szombat, január 22, 2022
Home Macbook Fél évig sem bírják az M1 Macbookok?

Fél évig sem bírják az M1 Macbookok?

Az Imore.com cikkében internetes fórumok alapján arról tudósít, hogy az új M1 Macbook-tulajdonosok beszámolói szerint viszonylag rövid használat után rendkívül magas értékeket tapasztaltak a meghajtó írása terén.

A gyártók a garanciaidőn belül elviselt teljes írásmennyiséghez egy adott értéket rendelnek TBW-ben megadva, és a legsúlyosabb eseteknél arról írtak, hogy 

az SSD-k maximálisan garantálható TBW-értékének már körülbelül 10-13 százalékát „felemésztették”.

Így írtok ti (SSD-t)

Az említett „TBW” az SSD élettartamát határozza meg. A PC Gamer magazin így ír erről a problémáról:

Az SSD-k működési módjának tekintetében a legfontosabb, hogy mennyi írásmennyiséget tudnak megbízhatóan támogatni. A meghajtókon lévő flashmemóriára csak bizonyos számú alkalommal lehet írni, mielőtt az instabillá válna. Sokféle rendszer létezik a terhelés elosztására a memóriacellákon, de lényegében van egy olyan pont, ahol a meghajtóra már annyiszor írtak, hogy már nem képes megbízhatóan tárolni az információt.

Ezt a határt a »total bytes written« vagy »terabyte written« értékben adják meg, és innen származik a »TBW« rövidítés. Ezt a garancia időtartamával összefüggésben kell figyelembe venni, amely általában öt év.

Ha viszont az említett felhasználók gépeiből származó adatok helyesek, akkor Hector Martin, egy rendszeresen tweetelő számítógépes guru és ismert fejlesztő szerint ez azt jelezheti, hogy egyes gépek „még fél évig sem tartanak ki”.

Martin szerint ezt „egyértelműen” egy bug okozhatja, azonban az nem világos, hogy „csak” a rendszer jelzi-e hibásan a szóban forgó értékeket, vagy az SSD-k olvasása tényleg abnormálisan magas a macOS vélhetően szintén szoftveres hibája miatt. 

Nagyon nem mindegy, hogy melyik esetről van szó,

ugyanis csak utóbbi esetében valószínű, hogy hardveres meghibásodást is okoz majd ez a bug. Amint a PC Gamer cikkében meg is jegyzi, az „intelligens megfigyelőeszközök” híresek arról, hogy rossz értékeket adnak meg, és előfordulhat, hogy pusztán az M1 szoftveres hibájáról van szó, amely egy frissítéssel orvosolható, és ebben az előbbi esetben az SSD nagymértékű és felesleges hardveres „kopása”, illetve korai meghibásodás nem várható.

Martin még azt is hozzátette, hogy a probléma nem kizárólag az M1 Macet érinti, és hogy néhány Intel-felhasználó is furcsán magas írásértékeket látott. 

Örülten teker az SSD

Dan Seifer, a Verge techújságírója és a mobileburn.com oldal volt főszerkesztője is hasonló problémákról ír saját Mac gépével kapcsolatban, megemlítve, hogy ilyenkor a meghajtó őrülten elkezd „swappelni” (a swap a winchesteren kijelölt rész, partíció vagy fájl, a feladata a memória olyan módon való „kiegészítése”, hogy az épp nem használt programokat a memóriából a swapterületre, vagyis winchesterre kihelyezi az operációs rendszer, ezzel a többi programnak több memóriát juttat). Seifer megfigyelte azt is, hogy ezt a problémát „Hand Mirror” alkalmazás okozta, és hogy annak bezárása azt jelentette, hogy az SSD-je működését „valós időben helyreállíthatja”.

Hozzá kell azért tenni, hogy az SSD-k akkor is gond nélkül továbbműködhetnek, ha elérik a TBW-határértéket, azonban 

nincs garancia arra nézve,

hogy ez meddig tarthat. Az Apple éppen ezért vélhetően mindent megtesz ennek kijavítására a macOS-ban, hogy vagy a hibás szoftveres leolvasásokat vagy a túlhajtott SSD-ket vezérlő szoftvert kijavítsák.

(Borítókép: Apple Store New Yorkban. Fotó:  Mark Kauzlarich / Bloomberg / Getty Images)

Most Popular

Az iPhone volt a legkelendőbb mobil 2021 végén

Az Apple okostelefonja lett 2021 negyedik negyedévének legnépszerűbb okostelefonja, de közel a konkurencia. Az ünnepi szezon megy a legerősebben általában az Apple-nél,...

Őrzi elsőségét az Apple

A tavalyi negyedik negyedévben is az Apple vált a globális okostelefon-piac vezető gyártójává, megismételve ezzel az egy évvel korábbi sikert – derül ki a...

Ismét az Apple adta el a legtöbb telefont

Az almás cég az év legforgalmasabb időszakában fordította meg a mérkőzést. A tavalyi év egyik nagy kérdése volt, hogy a dinamikus növekedést produkáló Xiaomi...

A holland bíróság beleállt az Apple pénzbeszedésébe

Bár viták és bírósági tárgyalások kereszttüzében áll az App Store, illetve az Apple üzletpolitikája, már vannak országok, ahol a fejlesztőknek nem kell „Apple-adót”...

Recent Comments