kedd, november 29, 2022
Home Apple hírek Földcsuszamlás a magyar okostelefon-piacon: zuhan a Samsung és az Apple, kilőtt a...

Földcsuszamlás a magyar okostelefon-piacon: zuhan a Samsung és az Apple, kilőtt a Xiaomi

Az európai piacon már a Xiaomi a legnépszerűbb okostelefon-gyártó. Magyarországon ugyan még nem, de ami a hazai toplistán történik, azt nyugodtan nevezhetjük földcsuszamlásszerű változásnak.

A Xiaomi az új Huawei, és most sebességbe kapcsol Magyarországon. Ezzel a felütéssel adtunk hírt arról, amikor – fél évvel a Huaweit globálisan rosszul érintő amerikai szankciók után – a Xiaomi hivatalos képviseletet nyitott hazánkban. Azóta eltelt bő másfél év, érdemes megnézni, mi a helyzet a magyar mobilpiacon.

A Canalys elemzőcég idei második negyedévre vonatkozó adatai elsőre nem túl izgalmasak: a három legnépszerűbb gyártó több negyedév óta változatlan, a negyedik és ötödik helyen történt csak némi változás.

Az izgalmat a helyezések mögötti számok adják, melyekből kiderült, hogy a 33 százalékos részesedéssel piacvezető Samsung okostelefon-eladásai egy év alatt felére (-48%) csökkentek. Közel hasonló figyelhető meg az Apple-nél 36 százalékkal kevesebb iPhone fogyott idén április elejétől június végéig, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Vesztett az LG is (-70%), de hát azt már ki számolja – a vállalat felhagyott a mobilgyártással.

© Canalys

Az egyik nagy nyertes a forgalmát egy év alatt közel megduplázó Xiaomi, amely 89 százalékos növekedést produkálva már az eladások 28 százalékát viszi. Némi meglepetésre – alacsonyabb bázisról – még nagyobb bővülést (+137%) produkált a Nokia telefonok mögött álló HMD.

Emlékeztetőként érdemes felidézni az idei első negyedév állását, amikor még a Samsungnál és az Apple-nél is masszív bővülés volt megfigyelhető.

Az nem túl valószínű, hogy az öt legnépszerűbb okostelefon-márka közül az idei második negyedévben kiesett Huawei egyhamar visszatérne a körbe – a vállalat elnöke minap jelentette be, hogy túlélő üzemmódba kapcsoltak. Az LG helyét jó eséllyel inkább a Huawei által önálló cégként eladott Honor veszi majd át, amely egyébként éppen a héten jelentkezik majd új csúcsmobilokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Elon Musk szerint az Apple letilthatja a Twittert az App Store-ból

A Twitter és a Tesla milliárdos vezérigazgatója azt is mondta, hogy az Apple nyomást gyakorol a Twitterre a tartalommoderációs követelmények miatt. Az Apple által...

Az összes iPhone-t lefoglalta a hatóság a boltokban

A hatóság megelégelte, hogy az Apple-t a büntetés sem tántorítja el. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Brazíliában nem nézik jó szemmel,...

Vásároljon Apple iPhone 14-et, és 300 USD értékű Walmart-ajándékkártyát kap ezzel a Cyber ​​​​hétfői ajánlattal

Az egyik legjobb Apple iPhone Black Friday ajánlat átkerült a Cyber ​​​​hétfőre. Vásároljon AT&T vagy Verizon Apple iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro vagy...

Így lehet iPhone 13-ja garanciával 300 ezer forint alatt

A forint hónapok óta gyengélkedik, a műszaki cikkek ára az egekben, az Apple hiába csökkentette az iPhone 13 árát, a gazdasági helyzet miatt...

Recent Comments