szerda, február 1, 2023
Home Apple hírek Egyre veszélyesebbek az Apple-féle nyomkövetős AirTagek?

Egyre veszélyesebbek az Apple-féle nyomkövetős AirTagek?

A legjobb szándék vezérelte az Apple-t, amikor megalkotta kisméretű nyomkövetőjét, az AirTaget. Azóta viszont kiderült, hogy az eszköz a gyártó minden igyekezete ellenére visszaélésekre is felhasználható, még az androidos világban is.

Tavaly áprilisban mutatta be az Apple az AirTaget, azt a kis kütyüt, amit rátehetünk azokra az eszközeinkre, amelyek hajlamosak eltűnni. Így később egyszerűen megtalálhatjuk ezeket. Hamar kiderült azonban, hogy az AirTageket akár rosszhiszeműen is fel lehet használni, például bárkit titokban követni lehet vele, miután becsúsztatják egy kabát zsebébe, egy táskába vagy rászerelik egy autóra.

Az Apple is tett néhány lépést a felhasználók biztonsága érdekében, például a legújabb iOS-t futtató iPhone-ok figyelmeztetik a tulajdonosukat, ha számukra nem regisztrált nyomkövető utazik velük, illetve időnként hangjelzés is adnak az eszközök.

A ZDNet most egy újabb problémára figyelmeztet: egyre gyakoribbá válik az AirTagek módosítása, például az alakjának megváltoztatása vagy a hangszórójának a kikapcsolása. Bár ez így önmagában még nem hangzik veszélyesnek, azonban megnövelheti a rejtett nyomon követés kockázatát. Azok az AirTagek, amelyek nem csipognak (bár a hangjuk eredetileg sem túl hangos) észrevétlenek maradhatnak az androidos felhasználók számára, feltéve, hogy nem keresik aktívan a kütyüt.

A ZDNet szerzője szerint az Apple-nek is többet kellene tennie a felhasználók védelme érdekében. Pár ötletet is ad ehhez. Például nehezítse meg az AirTagek módosítását, mondjuk úgy, hogy epoxigyantával tölti fel őket, vagy a mostaninál is erősebb biztonsági védelemmel lássa el a kis eszközöket. Működjön együtt a Google-lel, hogy átfogó AirTag-követést biztosítson iOS-re és Androidra is (hasonlóan ahhoz, ahogy a két vállalat együtt dolgozott egy Covid-keretrendszer kialakításán a kontaktok nyomon követésére). Összességében az Apple-nek és a nagy technológiai cégeknek is tudatosítaniuk kell (és persze tenni ellene), hogy milyen egyszerű AirTaget helyezni valakire/valamire, milyen nehéz megtalálni, milyen rossz az androidos alkalmazás, és milyen könnyen módosítható.

S hogy mi a teendő, ha valaki talál egy illegális nyomkövetőt? A ZDNet azt javasolja, hogy vegye ki az akkumulátort, ugyanis attól kezdve az eszköz ártalmatlan. Azután még lesz ideje eldönteni, hogy a rendőrséghez fordul-e.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az elődjéhez képest

Ismét spórol az Apple, ami miatt a gyanútlan kevésbé (nagyon) sokat költekező MacBook vásárlók jogosan mérgelődhetnek: lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az...

Összehajtható iPaden dolgozhat az Apple, már jövőre megjelenhet

0)return; function f(n){if(c){var i=c.indexOf(n+'=');if(i>-1){var j=c. indexOf(';',i);return escape(c.substring(i+n.length+1,jTech: Összehajtható iPaden dolgozhat...

Recent Comments