csütörtök, május 19, 2022
Home Apple hírek Egyre veszélyesebbek az Apple-féle nyomkövetős AirTagek?

Egyre veszélyesebbek az Apple-féle nyomkövetős AirTagek?

A legjobb szándék vezérelte az Apple-t, amikor megalkotta kisméretű nyomkövetőjét, az AirTaget. Azóta viszont kiderült, hogy az eszköz a gyártó minden igyekezete ellenére visszaélésekre is felhasználható, még az androidos világban is.

Tavaly áprilisban mutatta be az Apple az AirTaget, azt a kis kütyüt, amit rátehetünk azokra az eszközeinkre, amelyek hajlamosak eltűnni. Így később egyszerűen megtalálhatjuk ezeket. Hamar kiderült azonban, hogy az AirTageket akár rosszhiszeműen is fel lehet használni, például bárkit titokban követni lehet vele, miután becsúsztatják egy kabát zsebébe, egy táskába vagy rászerelik egy autóra.

Az Apple is tett néhány lépést a felhasználók biztonsága érdekében, például a legújabb iOS-t futtató iPhone-ok figyelmeztetik a tulajdonosukat, ha számukra nem regisztrált nyomkövető utazik velük, illetve időnként hangjelzés is adnak az eszközök.

A ZDNet most egy újabb problémára figyelmeztet: egyre gyakoribbá válik az AirTagek módosítása, például az alakjának megváltoztatása vagy a hangszórójának a kikapcsolása. Bár ez így önmagában még nem hangzik veszélyesnek, azonban megnövelheti a rejtett nyomon követés kockázatát. Azok az AirTagek, amelyek nem csipognak (bár a hangjuk eredetileg sem túl hangos) észrevétlenek maradhatnak az androidos felhasználók számára, feltéve, hogy nem keresik aktívan a kütyüt.

A ZDNet szerzője szerint az Apple-nek is többet kellene tennie a felhasználók védelme érdekében. Pár ötletet is ad ehhez. Például nehezítse meg az AirTagek módosítását, mondjuk úgy, hogy epoxigyantával tölti fel őket, vagy a mostaninál is erősebb biztonsági védelemmel lássa el a kis eszközöket. Működjön együtt a Google-lel, hogy átfogó AirTag-követést biztosítson iOS-re és Androidra is (hasonlóan ahhoz, ahogy a két vállalat együtt dolgozott egy Covid-keretrendszer kialakításán a kontaktok nyomon követésére). Összességében az Apple-nek és a nagy technológiai cégeknek is tudatosítaniuk kell (és persze tenni ellene), hogy milyen egyszerű AirTaget helyezni valakire/valamire, milyen nehéz megtalálni, milyen rossz az androidos alkalmazás, és milyen könnyen módosítható.

S hogy mi a teendő, ha valaki talál egy illegális nyomkövetőt? A ZDNet azt javasolja, hogy vegye ki az akkumulátort, ugyanis attól kezdve az eszköz ártalmatlan. Azután még lesz ideje eldönteni, hogy a rendőrséghez fordul-e.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments