hétfő, augusztus 2, 2021
Home Apple hírek Ehhez mit szólsz, Apple? A Spotify nem fog turkálni a podcastkészítők zsebében

Ehhez mit szólsz, Apple? A Spotify nem fog turkálni a podcastkészítők zsebében

A világ vezető podcastterjesztője akar lenni a Spotify, és e cél érdekében (illetve az Apple ellenében) akár komoly bevételről is hajlandó lemondani.

Egyre fontosabb tartalommá válnak a podcastek, olyannyira, hogy csak az Egyesült Államokban több mint egymilliárd dollárnyi bevételt remélnek ebben az évben ettől a szektortól. Nem véletlen, hogy a különböző streaming-szolgáltatók is profitálnának a podcastekből.

Az április 20-i Spring Loaded Apple-rendezvényen Tim Cook jelentette be az Apple Podcast legjelentősebb változását annak debütálása óta: a Podcasts Subscriptions (podcast-előfzetési) rendszert, ami lehetővé teszi a podcasterek számára, hogy előfizetést számoljanak fel tartalmaikért. Azonban nem merő szívjóságból tenné ezt az Apple: az első évben megtartja a podcast előfizetések 30 százalékát, a második esztendőben már beéri 15 százalékkal (mindehhez egy megújult Podcast app is érkezik, ami májustól érhető majd el világszerte). Ettől függetlenül az Apple Podcast továbbra is rengeteg ingyenes tartalmat kínál majd – jelenleg több mint kétmillió ilyen műsor érhető el.

Úgy tűnik, a Spotifynak is megtetszett az előfizetéses rendszer, ugyanis mindössze néhány nappal az Apple bejelentése után saját podcast-előfizetési rendszerről számolt be. Azonban lesz egy óriási (és zsebbe vágó) különbség az Apple rendszeréhez képest: a Spotify a bevétel 100 százalékát az alkotóknál hagyja, nem kér belőle részesedést. Legalábbis egyelőre, kérdéses ugyanis, hogy meddig tartható fenn ez a modell. (Az elképesztően nagy anyagi tartalékkal rendelkező Apple ellenében a kifárasztásra egészen biztosan nem jó ötlet játszani.)

© Daily Techno News

Miután a Spotify Premiumnak (amely a zenék mellett exkluzív podcast tartalmakat is kínál) már rengeteg előfizetője van, nem lenne meglepő, ha a podcasterek is szívesebben választanák ezt a szolgáltatást az Apple-é ellenében. Egyébként a Spotify – ugyancsak eltérően az Apple-től – nagy összegeket költ exkluzív podcastekre is.

Ugyancsak kapcsolódó hír, hogy a Facebook – a Boombox projekt keretében – elindítja a Spotify audio-lejátszójának integrált változatát, azaz azt a lehetőséget, hogy a közösségi oldal elhagyása nélkül lehessen hallgatni a Spotify-os dalokat és podcasteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Jó hír minden iPhone-osnak, aki szereti ránézéssel feloldani a telefonját

Míg korábban arról lehetett hallani, hogy az Apple visszahozná az ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okra, a legújabb hírek inkább a Face ID, azaz az arcazonosítással...

Hiába méregdrága, kapkodnak utána: kiderült, melyik a magyarok kedvenc iPhone-ja – Pénzcentrum

Nincs már sok hátra az iPhone 12 Mininek itthon sem, hiszen az Apple június végén bejelentette, hogy leáll a gyártás, mivel a készülék nem...

Kamu, hogy a Tesla-vezér Elon Musk lehetett volna az Apple vezérigazgatója

Érdekes történet látott napvilágot, ugyanis a jövő hónapban jelenik meg a The Wall Street Journal újságírójának egy új könyve, mely a Power Play: Tesla, Elon...

Nem jó az Apple AirTagbe a rosszízű gombelem

Vagy legalábbis a gyártó nem vállal garanciát a megfelelő működésére. Elemeket nyelni potenciálisan életveszélyes móka, a probléma megtörténte esetén a szerencsétlenül jártakat haladéktalanul a sürgősségi...

Recent Comments