vasárnap, szeptember 19, 2021
Home Apple hírek Bemutatták az Apple új telefonjait, már a fekete péntek sem lesz a...

Bemutatták az Apple új telefonjait, már a fekete péntek sem lesz a régi

A durván kinéző európai járvány helyzettel, az oltásokkal kapcsolatos kétségekkel és a várható újabb korlátozásokkal, lezárásokkal magyarázzák ma, hogy rosszul indult a kereskedés a tőzsdéken. Később azonban némi javulás jött, jelenleg a német és francia indexek 0,2 százalékos pluszban vannak. Az amerikai határidős indexek 0,4 százalékos pluszt mutatnak.

Varsóban egy, Budapesten 0,8 százalék a vezető index emelkedése. Itthon az OTP 1,6, a Mol 0,6, a Richter pedig 0,1 százalékkal megy fel. A Magyar Telekom viszont 0,8 százalékkal esik. A forint tovább gyengült, újabb két forinttal feljebb van az euró, 363,60. A nemesfémek és az olaj enyhe pluszban vannak, a dollár kissé erősödött. Eközben a lengyel zloty és a román lej stagnál, a cseh korona kissé gyengül.

Ütik a forintot

Tovább ütik a forintot a Random Capital hírlevele szerint.

A várakozásoknak megfelelően folytatódott a forint gyengülése, jelentős mértékben emelkedett az euróval szembeni keresztárfolyam, áttörte a 360-as szintet. Úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány második hulláma jobban megfogja a hazai devizát, mint arra számíthattunk, és ezért tartósabban is a forint gyengülésére kell berendezkednünk.

Nagyon csúnya a járványhelyzet

Újabb amerikai gyógyszergyártó, az Eli Lilly függesztette fel kedden a koronavírus okozta Covid-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését. Tegnap a Johnson & Johnson oltásának tesztelése járt így, ami erősen nyomasztotta a tőzsdék hangulatát is.

iPhone 12 Pro (Fotó: Apple.com) iPhone 12 Pro (Fotó: Apple.com)

Németországban ötezer fölé emelkedett a detektált koronavírus-fertőzések napi száma. A sokkal kisebb Csehországban nyolcezer esetet találtak. A német politikusok egy része egységes korlátozásokat, szabályokat sürget, jelenleg régiónként különbözőek az előírások. A szövetségi kormány pedig a vállalatoknak nyújtott áthidaló koronavírus-segítség meghosszabbításán dolgozik.

Folyamatosan romlik a járványhelyzet. Az USA-ban újra 50 ezer fölött van a napi új megbetegedések száma. Európában az olasz egészségügyi rendszer megint összeomlani készül írja az Erste Befektetési Zrt. A csehek és szlovákok is zárnak, a spanyolok részlegesen, a britek három lépcsőben. A franciáknál Macron jelenthet be este szigorításokat. Bécsben pedig a pletykák szerint mostanában – a nemrég tartott önkormányzati választást követően – jöhet a 2-4 hetes lezárás. (Hogy a járvány visszaszorításával kinyithassanak a sípályák a téli szezonban.)

Idén elmarad a közelharc a boltokban?

Már a fekete péntek sem lesz a régi, a leárazott termékekért egymás ellen közelharcot folytató amerikaiak képeit lehet, hogy ebben a szezonban nélkülözni fogjuk.

A Walmart úgy döntött, hogy az akciózást egyetlen hétvége helyett három hétre osztja szét, így csökkenti a tömeget, elkerülendő a tömeges fertőzéseket írta a Barchart.com. Más-más napokon lesznek az online akciók és az üzletekben a leárazások. Az első kör november 4 én kezdődik online és november 7 én az üzletekben, az utolsó roham november 27 én esedékes.

Az Apple hozta a papírformát

Tegnap este volt az Apple nagy őszi termékbemutatója. A várakozásoknak megfelelően négy új készüléket mutatott be, az új telefonokban frissített hardver és kamera található, valamint az 5G-s hálózatot is támogatják – írta a KBC Equitas.

A legfontosabb kérdés az árazás volt, az új iPhone 12-es készülékek 729 és 1099 dollár közötti áron indulnak. A Mini lesz a legolcsóbb kisebb kijelzővel, az iPhone 12 799 dollárért drágább, mint az előző 11-es modell bevezetési ára. Lesz két Pro modell 3 kamerával, 999 és 1099 dolláros áron. Ezzel ismét árat emelt a fő készülékeinél az Apple.

Az Erste megfogalmazásában “hozta a kötelezőt” az Apple. A részvény azonban az általános rossz hangulatban 2,6 százalékos mínuszban zárt, bár az előző napon már 6,1 százalékkal emelkedett.

A telefonok itthon 300 ezer és 480 ezer forint közti áron lesznek elérhetőek és október 23-ától lehet őket kapni a boltokban írta az Equilor Befektetési Zrt. Az Apple emellett bemutatta az okos hangszórójának kis változatát, a HomePod Minit, ami 99 dollárért kínál 360 fokos hangzást.

Nem lesz demokrata földindulás?

A piacok egyre szkeptikusabbak a „demokrata földindulás” esélyeivel kapcsolatban. Vagyis azzal, hogy a párt teljes mértékben átvenné az irányítást a Kongresszus és a Fehér Ház felett. Így januárban gyorsan elfogadhatnának egy új gazdaságmentő csomagot – írta a Bloomberg.com hírlevele.

Elemzők szerint azonban jó esély van arra, hogy a Szenátus republikánus kézben marad, ami ezt megnehezíti. Így a munkanélküliek millióinak, bajban levő vállalkozásoknak, városoknak és tagállamoknak nyújtandó új segítség kevésbé valószínű. Egy ilyen kilátás a tőzsdéken is visszaeséshez vezethet, és 2021 első negyedévében visszavetheti a növekedést.

A koronavírus-nyertesek végnapjai?

Egyes fedezeti alapok arra tippelnek, hogy a tőzsdéken a koronavírus-válságból különösen erősen profitáló vállalatok napjai meg vannak számlálva. Ilyenek lehetnek például az otthoni számítástechnikai megoldásokhoz, testedző-eszközökhöz, az online boltokhoz vagy az egészségügyhöz kapcsolódó részvények.

Egyes fedezeti alapok (hedge fund-ok) most ezen részvények esésére fogadnak, abban a hitben, hogy a vállalatok nyereségének növekedése gyorsabban megszűnik, mint ahogy arra sok befektető számít írta a Financial Times.Elkezdtük shortolni a Covid-19 miatt túl nagyot emelkedő részvények egy részét, olyan vállalatokat, ahol úgy érezzük, a jövedelem jelenlegi pályája nem fenntartható mondta Tim Campbell, a szingapúri Longlead Capital Partners befektetési igazgatója. Az elmúlt hetek egyik legnagyobb kiépülő pozíciója a fedezeti alapoknál az informatikai szektor shortolása volt – derül ki Goldman Sachs ügyféltájékozatójából.

A shortoló hedge fund-okra példaként említik még a Tiger Management, a Lone Pine Capital, a Palestra Capital és az Argonaut Capital cégeket. A kedvelt shortolási célpontok közé tartozik a német HelloFresh élelmiszer-kiszállító cég részvénye.

A szkeptikusok azzal érvelnek, hogy az ilyen részvények valós értékének meghatározása nehéz a rendkívül alacsony hitelköltségek, a makrogazdasági növekedési pálya bizonytalansága, valamint a hatalmas kormányzati és jegybanki ösztönző programok miatt. Ez gazdasági visszaesés esetén is támogatja a részvényeket. (Ez egyébként a long, azaz vételi pozíciók árszintjének meghatározását is megnehezíti – a szerk.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Feleslegessé teheti a lázmérőt az Apple Watch 8

Bár az idei legfrissebb újdonság a hetedik generációs Apple okosóra, már a jövő évi eszközről is érkeznek a hírek. Például, hogy akár testhőmérséklet...

Az Apple ellen indított perben még az is veszített, aki megnyerte

Mindenki veszített abban a perben, amit a legnépszerűbb játékának bevételeit féltő Epic Games indított az Apple ellen. A nyertesek talán a fejleményeket eddig kívülről figyelők, a különféle mobilos alkalmazások fejlesztői...

Mennyire erős az iPhone 13 Pro? Itt vannak a részletes adatok

Újabb, az eddiginél részletesebb teszeterdmény került elő, ami megmutatja, mennyivel több izmot pakoltak az iPhone 13 Próra az elődjéhez képest. Bár az Apple...

Putyinék szóltak, a Google és az Apple eltávolítja az orosz ellenzék applikációját

Oroszország korábban a választásokba beavatkozással vádolta meg a két céget, ha azok hagyják, hogy a bebörtönzött Navalnij alkalmazása letölthető legyen. A Google és...

Recent Comments