szombat, július 20, 2024
Home Iphone Embertelen körülmények miatt lázadtak fel egy iPhone gyár dolgozói

Embertelen körülmények miatt lázadtak fel egy iPhone gyár dolgozói

Romlott ételtől, zsúfolt hálótermektől megbetegedett nők kényszerítettek ki változást az indiai gyárban.

A Foxconn dél-indiai üzemében zsúfolt, vízöblítéses WC nélküli hálótermek és a néha férgektől hemzsegő ételek csak egy kis részei annak a borzalmas problémahalmaznak, amelyet a fizetésért dolgozó, iPhone-okat összeszerelő nőknek kellett elviselniük. A legutolsó csepp volt a pohárban, amikor a szennyezett ételek miatt több mint 250 dolgozó megbetegedett – ekkor a munkásnők dühe elszabadult, és egy akkora, még soha nem látott tiltakozásban csúcsosodott ki, amely eredményeként bezárt a 17 000 embert foglalkoztató üzem. A Reuters közelebbről megvizsgálta a december 17-i tüntetés előtti és utáni eseményeket, és ez rávilágít a Foxconn élet- és munkakörülményeire, amely az Apple beszállítói láncának egyik központi vállalata.

A zavargások egy olyan időszakban történtek, amikor az Apple felpörgette az iPhone 13 gyártását, és a részvényesek erőteljes nyomást gyakoroltak a vállalatra, hogy nagyobb átláthatóságot biztosítson a beszállítóknál uralkodó munkafeltételekről. A Reuters hat nővel beszélt, akik a Foxconn Chennai melletti üzemében dolgoztak. Mindannyian azt kérték, hogy ne nevezzék meg őket, mert félnek a munkahelyi vagy rendőrségi megtorlástól.

A dolgozók a padlón aludtak olyan szobákban, amelyekben körülbelül 6-30 nő feküdt – mondta öt munkás közülük. A szobákhoz, ahol laktak, folyóvíz nélküli WC tartozott. „A szállókban élők mindig valamilyen betegségben szenvedtek – bőrallergia, mellkasi fájdalom, ételmérgezés” – mondta a Reutersnek egy másik munkás, egy 21 éves nő, aki a tiltakozás után kilépett az üzemből.

A korábbi ételmérgezéses esetek egy vagy két dolgozót érintettek. „Ezért sem csináltunk nagy ügyet egyikből sem, mert azt gondoltuk, hogy majd megoldódik. De most sok embert érintett” – mondta.

Üzemen kívül a Foxconn gyára

Az Apple és a Foxconn szerdán közölte, hogy a gyárban dolgozók számára használt egyes szállások és étkezők nem feleltek meg az előírt előírásoknak. A létesítmény használatát „felfüggesztették”, az Apple fogja biztosítani a szigorú előírások betartását, mielőtt az üzem újra megnyitja kapuit – közölte az almás cég szóvivője. „Megállapítottuk, hogy az alkalmazottak számára használt indiai lakóotthonok és étkezők egy része nem felel meg a követelményeinknek, és a beszállítóval együtt dolgozunk annak érdekében, hogy átfogó korrekciós intézkedéseket biztosítsunk a gyors végrehajtás érdekében”. A szóvivő nem részletezte, hogy milyen fejlesztéseket hajtanak végre az üzemben dolgozók számára, illetve milyen szabványokat alkalmaznak majd.

A női munkavállalók lakhatását szabályozó törvények Tamil Naduban előírják, hogy minden egyes személynek legalább 10 négyzetméternyi lakóteret kell biztosítani, és a lakásoknak meg kell felelniük a helyi hatóságok által meghatározott higiéniai és tűzvédelmi előírásoknak. A Foxconn közölte, hogy átszervezi helyi vezetőségét, és azonnali lépéseket tesz a létesítmények javítása érdekében. A vállalat leszögezte, hogy minden alkalmazottat továbbra is fizetnek, amíg a működés újraindításához szükséges fejlesztéseket elvégzik. A Venpa Staffing Services, a Foxconn vállalkozója, amely azt a szállót üzemelteti, ahol a dolgozók ételmérgezést kaptak, nem kívánt nyilatkozni.

Az ételmérgezés és az azt követő tiltakozások miatt legalább négy Tamil Nadu állambeli ügynökség is vizsgálatot indított, amelyek egy része még folyamatban van. A tisztviselők négyszemközt is felszólították a Foxconnt, hogy biztosítson jobb körülményeket, mondták magas rangú állami kormányzati tisztviselők. „Ez a Foxconn felelőssége” – mondta Thangam Thennarasu, Tamil Nadu állam ipari minisztere a Reutersnek.

Tamil Nadu állam kormánya a múlt héten közleményben közölte, hogy az állam arra kérte a Foxconnt, hogy biztosítsa a munka- és életkörülmények javítását, beleértve a lakhatás és az ivóvíz minőségét. A Foxconn vállalta a felelősséget azért, hogy a munkások életkörülményei megfeleljenek a kormány ajánlásainak és a törvényi előírásoknak – áll a közleményben. Ám az Apple és a Foxconn nem közölte, hogy az üzem mikor nyitja meg újra kapuit.

A Foxconn azzal védekezett, hogy „túl gyorsan kellett felfuttatnia a gyártást” – bár a termelést április és május folyamán visszafogták, amikor Indiában tombolt a COVID-19 Delta változata, mondta a Reutersnek az állami ipari minisztérium egyik magas rangú kormányzati tisztviselője. A tajvani székhelyű Foxconn 2019-ben nyitotta meg az üzemet azzal az ígérettel, hogy akár 25 000 munkahelyet is teremt, ami lendületet ad Narendra Modi miniszterelnök „Make in India” elnevezésű, a gyártási munkahelyek létrehozását célzó kampányának.

Sriperumbudur, a Chennai mellett fekvő város, ahol a gyár található, forgalmas ipari terület, a közelben Samsung és Daimler termékeket gyártó gyárakkal. A gyár központi szerepet játszik az Apple azon törekvésében, hogy a Peking és Washington közötti feszültségek miatt áthelyezze a gyártást Kínából. A Reuters tavaly arról számolt be, hogy a Foxconn három év alatt akár 1 milliárd dollárt is tervez befektetni az üzembe. A Foxconn a gyár személyzetét munkaerő-közvetítőknek adja ki, akik az ott dolgozó – többnyire női – munkások elhelyezéséért is felelősek.

Patkányok és rossz vízelvezetés

A tüntetéseket követően az élelmiszerbiztonsági ellenőrök meglátogatták a szállót, ahol az ételmérgezés történt, és bezárták a konyhát, miután patkányokat és elégtelen vízelvezetést találtak, mondta Jegadish Chandra Bose, a Thiruvallur kerület, ahol a szálló található, egyik vezető élelmiszerbiztonsági tisztviselője a Reutersnek. „Az elemzett minták nem feleltek meg az előírt biztonsági előírásoknak” – mondta.

A Foxconn üzemében dolgozó nők körülbelül 140 dollárnak (10 500 indiai rúpiának, 46 ezer forintnak) megfelelő összeget keresnek egy hónapban, és a Foxconn vállalkozójának fizetnek a szállásért és az élelemért, amíg az üzemben dolgoznak.

A legtöbb munkás 18 és 22 év közötti, és Tamil Nadu vidéki területeiről származik – mondta a női dolgozók szakszervezetének vezetője. Az üzemben a havi fizetés több mint egyharmadával magasabb, mint az állami kormány irányelvei szerint az ilyen munkákért járó minimálbér. A 21 éves munkás, aki a tiltakozás után felmondott, a Reutersnek elmondta, hogy szülei rizst és cukornádat termesztő farmerek. A lány sok más falubelihez hasonlóan városi munkát keresett, és a Foxconn béreit jónak tartotta.

Több aktivista és akadémikus szerint a Sriperumbudur gyárakban dolgozó, földműves falvakból toborzott nőkről a munkaadók kevésbé tartják valószínűnek, hogy szakszervezetet alapítanak vagy tüntetnek, ami még inkább figyelemre méltóvá tette a Foxconn gyárban – amely nem szakszervezeti alapon működött – történt tiltakozásokat.

V. Gajendran, a chennai Madras School of Social Work adjunktusa szerint a közeli gyárakba munkára felvett nők „jellemzően nagyobb, szegény, vidéki családokból származnak, ami kiteszi őket a kizsákmányolásnak, és csökkenti a szakszervezeti szervezkedésre és a jogaikért való küzdelemre való képességüket”.

Halálra rémült nők

Az ételmérgezéses incidens miatt az egyik szállásról 159 nő került kórházba december 15-én – mondták a Reutersnek a dolgozók. További mintegy 100 nő szorult orvosi ellátásra, de nem kerültek kórházba – közölte a Thiruvallur kerületi közigazgatás a múlt héten. Az a – később hamisnak bizonyult – pletyka terjedt el, hogy a megbetegedett nők közül néhányan meghaltak. Amikor néhány beteg dolgozó két nappal később nem jelent meg a gyárban, a többiek a műszakváltáskor tiltakoztak.

„Megijedtünk, és a szállón beszélgettünk egymás között, és úgy döntöttünk, hogy tiltakozunk. Nem volt vezetőnk” – mondta az egyik munkás a Reutersnek. December 17-én a közeli Foxconn szállókból mintegy 2000 nő vonult az utcára, és a gyár közelében egy kulcsfontosságú autópályát zártak le – közölte a kerületi adminisztráció. Férfi munkások, köztük néhányan egy közeli autógyárból, másnap újabb tiltakozáshoz csatlakoztak – mondták a Reuters által megszólaltatott Foxconn-munkások.

A rendőrség a nagyobb, második tüntetésre úgy reagált, hogy erőszakhoz folyamodott a férfi munkásokkal szemben, majd üldözőbe vette és fizikailag bántalmazta a részt vevő nők egy részét – mondta két munkás és Sujata Mody, egy helyi szakszervezeti vezető, aki interjút készített a munkásokkal a Reutersnek.

A rendőrség 67 női munkást és egy helyi újságírót vett őrizetbe, elkobozta a telefonjaikat, és felhívta a szüleiket azzal a figyelmeztetéssel, hogy fegyelmezzék a lányaikat – mondta el a Reutersnek három őrizetbe vett nő. A Reuters nem tudta függetlenül megerősíteni a rendőrségi reakció leírását. Azonban Sudhakar, Kancheepuram körzet legmagasabb rendőri tisztviselője tagadta, hogy a tüntetőket megverték volna, hogy telefonokat koboztak volna el, vagy hogy a rendőrök megfélemlítették volna a dolgozókat. „Szigorúan betartottuk az irányelveket, és tiszteletben tartottuk az őrizetbe vettek jogait. Minden szabályt betartottunk” – mondta a Reutersnek.

Nulla óvintézkedés a pandémia ellen

K. Mohan, élelmiszerbiztonsági adminisztrátor, aki december 16-án elment abba a szállóba, ahol az ételmérgezés történt, hogy megvizsgálja az életkörülményeket, nem talált semmilyen intékzekdést a COVID-19 fertőzések megelőzésére – mondta a rendőrségnek a Reuters által áttekintett vallomásában. „Azért mentem oda, hogy kivizsgáljam, mivel fennáll az esélye, hogy ez a hely COVID-gyülekezet lesz” – mondta Mohan a rendőrségnek. „A nőket a szállóban szállásolták el, ahol nem tartották be a koronavírus elleni irányelveket”.

A Foxconnnál történt zavargások egy éven belül a másodikak voltak, amelyek egy indiai Apple-beszállítót érintettek. 2020 decemberében a Wistron Corp tulajdonában lévő gyárban szerződéses munkások ezrei pusztítottak el berendezéseket és járműveket a bérek állítólagos nem fizetése miatt, 60 millió dollárra becsült kárt okozva.

Az Apple akkor közölte, hogy próbaidőre felfüggesztette a Wistront, és addig nem ad új megbízást a tajvani szerződéses gyártónak, amíg az nem foglalkozik az üzemben dolgozókkal való bánásmóddal.

Akkor a Wistron azt mondta, hogy dolgozott a szabványok emelésén és a gyárban felmerülő problémák, többek között a bérszámfejtési rendszerek javításán. A Wistron az év elején újraindította az üzem működését. Az Apple a Reuters megkeresésére nem kommentálta azonnal a Wistron helyzetét.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments