szombat, augusztus 13, 2022
Home Apple hírek Erősebb processzorokat akar a Samsung, az Apple volt mérnöke érkezhet a céghez

Erősebb processzorokat akar a Samsung, az Apple volt mérnöke érkezhet a céghez

A Samsung a 2019-es leállás után újraindítaná a processzormagok fejlesztését és gyártását, mert nem elégedettek a jelenlegi Exynos-chipek teljesítményével. A munkához igazi nagyágyúkat igazolhat a cég.

Hosszú éveken át készült a Samsung arra, hogy bemutassa az Exynos processzorba szerelt saját fejlesztésű processzormagját. Ez lett a Mongoose, ami 2016-ban debütált, ám meglehetősen gyorsan elkaszálták a megoldást: 2019 végére leállították a processzormag fejlesztését és gyártását, mert az a vártnál jóval gyengébben teljesített. Azóta a saját chipekbe ARM-magok kerülnek, ám könnyen lehet, hogy már nem sokáig.

A GSMArena koreai nyelvű forrásokra hivatkozva azt írja, a Samsung olyan mérnököket keresett meg, akik korábban az Apple-nél és az AMD-nél dolgoztak. Ami ennél is fontosabb: a pletykák szerint az egyikük vezető szerepet töltött be az Apple saját fejlesztésű processzorának megalkotásában. Utóbbi azzal a feltétellel vállalná el a munkát, hogy ő irányíthassa a csapatot, amelynek tagjait is maga választaná ki.

© Samsung

A döntés hátterében az állhat, hogy a Samsung nem elégedett az új Cortex-X sorozat teljesítményével. Ez dolgozik abban az Exynos 2100-as processzorban, ami a dél-koreai vállalat januárban bemutatott csúcsmobiljaiban, a Galaxy S21-család tagjaiban dolgozik.

A Samsung egyébként már összefogott a Google-lal, hogy egy egyedi tervezésű processzort dolgozzanak ki, az AMD pedig az RDNA2 grafikus processzort hozhatja el az Exynosokba.

Hogy a Samsung mikor mutathatja be a saját fejlesztésű processzormagot, egyelőre nem tudni. Az viszont biztos, hogy az Apple mérnökei most aranyat érnek a piacon: a Qualcomm nemrég 414 milliárd forintnyi dollárt fizetett egy kétéves cégért, a Nuviáért. A magas ár oka, hogy a vállalatot az Apple korábbi mérnökei alapították, akik a régebbi Apple-processzorok mellett az A14-es és az M1-es chipen is dolgoztak.

Amit viszont már tudni: a Qualcomm velük nem a mobilpiacot, hanem a szervereket célozza meg, vagyis a Samsung másik ligában küldheti pályára a vállalat által igazolni kívánt mérnököket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments