vasárnap, február 5, 2023
Home Apple hírek Bekeményít az Apple, titkosítással zárja el az iPhone-osok fájljait – aki elfelejti a...

Bekeményít az Apple, titkosítással zárja el az iPhone-osok fájljait – aki elfelejti a kulcsot, annak oda mindene

Titkosítást vezet be iCloud felhőszolgáltatásában az Apple. Az így bevédett fájlokhoz minden felhasználó csak a saját, megbízhatónak beállított eszközével férhet hozzá, és a titkosítást még maga az Apple sem tudja majd visszafejteni.

Az Apple frissen bejelentett Advanced Data Protection nevű végpontok közötti titkosítása egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, ott is csak a bétaprogramjában résztvevők számára. Év végére indul el széles körben Amerikában, a globális bevezetés pedig 2023-ban várható. A titkosítás által az iCloud felhasználók megbízható eszközei – például iPhone-ok, Macek – kizárólagos hozzáférést kapnak a fájlok megtekintéséhez szükséges titkosítási kulcsokhoz.

A titkosításhoz a felhasználóknak engedélyezniük kell a kétlépcsős azonosítást az Apple ID-jukra, és minden eszközön be kell állítaniuk egy jelszót vagy jelkódot. Minden esetben szükség van arra is, hogy az eszköz az elérhető legfrissebb rendszerverziót használja.

Amint mindez megvan, az Apple szerverei nem tudnak módosítani bizonyos iCloud beállításokat a felhasználók nevében, továbbá nem is férnek hozzá az iCloud biztonsági másolataiban, a Fotókban, a Jegyzetekben tárolt, titkosított adatokhoz.

A titkosítás néhány esetben nem fog működni: ide tartoznak az Apple irodai programcsomagjának, az iWorknek az együttműködési eszközei, a megosztott albumok a Fotókban, valamint a Névjegyek és a Naptár alkalmazások adatai. A felügyelt Apple ID-k és a gyermekfiókok sem támogatottak egyelőre.

A TechCrunch megjegyzi, pórul járhat, aki elfelejti hozzáférési adatait, és helyreállítási lehetőséget sem választ: végleg búcsút inthet adatainak, hiszen azokat ha akarja sem tudja majd visszafejteni az Apple.

Emellett két másik, szintén a biztonsággal kapcsolatos újdonságot is bejelentett még az Apple: az egyik, az iMessage Contact Key Verification nevű szolgáltatás újságírók és kormánytagok számára lehet hasznos, ugyanis ezzel azt lehet ellenőrizni, hogy tényleg csak azzal beszélgetünk-e, akivel szeretnénk. Ha a rendszer lehallgatást észlel, figyelmeztetést küld a felhasználónak.

A másik újdonság a Security Keys: ezáltal mostantól hardveres kulccsal is igazolhatjuk magunkat az Apple ID-be történő belépéskor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban?

Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi...

Recent Comments