kedd, július 5, 2022
Home Apple hírek Földcsuszamlás a magyar okostelefon-piacon: zuhan a Samsung és az Apple, kilőtt a...

Földcsuszamlás a magyar okostelefon-piacon: zuhan a Samsung és az Apple, kilőtt a Xiaomi

Az európai piacon már a Xiaomi a legnépszerűbb okostelefon-gyártó. Magyarországon ugyan még nem, de ami a hazai toplistán történik, azt nyugodtan nevezhetjük földcsuszamlásszerű változásnak.

A Xiaomi az új Huawei, és most sebességbe kapcsol Magyarországon. Ezzel a felütéssel adtunk hírt arról, amikor – fél évvel a Huaweit globálisan rosszul érintő amerikai szankciók után – a Xiaomi hivatalos képviseletet nyitott hazánkban. Azóta eltelt bő másfél év, érdemes megnézni, mi a helyzet a magyar mobilpiacon.

A Canalys elemzőcég idei második negyedévre vonatkozó adatai elsőre nem túl izgalmasak: a három legnépszerűbb gyártó több negyedév óta változatlan, a negyedik és ötödik helyen történt csak némi változás.

Az izgalmat a helyezések mögötti számok adják, melyekből kiderült, hogy a 33 százalékos részesedéssel piacvezető Samsung okostelefon-eladásai egy év alatt felére (-48%) csökkentek. Közel hasonló figyelhető meg az Apple-nél 36 százalékkal kevesebb iPhone fogyott idén április elejétől június végéig, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Vesztett az LG is (-70%), de hát azt már ki számolja – a vállalat felhagyott a mobilgyártással.

© Canalys

Az egyik nagy nyertes a forgalmát egy év alatt közel megduplázó Xiaomi, amely 89 százalékos növekedést produkálva már az eladások 28 százalékát viszi. Némi meglepetésre – alacsonyabb bázisról – még nagyobb bővülést (+137%) produkált a Nokia telefonok mögött álló HMD.

Emlékeztetőként érdemes felidézni az idei első negyedév állását, amikor még a Samsungnál és az Apple-nél is masszív bővülés volt megfigyelhető.

Az nem túl valószínű, hogy az öt legnépszerűbb okostelefon-márka közül az idei második negyedévben kiesett Huawei egyhamar visszatérne a körbe – a vállalat elnöke minap jelentette be, hogy túlélő üzemmódba kapcsoltak. Az LG helyét jó eséllyel inkább a Huawei által önálló cégként eladott Honor veszi majd át, amely egyébként éppen a héten jelentkezik majd új csúcsmobilokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments