Home Apple hírek Felezi a 30 százalékos "adóját" az Apple, 2021-től kevesebb jutalékot kér sok...

Felezi a 30 százalékos “adóját” az Apple, 2021-től kevesebb jutalékot kér sok fejlesztőtől

Az Apple 2021. január 1-jei hatállyal módosítja az alkalmazásfejlesztőkkel kötött szerződését, amelynek értelmében sokan lesznek, akiknek 30 helyett csak 15 százalékos jutalékot kell majd adniuk az Apple-nek az appok megvásárlása, valamint az alkalmazáson belüli vásárlások után.

A nyár vége a tech iparban nemcsak a koronavírus-járványról, hanem az Apple és a Fortnite-ot fejlesztő Epic Games közötti csörtéről is szólt. A két cég jogi vitába keveredett, amelynek végén az Apple úgy döntött, tíz év után kirúgja az App Store-ból a játék fejleszőtjét.

A szakításhoz az vezetett, hogy a kiadó augusztusban olyan verziót töltött fel a játékból az Apple alkalmazásboltjába (és a Play áruházba), amelyben a játékosok közvetlenül tőlük tudnak vásárolni, így nem kell a 30 százalékos jutalékot kifizetni az Apple (és a Google) részére.

A jogi csatározás azóta is tart, ahol mindkét cég az igazát próbálja bizonyítani. Eközben azonban az Apple mégis változtatott az eddigi eljárásán – igaz, ez az Epic Games-szintű fejlesztőket pont nem érinti.

© Appfigures

A cég bejelentette, 2021. január 1-jtől 30 helyet 15 százalékos lesz az a fajta jutalék, amit az alkalmazásokat fejlesztő cégeknek be kell fizetniük az Apple kasszájába.

Ez azokra fejlesztőkre vonatkozik, akik bevétele nem haladja meg az évi 1 millió dollárt. A plafon nem egy-egy alkalmazásra, hanem a fejlesztőhöz tartozó App Store-béli összebevételre vonatkozik.

Az Apple szerint a csökkentés az alkalmazásfejlesztők “jelentős részét” érinti, de azt a vállalat nem árulta el, hogy a 28 millió fejlesztő közül hány százalékukra vonatkozik az új szabály. Tim Cook, az Apple vezére szerint a döntéssel a kisebb fejlesztő cégek járhatnak jól.

A CNBC szerint egyébként az App Store 2019-ben mintegy 50 milliárd dollárt termelt a cupertinói vállalatnak, így az iPhone-ok után a második legfontosabb bevételi forrásukat jelenti az alkalmazásbolt.

Az Apple azt ígérte, decemberben további részleteket árul majd el a szabályozásról, ugyanakkor néhány dolgot már most is tudni lehet róla. Ilyen például az, hogy ha valaki 2021-ben átlépi az 1 millió dolláros küszöböt, akkor automatikusan kikerül a kedvezményezettek köréből, és – az azután generálódó bevételéből – ismét 30 százalékot tart vissza az Apple, ha pedig egy másik évben ismét 1 millió dollár alá csökken a bevétele, akkor újra jelentkezhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Keresztbe tehet az Apple a Facebooknak – Mi lesz így a világ legnagyobb közösségi oldalával?

Közösséget építünk! Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva. A Facebook...

Milliárdokra perelik Olaszországban az Apple-t a régi iPhone-ok miatt

Lassan már nehéz eldönteni, hogy termékeiről vagy az ellene indított perekről írnak-e többet az Apple esetében. Legutóbb egy olasz fogyasztóvédelmi ügynökség gondolta úgy,...

Elviszi a gyártás egy részét Kínából az Apple, Vietnámban és Indiában lesz az új gyártósor

Felpörgeti a gyártás átszervezését az Apple – állítják a cég ügyeit ismerő névtelen források. A cupertinói vállalat az iPhone-ok, az iPadek és a...

Állítólag elhagyja a Touch Bart az Apple az új MacBook Prónál, visszatér a MagSafe is

Az Apple egy jelentős MacBook Pro átalakítást tervez 2021 harmadik negyedévére, legalábbis a TF International Securities elemzője, Ming-chi Kuo írt kutatási...

Recent Comments