Home Apple hírek Furcsán viselkedett az Apple egyik szoftvere, kémkedést sejtettek a felhasználók

Furcsán viselkedett az Apple egyik szoftvere, kémkedést sejtettek a felhasználók

Az elmúlt napokban furcsán kezdett el működni az Apple számítógépeit a kártékony appoktól védő Gatekeeper, ezért már az Apple is magyarázkodni kezdett miatta.

Az Apple többkörös védelemmel igyekszik megakadályozni, hogy rosszindulatú appok fussanak a Mac-eken. Ennek egyik fontos eleme az Apple számítógépeinek beépített biztonsági felügyeleti szolgáltatása, a Gatekeeper, amely az elmúlt napokban igen furcsán kezdett el viselkedni.

Az Engadget beszámolója szerint a probléma november 12-én kezdődött, amikor sok Mac-felhasználó jelezte ugyanazt a problémát: hiba lépett fel, amikor harmadik féltől származó appot akartak futtatni a gépükön. Később kiderült, nemcsak a “külsős” programokat érintette a dolog: az iMessage és az Apple Pay esetében is rendellenes működést tapasztaltak.

Nem sokkal később kiderült, a Gatekeeper okozott galibát. Normál esetben a szoftver egy app indításakor lekérdezi az Apple szervereiről, hogy az adott program – például a Photoshop – rendelkezik-e a megfelelő fejlesztői tanúsítványokkal ahhoz, hogy futtatni lehessen. Ez egy pillanat műve, ám az új macOS, a Big Sur telepítése után a folyamat túlterhelte a rendszert, és rendkívüli módon lelassult.

A kellemetlenség okait a szakemberek is vizsgálni kezdték. Kiderült, a Gatekeeper kódolatlan dokumentumban küldi el az Apple szerverei felé, hogy a felhasználó épp milyen appokat használ, ami kiberbiztonsági szempontból több mint aggályos.

A kiberbiztonsági szakember, Jacopo Jannone szerint azonban az Apple hitelesítő rendszere, az Online Certificate Status Protocol (OCSP) nem kémkedik a felhasználók után. A 9to5Mac idézi az Apple reakcióját, miszerint a Gatekeeper nem kutakodik a felhasználók után, ugyanakkor jelezték azt is, frissíteni fogják a működését, hogy az a korábbinál biztonságosabb legyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments