Home Apple hírek Furcsán viselkedett az Apple egyik szoftvere, kémkedést sejtettek a felhasználók

Furcsán viselkedett az Apple egyik szoftvere, kémkedést sejtettek a felhasználók

Az elmúlt napokban furcsán kezdett el működni az Apple számítógépeit a kártékony appoktól védő Gatekeeper, ezért már az Apple is magyarázkodni kezdett miatta.

Az Apple többkörös védelemmel igyekszik megakadályozni, hogy rosszindulatú appok fussanak a Mac-eken. Ennek egyik fontos eleme az Apple számítógépeinek beépített biztonsági felügyeleti szolgáltatása, a Gatekeeper, amely az elmúlt napokban igen furcsán kezdett el viselkedni.

Az Engadget beszámolója szerint a probléma november 12-én kezdődött, amikor sok Mac-felhasználó jelezte ugyanazt a problémát: hiba lépett fel, amikor harmadik féltől származó appot akartak futtatni a gépükön. Később kiderült, nemcsak a “külsős” programokat érintette a dolog: az iMessage és az Apple Pay esetében is rendellenes működést tapasztaltak.

Nem sokkal később kiderült, a Gatekeeper okozott galibát. Normál esetben a szoftver egy app indításakor lekérdezi az Apple szervereiről, hogy az adott program – például a Photoshop – rendelkezik-e a megfelelő fejlesztői tanúsítványokkal ahhoz, hogy futtatni lehessen. Ez egy pillanat műve, ám az új macOS, a Big Sur telepítése után a folyamat túlterhelte a rendszert, és rendkívüli módon lelassult.

A kellemetlenség okait a szakemberek is vizsgálni kezdték. Kiderült, a Gatekeeper kódolatlan dokumentumban küldi el az Apple szerverei felé, hogy a felhasználó épp milyen appokat használ, ami kiberbiztonsági szempontból több mint aggályos.

A kiberbiztonsági szakember, Jacopo Jannone szerint azonban az Apple hitelesítő rendszere, az Online Certificate Status Protocol (OCSP) nem kémkedik a felhasználók után. A 9to5Mac idézi az Apple reakcióját, miszerint a Gatekeeper nem kutakodik a felhasználók után, ugyanakkor jelezték azt is, frissíteni fogják a működését, hogy az a korábbinál biztonságosabb legyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Megerősítették: ezek az iPhone-ok mehetnek a kukába, nincs több frissítés – Pénzcentrum

2021. szeptember 24. 16:49 Megérkezett a legújabb iPhone-frissítés, a felhasználók már hozzáférnek az iOS 15-höz. Kiderült többek között az is, hogy...

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Sokkolóan amatőr az Apple hibajavítása

Abszurd okból továbbra is támadható távolról a macOS. Kellemetlen biztonsági hibára derült nemrég fény az Apple számítógépes operációs rendszerében, támadók .inetloc kiterjesztésű állományok megnyittatásával kódfuttatást...

Recent Comments