Home Apple hírek Felezi a 30 százalékos "adóját" az Apple, 2021-től kevesebb jutalékot kér sok...

Felezi a 30 százalékos “adóját” az Apple, 2021-től kevesebb jutalékot kér sok fejlesztőtől

Az Apple 2021. január 1-jei hatállyal módosítja az alkalmazásfejlesztőkkel kötött szerződését, amelynek értelmében sokan lesznek, akiknek 30 helyett csak 15 százalékos jutalékot kell majd adniuk az Apple-nek az appok megvásárlása, valamint az alkalmazáson belüli vásárlások után.

A nyár vége a tech iparban nemcsak a koronavírus-járványról, hanem az Apple és a Fortnite-ot fejlesztő Epic Games közötti csörtéről is szólt. A két cég jogi vitába keveredett, amelynek végén az Apple úgy döntött, tíz év után kirúgja az App Store-ból a játék fejleszőtjét.

A szakításhoz az vezetett, hogy a kiadó augusztusban olyan verziót töltött fel a játékból az Apple alkalmazásboltjába (és a Play áruházba), amelyben a játékosok közvetlenül tőlük tudnak vásárolni, így nem kell a 30 százalékos jutalékot kifizetni az Apple (és a Google) részére.

A jogi csatározás azóta is tart, ahol mindkét cég az igazát próbálja bizonyítani. Eközben azonban az Apple mégis változtatott az eddigi eljárásán – igaz, ez az Epic Games-szintű fejlesztőket pont nem érinti.

© Appfigures

A cég bejelentette, 2021. január 1-jtől 30 helyet 15 százalékos lesz az a fajta jutalék, amit az alkalmazásokat fejlesztő cégeknek be kell fizetniük az Apple kasszájába.

Ez azokra fejlesztőkre vonatkozik, akik bevétele nem haladja meg az évi 1 millió dollárt. A plafon nem egy-egy alkalmazásra, hanem a fejlesztőhöz tartozó App Store-béli összebevételre vonatkozik.

Az Apple szerint a csökkentés az alkalmazásfejlesztők “jelentős részét” érinti, de azt a vállalat nem árulta el, hogy a 28 millió fejlesztő közül hány százalékukra vonatkozik az új szabály. Tim Cook, az Apple vezére szerint a döntéssel a kisebb fejlesztő cégek járhatnak jól.

A CNBC szerint egyébként az App Store 2019-ben mintegy 50 milliárd dollárt termelt a cupertinói vállalatnak, így az iPhone-ok után a második legfontosabb bevételi forrásukat jelenti az alkalmazásbolt.

Az Apple azt ígérte, decemberben további részleteket árul majd el a szabályozásról, ugyanakkor néhány dolgot már most is tudni lehet róla. Ilyen például az, hogy ha valaki 2021-ben átlépi az 1 millió dolláros küszöböt, akkor automatikusan kikerül a kedvezményezettek köréből, és – az azután generálódó bevételéből – ismét 30 százalékot tart vissza az Apple, ha pedig egy másik évben ismét 1 millió dollár alá csökken a bevétele, akkor újra jelentkezhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments