Home Apple hírek Itt az Apple nagy bejelentése: két laptop és egy Mac Mini kapta...

Itt az Apple nagy bejelentése: két laptop és egy Mac Mini kapta meg a cég új saját processzorát

Az Apple kedden este végre bemutatta az első olyan Maceket, amelyekbe az Intel processzora helyett már a saját fejlesztésű M1 került.

Az Apple még nyáron jelentette be, hogy Apple Silicon néven saját processzort készít a Mac számítógépekhez, azt is elárulta, hogy az első ilyen modell még idén piacra kerül. Azóta folyamatosan ment a találgatás, hogy vajon milyen készülékek kaphatják meg először a chipet.

Hallhattunk már arról, hogy az Apple visszahozza a 12 colos MacBookot, ahogy arról is, hogy három laptoppal – egy 13 colos MacBook Airrel, valamint egy 13 és egy 16 colos Próval – debütál majd az egység. A válaszra egészen mostanáig kellett várni: kedden este nemcsak az derült ki, mit is várhatnak majd a felhasználók az M1 névre keresztelt processzortól, hanem az is, mely készülékek kapják meg azt először.

MacBook Air

Ahogy arra az előzetes pletykák alapján számítani lehetett, elsőként a 13 colos MacBook Air mutatkozott be az Apple saját processzorával. Bár konkrét benchmark-adatokat nem árult el a cupertinói cég, a vállalat szerint kilencszer gyorsabb lesz a készülék, mint a MacBook Air legutóbbi változata.

A gép lelkét természetesen a 8 magos M1 processzor jelenti, amihez konfigurációtól függően 7 és 8 magos GPU, valamint 256/512 GB tárhely tartozhat az alapmodellekben. Előbbi magyarországi ára 429 990, utóbbi 529 990 forint lett, ám ez az összeg magasabb is lehet, ha több memóriát és/vagy nagyobb tárhelyet kérünk bele. Az Apple szerint az új processzor energiahatékonyságának is köszönhetően akár 18 órán át is képes üzemelni a gép egyetlen feltöltéssel. További fontos részlet, hogy a processzor hőelvezetését ventilátor nélkül oldották meg, vagyis a hűtésnél semmilyen zajt nem hallhat majd a felhasználó.

MacBook Pro

Az Apple MacBook Air mellett egy szintén 13 colos MacBook Prót is előhúzott a kalapból, amelybe már szintén az M1 processzort építették be. A cég szerint az eszköz 2,8x gyorsabb, mint a jelenleg kapható változat, a 8 magos GPU pedig 5x sebességnövekedést eredményez a grafikus feladatok elvégzésénél. Sőt, a vállalat szerint a kategóriájában legnépszerű windowsos laptophoz képest is 3x gyorsabb készüléket tettek le az asztalra.

Az Apple szerint az új processzornak köszönhetően jelentősen nőtt az üzemidő: 18 órán át bírja a készülék egy feltöltéssel, ha böngészésre használjuk, és 20 órán át, ha videót nézünk rajta.

Az új 13 colos MacBook Pro alapára idehaza 549 990 forint, ezért cserébe 8 GB RAM-ot és 256 GB tárhelyet kapunk, de ha valaki szeretné a legerősebb konfigurációt megrendelni – 16 GB RAM és 2 TB tárhely –, akkor már 949 990 forintot kell kiszurkolnia a gépért.

Mac Mini

Az este folyamán kiderült, valóban három olyan készülékkel állt elő az Apple, amibe már az M1 processzort pakolták, ám a harmadik készülék nem egy “nagyobb” MacBook Pro, és nem is egy 12 colos MacBook lett, hanem a Mac Mini legújabb változata.

A készülék első ránézésre hasonló kialakítást kapott, mint a 2018-as verzió: van rajta két USB-C és két USB-A port, aljzat az Ethernet-csatlakozó számára, valamint egy 3,5mm-es jack a fülhallgatónak. A motorháztető alatt azonban jelentős változást tapasztalhatunk.

Az Apple szerint egy új hőelvezetési megoldást dolgoztak ki, amivel jóval csendesebb és hatékonyabb lesz a készülék, mint az előző modell. A Mac Miniben a 8 GPU-maggal felszerelt M1-es processzor dolgozik. Az alapmodellhez 8 GB RAM, valamint 256 GB tárhely társul, ezért 309 990 forintot kér el a cég, míg a legerősebb verzióért – 16 GB RAM, 2 TB SSD – már 709 990 forintot kell fizetni.

A laptopok és a Mac Mini mától már elérhetőek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Csinosabbá válhatnak az Apple számítógépei

Többek közt búcsúzhat a Touch Bar a laptopokról, megújulhat végre az iMac. A rendre jól értesültnek bizonyuló Ming-chi Kuo piacelemző szerint nem csak a saját...

Újabb cég fordult az EU-hoz az Apple adó miatt

Újabb tartalomterjesztő platform fordult panasszal az Európai Bizottság versenyügyi szervéhez az Apple által az App Store piactéren keresztül végzett értékesítések kapcsán számított jutalékrendszere miatt....

Legyőzte az Apple-t a kis magyar cég

Különleges élmény volt, hogy »egy lapon« emlegetnek a világ egyik legnagyobb márkájának vezérigazgatójával, még ha bírósági tárgyalási idézés is volt, azt viszont már...

Appon belüli vásárlásokat is megoszthatóvá tesz az Apple

Kiterjeszti az App Store Family Sharing funkcióját az Apple: a megoldással a családtagok már az olyan alkalmazáson belüli vásárlásaikat is megoszthatják egymás között, mint...

Recent Comments