Home Apple hírek Intézményesült az Apple elleni lázadás

Intézményesült az Apple elleni lázadás

Szervezetbe tömörültek a piaci versenyt és nagyobb jutalékot követelő appfejlesztők.

Az elmúlt években számos kisebb-nagyobb fejlesztő szólalt fel az Apple App Store hegemóniája miatt, de hiába kiabáltak hangosan a bolt unfairnek tartott üzleti praktikái miatt, egyedül semmire sem mentek. A Fortnite App Store-ból való szándékos kihajíttatásával, majd az ennek apropóján indított perrel nem ért a csúcspontjára az Apple és az appfejlesztők közti konfliktus, valójában ez csak a kezdet volt.

A kép csak illusztrációForrás: AFP=Imaginechina/Da Qing

Az Apple üzleti praktikáinak leghangosabb kritikusai most összeálltak, megalapították a Coalition for App Fairness érdekvédelmi csoportot. Reményeik szerint együtt már képesek lesznek elég erőt képviselni ahhoz, hogy küzdjenek az App Store előnytelen szabályai ellen.

A koalíció alapító tagjai között az Epic Games, a Spotify, a Basecamp, Deezer, a Tile, a Blix, továbbá a Tinder mellett számos másik nagy randiszolgáltatást üzemeltető Match Group is megtalálható.

A csoporthoz bármely appfejlesztő csatlakozhat.

A Coalition for App Fairness szerint az Apple gondosan kitalált, versenyellenes praktikákkal szabályozza, hogy a hardveres és szoftveres termékeket készítők milyen funkciókat és hogyan tehetnek elérhetővé a fogyasztók számára, helyzetbe hozza a saját termékeit a rivális megoldások kárára, továbbá ötleteket lop.

A mobileszközeire appokat kizárólag az App Store-on keresztül enged kiadni, a rivális boltok indítását technikailag lehetetlenné tette, az appok árából és az in-app vásárlások összegéből levont 30% jutaléka pedig aránytalanul magas.

Összefoglalva a csoport szerint az Apple a piaci erőfölényét kihasználva drámaian akadályozza a piaci versenyt, a fogyasztókat és a fejlesztőket is számukra súlyosan érdeksértő helyzetbe kényszeríti, hogy maximalizálja a saját bevételét. Csak az App Store-ból tavaly 15 milliárd dollár bevétele származott a cégnek, ami garantáltan nagyságrendekkel több, mint amennyibe annak fejlesztése és üzemeltetése került, korrekt mértékű profittal megfejelve.

A Coalition for App Fairness kidolgozott egy tíz pontból álló etikai iránymutatást, és arra kéri az Apple-t és az egyéb alkalmazásboltok üzemeltetőit, hogy ezeknek megfelelően alakítsák ki vagy át a fejlesztői szabályzataikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments