kedd, január 25, 2022
Home Apple hírek Fizet a Facebook, hogy bizonyítsa az Apple rossz szándékait?

Fizet a Facebook, hogy bizonyítsa az Apple rossz szándékait?

Kiverte a biztosítékot a hirdetőknél, no meg persze a Facebooknál is az Apple nemrég bevezetett Alkalmazáskövetés átláthatósága funkciója. A legnagyobb közösségi oldal tulajdonosa még fizetni is hajlandó azért, hogy bizonyítsa, az Apple valójában csak magának kedvez ezzel.

Az iOS 14.5-tel vezette be az Apple az Alkalmazáskövetés átláthatósága funkciót, amellyel a felhasználók privát szféráját próbálja védeni. A felhasználók ugyanis e funkció kapcsán eldönthetik, mely alkalmazásoknak adnak engedélyt arra, hogy kövessék a tevékenységüket. Az Apple egy kis videóban viccesen mutatta meg, miét volt szükség e funkció bevezetésére.

Mindez azonban sem a hirdetőknek, sem az elsősorban hirdetésekből élő Facebooknak sem tetszik, ez utóbbi erősen is tiltakozott. Miután az Apple-t ez – mondjuk úgy – cseppet sem hatotta meg, a legnagyobb közösségi oldal újabb lépésre szánta el magát.

Megrendelt egy tanulmányt az SSRN nevű vállalattól az Apple irányelvfrissítéseinek elemzésére. Az SSRN szerint a szóban forgó update, amit a magánélet védelmeként álcáznak, valójában versenyellenes. Az Apple megtiltja a nem Apple alkalmazásoknak, hogy a felhasználó kifejezett hozzájárulása nélkül felhasználják a releváns, személyre szabott reklámozáshoz szükséges információkat. A felhasználók pedig csak azután választhatnak, hogy „félelmetes és megtévesztő” figyelmeztetést kaptak a nyomon követésről, amit az Apple saját alkalmazásainak és szolgáltatásainak nem kell megjeleníteniük.

Ezzel önmagában még nem is lenne baj, azonban van egy rövid lábjegyzet a tanulmány első oldalán, amelyben hálásan megköszönik a Facebooknak, hogy támogatta ezt az elemzést, igaz, azt is hozzáteszik, hogy a tanulmány csakis saját véleményt tükröz.

Egyébként nem csoda, hogy megijedt a Facebook. Az iMore áprilisban végzett felmérése szerint az iOS-felhasználóknak mindössze a két százaléka engedné az alkalmazásoknak, hogy figyelemmel kísérjék őket, ami arra utal, hogy túlnyomó többségük immár az eddigieknél sokkal jobban védi a magánéletét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Néhány országban be is tilthatják az iPhone-t az Apple és az Ericsson jogi háborúja miatt

Szabadalomsértések sorozatával vádolja egymást az Apple és az Ericsson. A svéd Ericsson még 2012 februárjában szállt ki a Sony Ericssonból, így már 10 éve...

Komoly szoftverhibát észleltek az iPhone 13 kijelzőjén – Liner.hu

Egyre több felhasználó számolt be arról a furcsa jelenségről, mely során készülékeik képernyője egyszerűen rózsaszínűvé változott. Az Apple Discussions Forums és Reddit...

Elindultak a hajlott kor felé az Apple gépei – Napi.hu

Ez nem csak a cég számára volt úttörő termék, de a személyi számítógépek jövőjére is nagy hatással volt - írja a 24.hu. Az...

Romantikusan fagynak le az iPhone-ok

Főleg kínai felhasználók panaszkodnak, de máshonnan is érkeztek jelzések, hogy egyelőre ismeretlen ok miatt az iPhone 13-at használó ügyfelek azt tapasztalják, hogy a kijelző...

Recent Comments