szerda, március 22, 2023
Home Apple hírek Beleálltak az Apple-be: 59 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget követel egy fejlesztő...

Beleálltak az Apple-be: 59 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget követel egy fejlesztő cég

A több irodával is rendelkező Primary Productions szerint az Apple olyan cégpolitikát folytat, amely megkeseríti a kisebb piaci szereplők dolgát. A társaság kárpótlást vár, és nem is akármilyet.

Csoportos keresetet nyújtott be Maine államban egy helyi appfejlesztő az Apple ellen, mert úgy véli, a Tim Cook vezette birodalom a „monopolisztikus gyakorlatával” súlyos kárt okoz a fejlesztőknek – írta erről az Apple Insider.

A pert a New Jersey székhelyű Primary Productions indította, amely a beadványban „álruhás monopóliumnak” nevezte az Apple-t. A cégnek leginkább azzal van baja, hogy az App Store nevű felület nagyon szigorú szabályok fogalmaz meg a fejlesztők előtt, a kisebb vállalkozásoknak viszont esélyük sincs azokat teljesíteni – érvelt a felperes. A Primary maga is belefutott egy elutasításba: a társaság egy olyan appot akart kiadni, ami a blokklánc-technológiáról adott volna tájékoztatást a felhasználónak, de az Apple nem engedélyezte, hogy a szolgáltatás megjelenjen az alkalmazásboltjában.

A csoportos keresetben a Primary 200 milliárd dollárt követel az Apple-től a rossz gyakorlatok miatti fájdalomdíjként. Ebből a cég 900 millió dollárra tart igényt, a többit azok között a fejlesztők között kívánják szétosztani, akik – megfogalmazásuk szerint – nem kapnak elegendő juttatását az iPhone-gyártótól az elkészített szoftverek után.

Az Apple Insider szerint Tim Cookék ellen 2019-ben is benyújtottak egy csoportos keresetet, nagyjából hasonló okokból, az az ügy pedig mostanában rendeződhet: az Apple és az érintettek nemrég ugyanis az asztalhoz ültek, és egy 100 millió dolláros alapról határoztak, amiből a kisebb fejlesztők részesülhetnének. Erre viszont még a bíróságnak is rá kell bólintania.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Az Apple sokat kritizált lépését veheti át a Samsung

Korábban sok kritika érte a cupertinói vállalatot, amiért kivette a töltőt a dobozból, ám úgy tűnik, hamarosan a Samsung is hasonló útra léphet. ...

KárpátHír • Hírek Kárpátaljáról, Ukrajnából Önnek!

A Kremlben elrendelték, hogy senki sem használhatja az Apple mobiljait az épületben. A Reuters információi szerint az oroszok a nyugati kémektől tartanak. Source

Különleges hadművelet indul az iPhone ellen

Az orosz kormányzat nem szeretne egyetlen Apple okostelefont sem látni a minisztériumi tisztségviselők kezében. A Kommerszant tegnapi beszámolója szerint orosz kormányzati körökben kötelezően el...

Recent Comments