csütörtök, január 20, 2022
Home Iphone Ha erre átvált az iPhone-ján, jót tesz vele a természetnek

Ha erre átvált az iPhone-ján, jót tesz vele a természetnek

A választható keresőmotorok között egy újabb megoldás is elérhető az Apple telefonjain, táblagépein, laptopjain.

Az Apple rendszereibe is beköltözött a “zöld” keresőmotor, az Ecosia. A z iPhone-okhoz, iPadekhez és Mac számítógépekhez készült Safari böngészőben lehet beállítani – például a Google helyett – alapértelmezett keresőként.

Az Ecosia már kroábban felhívta magára a figyelmet, miután az azt fejlesztő cég közölte: a keresőmotor használói a bolygóért, szűkebb értelemben a környezetért is tesznek valamit. A szolgáltatás használatából származó reklámköltségek egy részét ugyanis faültetésre fordítja az Ecosiát fenntartó cég.

A keresőmotor természetesen nem csak az Apple eszközein működik, de a Safariba most, az újonnan kiadott iOS-, iPadOS-, továbbá macOS-verziókkal (14.3 és 11.1 kiadásokról van szó) érkezett meg. Aki egyetlen Apple-készülékkel sem rendelkezik, de szívesen kipróbálná az Ecosiát, az például a Microsoft Edge-ben vagy a Chrome-ban is átállíthatja erre a keresőmotort. (Ugyanígy az apple-ös Chrome-használóknak is adott a cserelehetőség.)

A keresőmotor (meg)választásának lehetősége a technológiai cégeket érintő bírósági ügymenetek következménye. Korábban a Google-t, majd pedig az Apple-t is azzal vádolták meg, hogy kihasználják piaci erőfölényüket, és nem biztosítanak elegendő teret a kevésbé ismert, de ugyancsak hatékonynak tűnő szoftvereknek, továbbá nem hagyják, hogy a felhasználó döntsön róla: milyen programot (illetve ez esetben keresőmotort) akar használni a készülékén.

Az incidens legkomolyabban a Google-t érintette, amelyet Európában sokmilliárd euróra büntettek. A cég egy ideig kakaskodott az ítélet miatt, de végül elfogadták azt. Ennek hozománya a már említett keresőmotor-választás is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

A baloldalnak túl drága az iPhone és túl olcsó a csirkefarhát

A baloldalnak túl drága az iPhone és túl olcsó a csirkefarhát A Momentum ifjú politikusa...

Ismét megtörtént: lenyomta az Apple a Samsungot

A tavalyi utolsó negyedévben mindössze egy százalékkal nőtt az okostelefonok eladása a világon az előző év azonos időszakához képest az ellátási láncok problémái és...

Az Apple szerint milliók biztonságát kockáztatják

A technológiai óriásvállalat, az Apple az amerikai törvényhozóknak írt levelében azt állítja, hogy a szenátusban tárgyalt két trösztellenes törvényjavaslat veszélyezteti az iPhone-felhasználók millióinak a...

Veszélybe kerültek az Apple-felhasználók – Napi.hu

 A 9to5Mac szerint a FingerprintJS nyilvánosságra hozott egy olyan sérülékenységet, amely lehetővé teszi a támadók számára, hogy megszerezzék a Safari 15-ben tárolt böngészőelőzményeket,...

Recent Comments