kedd, november 29, 2022
Home Iphone Kényszermunkával dolgoztatott ujgurok készíthetik az iPhone-ok üvegét

Kényszermunkával dolgoztatott ujgurok készíthetik az iPhone-ok üvegét

A Tech Transparency Project legfrissebb jelentése szerint az ujgurok vagy „vállalják” a kényszermunkát az Apple-nek beszállító Lens Technology gyárában, vagy átnevelő táborokba zárják őket.

Bár a világ vezető technológiai vállalatai igyekeznek minden ügyfelüket biztosítani arról, hogy etikus módon készülnek a termékeik/szolgáltatásaik, az állításuk nem minden esetben állja meg a helyét. A technológiai vállalatok működésének átláthatóságáért küzdő Tech Transparency Project nevű szervezet legutóbbi jelentése az Apple számára lehet kínos.

A The Washington Post beszámolója szerint a szervezet vizsgálata arra jutott, hogy az egyik iPhone-beszállító, a kínai Lens Technology választás elé állította a távol-keleti rezsimben üldözött ujgorokat: vagy kényszermunkában dolgoznak a gyártósoron, vagy a koncentrációs táborokhoz hasonló, úgynevezett átnevelő táborokba szállítják őket.

© MTI/EPA

A lapnak megmutatott jelentésben az olvasható, hogy főként a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről hurcoltak el több ezer ujgurt, hogy a Lens Technology gyárában dolgozzanak. A cikk szerint a vállalat egyike annak az öt, az Apple ellátási láncához tartozó cégnek, amelyek kényszermunkát alkalmaznak a térségben.

Az emberi jogi szervezetek szerint Kína nagyjából egymillió ujgurt tart fogva a táborokban Hszincsiang tartományban, vagy kényszeríti őket kényszermunkára. A kínai kormány tagadja a vádakat, szerintük ugyanis az ujguroknak van választási lehetőségük, az amerikai szakértők szerint azonban ez az állítás a legjobb esetben is félrevezető.

© MTI/EPA

Ezt támasztja alá az is, hogy a kínai kormány nem ad engedélyt az említett szervezeteknek arra, hogy megvizsgálják a tartományban kialakult helyzetet, vagy beszéljenek az érintett ujgurokkal.

Az Apple is tagadja a vádakat, a vizsgálatok szerint ugyanis sem a Lens Technology, sem pedig más beszállító nem foglalkoztat a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről ujgur munkásokat. Josh Rosenstock, az Apple szóvivője szerint a kényszermunkával kapcsolatban zéró tolerancia van érvényben a cégnél, amely gyakran végez ellenőrzéseket – köztük bejelentés nélküli látogatásokat – a különböző gyárakban.

A dolog azért is nagyon kellemetlen, mert korábban az iPhone-ok kameráit készítő O-Film, valamint az LCD-kijelzőt készítő BOE ellen is hasonló vádakról lehetett hallani. Továbbá egy ruhákat készítő cég esetében is felvetődött, hogy kényszermunkásokat alkalmaz, akik az Apple dolgozóinak gyártottak egyenpólókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Elon Musk szerint az Apple letilthatja a Twittert az App Store-ból

A Twitter és a Tesla milliárdos vezérigazgatója azt is mondta, hogy az Apple nyomást gyakorol a Twitterre a tartalommoderációs követelmények miatt. Az Apple által...

Az összes iPhone-t lefoglalta a hatóság a boltokban

A hatóság megelégelte, hogy az Apple-t a büntetés sem tántorítja el. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Brazíliában nem nézik jó szemmel,...

Vásároljon Apple iPhone 14-et, és 300 USD értékű Walmart-ajándékkártyát kap ezzel a Cyber ​​​​hétfői ajánlattal

Az egyik legjobb Apple iPhone Black Friday ajánlat átkerült a Cyber ​​​​hétfőre. Vásároljon AT&T vagy Verizon Apple iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro vagy...

Így lehet iPhone 13-ja garanciával 300 ezer forint alatt

A forint hónapok óta gyengélkedik, a műszaki cikkek ára az egekben, az Apple hiába csökkentette az iPhone 13 árát, a gazdasági helyzet miatt...

Recent Comments