hétfő, augusztus 2, 2021
Home Apple hírek Erősebb processzorokat akar a Samsung, az Apple volt mérnöke érkezhet a céghez

Erősebb processzorokat akar a Samsung, az Apple volt mérnöke érkezhet a céghez

A Samsung a 2019-es leállás után újraindítaná a processzormagok fejlesztését és gyártását, mert nem elégedettek a jelenlegi Exynos-chipek teljesítményével. A munkához igazi nagyágyúkat igazolhat a cég.

Hosszú éveken át készült a Samsung arra, hogy bemutassa az Exynos processzorba szerelt saját fejlesztésű processzormagját. Ez lett a Mongoose, ami 2016-ban debütált, ám meglehetősen gyorsan elkaszálták a megoldást: 2019 végére leállították a processzormag fejlesztését és gyártását, mert az a vártnál jóval gyengébben teljesített. Azóta a saját chipekbe ARM-magok kerülnek, ám könnyen lehet, hogy már nem sokáig.

A GSMArena koreai nyelvű forrásokra hivatkozva azt írja, a Samsung olyan mérnököket keresett meg, akik korábban az Apple-nél és az AMD-nél dolgoztak. Ami ennél is fontosabb: a pletykák szerint az egyikük vezető szerepet töltött be az Apple saját fejlesztésű processzorának megalkotásában. Utóbbi azzal a feltétellel vállalná el a munkát, hogy ő irányíthassa a csapatot, amelynek tagjait is maga választaná ki.

© Samsung

A döntés hátterében az állhat, hogy a Samsung nem elégedett az új Cortex-X sorozat teljesítményével. Ez dolgozik abban az Exynos 2100-as processzorban, ami a dél-koreai vállalat januárban bemutatott csúcsmobiljaiban, a Galaxy S21-család tagjaiban dolgozik.

A Samsung egyébként már összefogott a Google-lal, hogy egy egyedi tervezésű processzort dolgozzanak ki, az AMD pedig az RDNA2 grafikus processzort hozhatja el az Exynosokba.

Hogy a Samsung mikor mutathatja be a saját fejlesztésű processzormagot, egyelőre nem tudni. Az viszont biztos, hogy az Apple mérnökei most aranyat érnek a piacon: a Qualcomm nemrég 414 milliárd forintnyi dollárt fizetett egy kétéves cégért, a Nuviáért. A magas ár oka, hogy a vállalatot az Apple korábbi mérnökei alapították, akik a régebbi Apple-processzorok mellett az A14-es és az M1-es chipen is dolgoztak.

Amit viszont már tudni: a Qualcomm velük nem a mobilpiacot, hanem a szervereket célozza meg, vagyis a Samsung másik ligában küldheti pályára a vállalat által igazolni kívánt mérnököket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Jó hír minden iPhone-osnak, aki szereti ránézéssel feloldani a telefonját

Míg korábban arról lehetett hallani, hogy az Apple visszahozná az ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okra, a legújabb hírek inkább a Face ID, azaz az arcazonosítással...

Hiába méregdrága, kapkodnak utána: kiderült, melyik a magyarok kedvenc iPhone-ja – Pénzcentrum

Nincs már sok hátra az iPhone 12 Mininek itthon sem, hiszen az Apple június végén bejelentette, hogy leáll a gyártás, mivel a készülék nem...

Kamu, hogy a Tesla-vezér Elon Musk lehetett volna az Apple vezérigazgatója

Érdekes történet látott napvilágot, ugyanis a jövő hónapban jelenik meg a The Wall Street Journal újságírójának egy új könyve, mely a Power Play: Tesla, Elon...

Nem jó az Apple AirTagbe a rosszízű gombelem

Vagy legalábbis a gyártó nem vállal garanciát a megfelelő működésére. Elemeket nyelni potenciálisan életveszélyes móka, a probléma megtörténte esetén a szerencsétlenül jártakat haladéktalanul a sürgősségi...

Recent Comments