Home Apple hírek Beperelte a MacBook Pro egyik tervezőjét az Apple, mert adatokat lopott ki...

Beperelte a MacBook Pro egyik tervezőjét az Apple, mert adatokat lopott ki a cégtől

Az Apple szerint Simon Lancester, aki 11 éven át dolgozott az Apple-nél tervezőként, bizalmas adatokat adott át egy meg nem nevezett lapnak.

A mobilgyártóknál ma már teljesen megszokott, hogy egy-egy készülőben lévő eszközről hamarabb szivárognak ki részletek, mint ahogy a termék maga megjelenne. Ennek a legtöbb esetben semmilyen következménye sincs, ám úgy tűnik, az Apple-nél most sikerült lecsapni egy volt szivárogtatóra.

Az AppleInsider beszámolója szerint a cupertinói cég azt a Simon Lancastert perelte be, aki korábban a vállalat egyik tervezőjeként a 13 és 15 colos, TouchBarral ellátott MacBookon is dolgozott, és aki az Apple szerint üzleti titkokat, valamint meg nem jelent termékekre vonatkozó információkat adott át egy meg nem nevezett lapnak.

A cég a The Verge-nek úgy nyilatkozott, az ötletek és a bizalmas információk ellopása aláássa azt az erőfeszítést, amit az Apple több tízezer dolgozója tesz annak érdekében, hogy új eszközökkel és szolgáltatásokkal álljanak elő a vásárlóiknak. A vállalat úgy látja, Lancaster hasznoszerzésből lopta el a titkokat, hogy az Apple-től való távozása után magára és új vállalkozására tudja terelni a figyelmet.

Az Apple által benyújtott kereset szerint a szakember 2018-ban kezdett először tárgyalni arról, hogy a szóban forgó információkat kilopná a cégtől, majd 2019-ben ezt meg is tette. 2019 tavaszán arra kérte a kapcsolatát, hogy vegyen szemügyre egy kiszivárgott információt egy készülő termékről, ami “problémát jelenthet” az induló vállalkozása számára.

© AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

A férfi 2019 októberében jelezte, hogy elhagyja az Apple-t, majd titkos információkat adott át a kontaktjának és megkérdezte, nem írnának-e arról, hogy 12 évnyi munka után egy “nagyszerű új kezdeményezés” miatt lép ki a cupertinói vállalattól. A kapcsolata állítólag arra kérte őt, szerezzen információt az Apple X projektjéről.

A szakember október 15-én be is nyújtotta a lemondását, ennek ellenére még részt vett egy-két olyan megbeszélésen, ahol az X projektről volt szó. Az Apple szerint emellett arra használta a hálózati hozzáférését, hogy bizalmas anyagokat töltsön le. A férfi végül 2019. november 1-jével távozott a vállalattól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Az Apple azt tervezi, csak a szemüvegén keresztül lehetne látni az iPhone kijelzőjét

Az Apple egy újonnan felfedezett szabadalmi terve szerint a cég csodaszemüvege egy speciális biztonsági funkciót is kapna. Ha valaki nyilvános helyen használja az...

Egy lakás árát fizették ki az első USB-C-s iPhone-ért

Jövedelmezőnek bizonyult a barkácsolás. Gazdára talált a világ első USB-C-s iPhone-ja, amit nem a saját fejlesztésű Lightning-csatlakozóját erőltető Apple-nek, hanem egy svájci mesterszakos egyetemistának,...

Rekordárat fizettek a világ első, USB-C-s iPhone-jáért

Ken Pillonel több hónapnyi munkával rakta össze a világ első, működő USB-C-s iPhone-ját, és a jelek szerint kifizetődő volt a munka. Bő egy...

Egycsapásra több százezer dallal bővül az Apple Music kínálata

Az Apple nagyjából 90 millió elérhető dalról beszél, ha zenestreaming szolgáltatása kerül szóba. Ez a már önmagában is óriási kínálat bővül rengeteg új...

Recent Comments