hétfő, augusztus 2, 2021
Home Apple hírek Brüsszel szerint az Apple visszaél fölényével

Brüsszel szerint az Apple visszaél fölényével

Csak saját, 30 százalékos díjjal igénybe vehető fizetési szolgáltatását engedi használni az Apple az appboltjában a feliratkozásoknál. A máshonnan hozott feliratkozások érvényesek, de erről nem engedik értesíteni a felhasználókat.

Az Európai Bizottság értesítette az Apple-t vizsgálatának előzetes eredményéről, miszerint a cég megzavarta a szabad versenyt a zenei streamingpiacon azzal, ahogy streamingapplikációkat kínált az appboltjában – írja közleményében a Bizottság.

A közlemény szerint a Bizottságnak egész konkrétan azzal van problémája, hogy az Apple csak és kizárólag a saját, applikációkon belüli fizetési szolgáltatását engedi használni az appok tulajdonosainak. Az Apple 30 százalékos díjat szed minden, a saját fizetési rendszerén keresztül teljesülő feliratkozás után.

A Bizottságot az is zavarja, hogy az Apple megakadályozza az appok tulajdonosait, hogy tájékoztassák az Apple-kütyük használóit: léteznek más, olcsóbb fizetési lehetőségek. Az egyéb szolgáltatásokon keresztül kötött előfizetések érvényesek az Apple appboltjából telepített verziókon is – azonban az Apple nem engedi tájékoztatni a felhasználókat erről a lehetőségről.

A fentiekkel az Apple visszaél a piaci helyzetével – legalábbis, ha az Európai Bizottság megerősíti az előzetes vizsgálati eredményt. Az ügy ugyanis még nincs lezárva, az Apple-nek vagy írásban, vagy személyes meghallgatáson kell hivatalos reakciót adnia a vizsgálat eredményeire.

Az Apple-t egyébként a Spotify szolgáltató panaszolta be a bizottságnál még 2019-ben.

A vizsgálati eredményre az Apple azt reagálta, hogy a bizottság álláspontja „ellentétes a fair versennyel” – írja a CNBC. A cég a Spotify-nak is odaszúrt: „Mára a Spotify lett a világ legnagyobb feliratkozós zenei szolgáltatója, mi pedig büszkék vagyunk az ebben játszott szerepünkre. De ismét csak élni akarnak az App Store minden előnyével, de nem gondolják, hogy ezekért bármit fizetniük kellene.”

A Spotify óta az Apple ellen több másik szolgáltató is hasonló panaszt nyújtott be a bizottságnál, egy hangoskönyv-szolgáltató 2020 tavaszán, az Epic Games játékgyártó pedig 2021 elején.

Most Popular

Furcsa hiba: minden előjel nélkül törhet el az új MacBook Pro kijelzője

Több felhasználó is arra panaszkodott, hogy az M1-es processzorral szerelt MacBook kijelzője minden különösebb erőbehatás nélkül, magától berepedt. Bármennyire is vigyáz valaki a...

Az Apple-vezér tényleg elküldte Elon Muskot a francba?

A Wall Street Journal újságírója, Tim Higgins által jegyzett Power Play: Tesla, Elon Musk and the Bet of the Century című könyv belső forrásokra...

Jó hír minden iPhone-osnak, aki szereti ránézéssel feloldani a telefonját

Míg korábban arról lehetett hallani, hogy az Apple visszahozná az ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okra, a legújabb hírek inkább a Face ID, azaz az arcazonosítással...

Hiába méregdrága, kapkodnak utána: kiderült, melyik a magyarok kedvenc iPhone-ja – Pénzcentrum

Nincs már sok hátra az iPhone 12 Mininek itthon sem, hiszen az Apple június végén bejelentette, hogy leáll a gyártás, mivel a készülék nem...

Recent Comments