szerda, május 25, 2022
Home Apple hírek Brüsszel szerint az Apple visszaél fölényével

Brüsszel szerint az Apple visszaél fölényével

Csak saját, 30 százalékos díjjal igénybe vehető fizetési szolgáltatását engedi használni az Apple az appboltjában a feliratkozásoknál. A máshonnan hozott feliratkozások érvényesek, de erről nem engedik értesíteni a felhasználókat.

Az Európai Bizottság értesítette az Apple-t vizsgálatának előzetes eredményéről, miszerint a cég megzavarta a szabad versenyt a zenei streamingpiacon azzal, ahogy streamingapplikációkat kínált az appboltjában – írja közleményében a Bizottság.

A közlemény szerint a Bizottságnak egész konkrétan azzal van problémája, hogy az Apple csak és kizárólag a saját, applikációkon belüli fizetési szolgáltatását engedi használni az appok tulajdonosainak. Az Apple 30 százalékos díjat szed minden, a saját fizetési rendszerén keresztül teljesülő feliratkozás után.

A Bizottságot az is zavarja, hogy az Apple megakadályozza az appok tulajdonosait, hogy tájékoztassák az Apple-kütyük használóit: léteznek más, olcsóbb fizetési lehetőségek. Az egyéb szolgáltatásokon keresztül kötött előfizetések érvényesek az Apple appboltjából telepített verziókon is – azonban az Apple nem engedi tájékoztatni a felhasználókat erről a lehetőségről.

A fentiekkel az Apple visszaél a piaci helyzetével – legalábbis, ha az Európai Bizottság megerősíti az előzetes vizsgálati eredményt. Az ügy ugyanis még nincs lezárva, az Apple-nek vagy írásban, vagy személyes meghallgatáson kell hivatalos reakciót adnia a vizsgálat eredményeire.

Az Apple-t egyébként a Spotify szolgáltató panaszolta be a bizottságnál még 2019-ben.

A vizsgálati eredményre az Apple azt reagálta, hogy a bizottság álláspontja „ellentétes a fair versennyel” – írja a CNBC. A cég a Spotify-nak is odaszúrt: „Mára a Spotify lett a világ legnagyobb feliratkozós zenei szolgáltatója, mi pedig büszkék vagyunk az ebben játszott szerepünkre. De ismét csak élni akarnak az App Store minden előnyével, de nem gondolják, hogy ezekért bármit fizetniük kellene.”

A Spotify óta az Apple ellen több másik szolgáltató is hasonló panaszt nyújtott be a bizottságnál, egy hangoskönyv-szolgáltató 2020 tavaszán, az Epic Games játékgyártó pedig 2021 elején.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments