kedd, október 4, 2022
Home Apple hírek Beperelte a MacBook Pro egyik tervezőjét az Apple, mert adatokat lopott ki...

Beperelte a MacBook Pro egyik tervezőjét az Apple, mert adatokat lopott ki a cégtől

Az Apple szerint Simon Lancester, aki 11 éven át dolgozott az Apple-nél tervezőként, bizalmas adatokat adott át egy meg nem nevezett lapnak.

A mobilgyártóknál ma már teljesen megszokott, hogy egy-egy készülőben lévő eszközről hamarabb szivárognak ki részletek, mint ahogy a termék maga megjelenne. Ennek a legtöbb esetben semmilyen következménye sincs, ám úgy tűnik, az Apple-nél most sikerült lecsapni egy volt szivárogtatóra.

Az AppleInsider beszámolója szerint a cupertinói cég azt a Simon Lancastert perelte be, aki korábban a vállalat egyik tervezőjeként a 13 és 15 colos, TouchBarral ellátott MacBookon is dolgozott, és aki az Apple szerint üzleti titkokat, valamint meg nem jelent termékekre vonatkozó információkat adott át egy meg nem nevezett lapnak.

A cég a The Verge-nek úgy nyilatkozott, az ötletek és a bizalmas információk ellopása aláássa azt az erőfeszítést, amit az Apple több tízezer dolgozója tesz annak érdekében, hogy új eszközökkel és szolgáltatásokkal álljanak elő a vásárlóiknak. A vállalat úgy látja, Lancaster hasznoszerzésből lopta el a titkokat, hogy az Apple-től való távozása után magára és új vállalkozására tudja terelni a figyelmet.

Az Apple által benyújtott kereset szerint a szakember 2018-ban kezdett először tárgyalni arról, hogy a szóban forgó információkat kilopná a cégtől, majd 2019-ben ezt meg is tette. 2019 tavaszán arra kérte a kapcsolatát, hogy vegyen szemügyre egy kiszivárgott információt egy készülő termékről, ami “problémát jelenthet” az induló vállalkozása számára.

© AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

A férfi 2019 októberében jelezte, hogy elhagyja az Apple-t, majd titkos információkat adott át a kontaktjának és megkérdezte, nem írnának-e arról, hogy 12 évnyi munka után egy “nagyszerű új kezdeményezés” miatt lép ki a cupertinói vállalattól. A kapcsolata állítólag arra kérte őt, szerezzen információt az Apple X projektjéről.

A szakember október 15-én be is nyújtotta a lemondását, ennek ellenére még részt vett egy-két olyan megbeszélésen, ahol az X projektről volt szó. Az Apple szerint emellett arra használta a hálózati hozzáférését, hogy bizalmas anyagokat töltsön le. A férfi végül 2019. november 1-jével távozott a vállalattól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments