vasárnap, február 5, 2023
Home Iphone Egyre súlyosabb a globális iPhone 14 Pro-hiány

Egyre súlyosabb a globális iPhone 14 Pro-hiány

A Covid, az orosz-ukrán háború, a világgazdaság recessziója, az elszabaduló infláció, és az egyre fenyegetőbb klímaválság után újabb krízissel kell szembenéznie az emberiségnek: világszerte komoly hiány kezd kialakulni az iPhone 14 Pro modellekből.

A CNN összeállítása szerint Amerikában az átlagos várakozási idő egy rendelés teljesítésére már 34 nap, de ha magunk akarjuk a pontos modellt, a színnel és a háttértár méretével együtt kiválasztani, általában csak december 28-ra vállalják a boltok a legkorábbi kiszállítást. A helyzet várhatóan csak romlani fog, ahogy a karácsonyi ajándékvásárlási szezon felpörög – márpedig ez Amerikában hagyományosan a Black Friday napjával indul, ami a Hálaadás ünnepe utáni péntek, idén november 25-re esik.

A jelenség oka kettős: a kereslet az új csúcstelefonokra magasabb, mint ahogy az Apple várta; az utánpótlás viszont akadozik a kínai összeszerelő üzemeket, alkatrészgyártókat és a gyártási logisztikát sújtó járványügyi intézkedések, lezárások miatt.

Az idén szeptemberben megjelent új iPhone-családban a szokásosnál is élesebben elkülönülnek az alapmodellek, és a Pro kiadások, gyakorlatilag az összes komolyabb újdonságot csak az utóbbiak kapták meg – annyira, hogy a sima 14-esek még az idei új processzorról is lemaradtak, ugyanaz hajtja őket, mint a tavalyi iPhone 13-asokat. Piaci elemzők szerint a hiány erősen befolyásolhatja az Apple negyedéves pénzügyi eredményeit, de még az egész éves adatokra is komoly befolyással lehet, hiszen a karácsonyi negyedév hagyományosan a legerősebb időszak a cég eladásai számára.

Az iPhone 14 Pro hiánya egyébként Magyarországon is érezhető, a nagyobb Apple-termékekre specializált boltokban hetek óta hiánycikk, vagy csak nagyon limitáltan elérhető az összes Pro modell. Amiből a legkisebb verzió egyébként 570, a full extrás 930 ezer forintba kerül, amikor éppen van raktáron.

A iPhone 14 Pro Maxot egyébként mi is teszteltük, amikor megjelent, és arra jutottunk, hogy elég kevés racionális indokot látunk a megvásárlására.

Most Popular

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban?

Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi...

Recent Comments