Home Apple hírek Beperelte a MacBook Pro egyik tervezőjét az Apple, mert adatokat lopott ki...

Beperelte a MacBook Pro egyik tervezőjét az Apple, mert adatokat lopott ki a cégtől

Az Apple szerint Simon Lancester, aki 11 éven át dolgozott az Apple-nél tervezőként, bizalmas adatokat adott át egy meg nem nevezett lapnak.

A mobilgyártóknál ma már teljesen megszokott, hogy egy-egy készülőben lévő eszközről hamarabb szivárognak ki részletek, mint ahogy a termék maga megjelenne. Ennek a legtöbb esetben semmilyen következménye sincs, ám úgy tűnik, az Apple-nél most sikerült lecsapni egy volt szivárogtatóra.

Az AppleInsider beszámolója szerint a cupertinói cég azt a Simon Lancastert perelte be, aki korábban a vállalat egyik tervezőjeként a 13 és 15 colos, TouchBarral ellátott MacBookon is dolgozott, és aki az Apple szerint üzleti titkokat, valamint meg nem jelent termékekre vonatkozó információkat adott át egy meg nem nevezett lapnak.

A cég a The Verge-nek úgy nyilatkozott, az ötletek és a bizalmas információk ellopása aláássa azt az erőfeszítést, amit az Apple több tízezer dolgozója tesz annak érdekében, hogy új eszközökkel és szolgáltatásokkal álljanak elő a vásárlóiknak. A vállalat úgy látja, Lancaster hasznoszerzésből lopta el a titkokat, hogy az Apple-től való távozása után magára és új vállalkozására tudja terelni a figyelmet.

Az Apple által benyújtott kereset szerint a szakember 2018-ban kezdett először tárgyalni arról, hogy a szóban forgó információkat kilopná a cégtől, majd 2019-ben ezt meg is tette. 2019 tavaszán arra kérte a kapcsolatát, hogy vegyen szemügyre egy kiszivárgott információt egy készülő termékről, ami “problémát jelenthet” az induló vállalkozása számára.

© AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

A férfi 2019 októberében jelezte, hogy elhagyja az Apple-t, majd titkos információkat adott át a kontaktjának és megkérdezte, nem írnának-e arról, hogy 12 évnyi munka után egy “nagyszerű új kezdeményezés” miatt lép ki a cupertinói vállalattól. A kapcsolata állítólag arra kérte őt, szerezzen információt az Apple X projektjéről.

A szakember október 15-én be is nyújtotta a lemondását, ennek ellenére még részt vett egy-két olyan megbeszélésen, ahol az X projektről volt szó. Az Apple szerint emellett arra használta a hálózati hozzáférését, hogy bizalmas anyagokat töltsön le. A férfi végül 2019. november 1-jével távozott a vállalattól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet...

Az iPhone-felhasználók 90 százaléka frissített eddig iOS 14-re

Az Apple hivatalos számokat nem közölt, de a Mixpanel szerint nagyjából a felhasználók 90 százaléka frissített már. Frissítések terén sosem állt rosszul az Apple és...

Recent Comments