szombat, január 22, 2022
Home Apple hírek Földcsuszamlás a magyar okostelefon-piacon: zuhan a Samsung és az Apple, kilőtt a...

Földcsuszamlás a magyar okostelefon-piacon: zuhan a Samsung és az Apple, kilőtt a Xiaomi

Az európai piacon már a Xiaomi a legnépszerűbb okostelefon-gyártó. Magyarországon ugyan még nem, de ami a hazai toplistán történik, azt nyugodtan nevezhetjük földcsuszamlásszerű változásnak.

A Xiaomi az új Huawei, és most sebességbe kapcsol Magyarországon. Ezzel a felütéssel adtunk hírt arról, amikor – fél évvel a Huaweit globálisan rosszul érintő amerikai szankciók után – a Xiaomi hivatalos képviseletet nyitott hazánkban. Azóta eltelt bő másfél év, érdemes megnézni, mi a helyzet a magyar mobilpiacon.

A Canalys elemzőcég idei második negyedévre vonatkozó adatai elsőre nem túl izgalmasak: a három legnépszerűbb gyártó több negyedév óta változatlan, a negyedik és ötödik helyen történt csak némi változás.

Az izgalmat a helyezések mögötti számok adják, melyekből kiderült, hogy a 33 százalékos részesedéssel piacvezető Samsung okostelefon-eladásai egy év alatt felére (-48%) csökkentek. Közel hasonló figyelhető meg az Apple-nél 36 százalékkal kevesebb iPhone fogyott idén április elejétől június végéig, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Vesztett az LG is (-70%), de hát azt már ki számolja – a vállalat felhagyott a mobilgyártással.

© Canalys

Az egyik nagy nyertes a forgalmát egy év alatt közel megduplázó Xiaomi, amely 89 százalékos növekedést produkálva már az eladások 28 százalékát viszi. Némi meglepetésre – alacsonyabb bázisról – még nagyobb bővülést (+137%) produkált a Nokia telefonok mögött álló HMD.

Emlékeztetőként érdemes felidézni az idei első negyedév állását, amikor még a Samsungnál és az Apple-nél is masszív bővülés volt megfigyelhető.

Az nem túl valószínű, hogy az öt legnépszerűbb okostelefon-márka közül az idei második negyedévben kiesett Huawei egyhamar visszatérne a körbe – a vállalat elnöke minap jelentette be, hogy túlélő üzemmódba kapcsoltak. Az LG helyét jó eséllyel inkább a Huawei által önálló cégként eladott Honor veszi majd át, amely egyébként éppen a héten jelentkezik majd új csúcsmobilokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Az iPhone volt a legkelendőbb mobil 2021 végén

Az Apple okostelefonja lett 2021 negyedik negyedévének legnépszerűbb okostelefonja, de közel a konkurencia. Az ünnepi szezon megy a legerősebben általában az Apple-nél,...

Őrzi elsőségét az Apple

A tavalyi negyedik negyedévben is az Apple vált a globális okostelefon-piac vezető gyártójává, megismételve ezzel az egy évvel korábbi sikert – derül ki a...

Ismét az Apple adta el a legtöbb telefont

Az almás cég az év legforgalmasabb időszakában fordította meg a mérkőzést. A tavalyi év egyik nagy kérdése volt, hogy a dinamikus növekedést produkáló Xiaomi...

A holland bíróság beleállt az Apple pénzbeszedésébe

Bár viták és bírósági tárgyalások kereszttüzében áll az App Store, illetve az Apple üzletpolitikája, már vannak országok, ahol a fejlesztőknek nem kell „Apple-adót”...

Recent Comments