre és fejhallgatókra koncentrált).

Saliba szeretné, ha az EB 2025-re a vezeték nélküli töltés piacán is rendet tenne. Ezen felül pedig azt is el akarja érni, hogy az új törvény életbe lépése után 6 hónapon belül minden cég engedelmeskedjen az előírásoknak, a tervezett 2 év helyett.


[+]

Az Apple többször felszólította az EU-t, hogy a közös töltő ötlete árt az innovációnak, továbbá elektronikai hulladék tömegét generálja majd, mert új töltők vásárlására kényszerülnek a vevők. A kritikusok szerint persze a Lightning-jogdíjakat félti az Apple, amelynek újabb töltőit eleve meg kell venniük a fogyasztóknak, ha ki akarják használni az új modellek gyorsabb töltési rendszerét – a külön leszállított, külön csomagolt töltő pedig a profitot ugyan növeli, de a környezeten nem sokat segít (ahogy a Samsungnál sem, a prémium szegmensben). A visszajelzések szerint pedig a többségnek nem kallódnak felesleges, modern gyorstöltők a fiókban. Az Apple esetében ugyanakkor elég valószínű, hogy az EU-kényszert a kizárólagos vezeték nélküli töltéssel kerülhetik meg.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments