Home Apple hírek Furcsán viselkedett az Apple egyik szoftvere, kémkedést sejtettek a felhasználók

Furcsán viselkedett az Apple egyik szoftvere, kémkedést sejtettek a felhasználók

Az elmúlt napokban furcsán kezdett el működni az Apple számítógépeit a kártékony appoktól védő Gatekeeper, ezért már az Apple is magyarázkodni kezdett miatta.

Az Apple többkörös védelemmel igyekszik megakadályozni, hogy rosszindulatú appok fussanak a Mac-eken. Ennek egyik fontos eleme az Apple számítógépeinek beépített biztonsági felügyeleti szolgáltatása, a Gatekeeper, amely az elmúlt napokban igen furcsán kezdett el viselkedni.

Az Engadget beszámolója szerint a probléma november 12-én kezdődött, amikor sok Mac-felhasználó jelezte ugyanazt a problémát: hiba lépett fel, amikor harmadik féltől származó appot akartak futtatni a gépükön. Később kiderült, nemcsak a “külsős” programokat érintette a dolog: az iMessage és az Apple Pay esetében is rendellenes működést tapasztaltak.

Nem sokkal később kiderült, a Gatekeeper okozott galibát. Normál esetben a szoftver egy app indításakor lekérdezi az Apple szervereiről, hogy az adott program – például a Photoshop – rendelkezik-e a megfelelő fejlesztői tanúsítványokkal ahhoz, hogy futtatni lehessen. Ez egy pillanat műve, ám az új macOS, a Big Sur telepítése után a folyamat túlterhelte a rendszert, és rendkívüli módon lelassult.

A kellemetlenség okait a szakemberek is vizsgálni kezdték. Kiderült, a Gatekeeper kódolatlan dokumentumban küldi el az Apple szerverei felé, hogy a felhasználó épp milyen appokat használ, ami kiberbiztonsági szempontból több mint aggályos.

A kiberbiztonsági szakember, Jacopo Jannone szerint azonban az Apple hitelesítő rendszere, az Online Certificate Status Protocol (OCSP) nem kémkedik a felhasználók után. A 9to5Mac idézi az Apple reakcióját, miszerint a Gatekeeper nem kutakodik a felhasználók után, ugyanakkor jelezték azt is, frissíteni fogják a működését, hogy az a korábbinál biztonságosabb legyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

113 milliót fizet az Apple a lassított iPhone-ok miatt | 24.hu

Még 2017 végén robbant a hír, hogy az Apple szoftveresen visszafogja azon telefonok teljesítményét, amelyeknek elöregedett, hideg, vagy lemerülés közeli állapotba került az akkumulátora, ezzel elkerülve,...

Egyelőre nem lesz újabb olcsó iPhone

Csalódottak lehetnek azok, akik vártak, mert úgy gondolták, újabb „jóárasított’ iPhone, az iPhone SE érkezhet a jövő év első felében. A neves Apple-elemző...

Szétszedték az eddigi legjobb iPhone-t – íme az akkuja

Arról eddig nem sokat lehetett hallani, hogy az idei év legerősebb iPhone-jában, az iPhone 12 Pro Maxban mekkora akkumulátor lapul. Kiderült, a júliusban...

113 millió dollárt fizet az Apple, mert lassította a régebbi Iphone készülékeit

Három év jogi vita után az Apple úgy döntött, hogy inkább fizet, csak ne folytatódjon több mint 30 USA tagállam ellene indított pere. A...

Recent Comments