Home Iphone Kicsi iPhone sosem volt még ennyire jó: teszten az iPhone 12 mini

Kicsi iPhone sosem volt még ennyire jó: teszten az iPhone 12 mini

Nem is olyan régen az első 4,3-4,5 colos kijelzővel szerelt okostelefonok kézbevételét követően a legtöbbünk azonnal hátrahőkölt, hogy ezek bizony már kezelhetetlenül nagy készülékek – halálra vannak ítélve. Ehhez képest most már ott tartunk, hogy szinte mindent elárasztanak a 6,5-6,9 colos mobilok, amelyek tartalomfogyasztás szempontjából zseniálisak, de egykezes kezelhetőség, illetve zsebbe csúsztathatóság terén nem kevés kihívással küszködnek.

A nemrégiben általunk is letesztelt iPhone 12 Pro Max is egy ilyen hatalmas phablet. Az Apple mobil beszerzésén gondolkodók szerencséje, hogy a gyártó megújult termékpalettáján akadnak nála kisebb modellek is. Ilyen a korábban bemutatott iPhone 12 és 12 Pro, és még inkább ilyen a kompakt iPhone 12 mini, jelen tesztünk alanya.

© László Ferenc

Kicsi, de tényleg

Az idén tavasszal debütált új iPhone SE egy kellemesen kompakt okostelefon, de sokunkban szekunder szégyenérzet támad annak tudatában, hogy lényegében átkozmetikázott iPhone 8-at tálal számunkra a gyártó. Hiába a kis méret, 2020-ban már megmosolyogtató a kijelző körüli vastag káva és a régimódi kamera, amit persze Apple-mércével mérten nyomott árral ellensúlyoznak.

Az iPhone 12 mini teljesen más világ. Kezdjük például azzal, hogy az újdonság mintegy 9 százalékkal kisebb még az iPhone SE-nél is, a tömege pedig 11 százalékkal szerényebb. Nincs mese, jelenleg ez a világ legkisebb, levékonyabb és legkönnyebb 5G-képes mobilja. Még egy érdekesség: az eleve nem túl nagy iPhone 12 közel negyedével nagyobb az iPhone 12 mininél.

12 mini vs. 12 Pro Max

© László Ferenc

A kompakt kialakítást minden korábbinál vékonyabb kávákkal kombinálták, ami azt eredményezi, hogy a kijelző 5,4 colos képátlójú, szemben a nagyon készülékházban mindössze 4,7 colos panelt felvonultató iPhone SE-vel. Ennek áldozata lett a kijelző alatti nyomógomb, ami maximum azért hiányozhat, mert így a Touch ID-t is elbukjuk, és ezekben a maszkabálos időkben a Face ID-nek nem erőssége az arcalapú azonosítás.

A kijelző nem csak a készülékházhoz képest nagy mérete miatt érdemel említést, hanem minősége miatt is. Ugyanazt a rendkívül kontrasztos és élénk OLED technológiát kapjuk, mint a nagyobb és drágább testvérek esetében, sőt, pixelsűrűség fronton az iPhone 12 mini új rekordot jelent. Vagyis az egyes képpontokat még nagyítóval is alig lehet elkülöníteni egymástól.

© László Ferenc

Fényerő tekintetében elvileg van némi előnye a 12 Prónak és 12 Pro Maxnek, a gyakorlatban azonban a 12 és a 12 mini képét is minden körülmények mellett jól lehet látni. A fentről belógó kijelzőszigetet a többi új iPhone esetében sem szeretjük, a 12 minin viszont az átlagnál jobban szúrja a szemünket, ugyanis az egyenméretű notch a legkisebb kijelzős iPhone-on a relatíve legnagyobb.

Jackdugalj nincs, de szinte már senkinek sem hiányzik, a Lightning csatlakozót viszont már ideje lenne lecserélni USB-C-re. A vízállóság természetesen adott, mint ahogy a remek minőségű sztereó kihangosítás is.

12 mini vs. 12 Pro Max

© László Ferenc

Mi van benne?

Az iPhone SE nagy húzása az volt, hogy megkapta az akkor aktuális csúcskategóriás A13 chipsetet, az iPhone 12 mini pedig most rálicitál erre a drágább testvérekből már jól ismert A14-es chipkészlettel. Utóbbi garanciát jelent az időtállóságra, e tekintetben viszont egy kicsit mérgesek lehetünk az Apple-re, hogy a Pro modellektől eltérően a normál 12-es mobilokba 6 helyett csak 4 GB RAM-ot szerel. Ami persze még mindig több, mint az új SE-ben lévő 3 GB.

A tárhely a jó öreg Apple-tradíció szerint nem bővíthető, ellenben wireless adatátvitel fronton nem sok panaszunk lehet. Az 5G mobilnet ugyanúgy hasít, mint a legdrágább iPhone 12 Pro Max esetében, hasonlóképp gyors a 6-os wifi is, és persze a Bluetooth 5.0 sem hiányozhat a fedélzetről.

© László Ferenc

Képalkotás

Az iPhone 12 mini ugyanolyan kameraszettet vonultat fel, mint az eggyel nagyobb méretű iPhone 12. És ez nagyon is jó hír: a szuperkompakt telefonnal egészen kiváló minőségű felvételek készíthetők lényegében fényviszonyoktól függetlenül.

© László Ferenc

A legnagyobb képérzékelő és a legmodernebb képstabilizálás a 12 Pro Max kiváltsága, képminőség tekintetében még sincs túl nagy különbség a két végletet képviselő idei almás készülékek között. A Prókban lévő lidarszkenner, az Apple Pro RAW támogatás és a 60 fps-es DV videófelvevő vélhetően kevesebbeknek fog hiányozni, mint a telefotó-kamera: a 12 mini és a 12 esetében csak digitális zoommal tudjuk közelebb hozni a távoli témákat.

A nagylátószögű kamera viszont az olcsóbb iPhone-okból, így a miniből sem hiányzik, és hozzá hasonlóan idéntől már a frontkamera is rendelkezik éjszakai üzemmóddal.

© László Ferenc

© László Ferenc

Nagylátószög

© László Ferenc

Főkamera

© László Ferenc

2,5x-es digitális zoom

© László Ferenc

5x-ös digitális zoom

© László Ferenc

Akkumulátor

Csodák nincsenek, így a 12 miniben körülbelül 25 százalékkal kisebb akkumulátor fér el, mint a normál 12-es iPhone-ban. A kisebb kijelző ugyan elvileg némi fogyasztáscsökkenést is jelent, ez azonban elhanyagolható mértékű, melyből az következik, hogy a 12 mini üzemideje bizony a legrövidebb az összes új iPhone közül.

Tapasztalataink szerint sok böngészés és egyéb hétköznapi tevékenység mellett 15 százalékkal rövidebb a használati idő, mint az iPhone 12 esetében, masszív YouTube-ozás mellett pedig akár 25 százalék is lehet a deficit.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy jó esetben egy napos üzemidőre lehet számítani, rosszabb esetben viszont már késő délután töltőre kell dugni az aktív 5G használat esetén még gyorsabban merülő telefont.

© László Ferenc

Töltőfej és vezetékes headset nincs a dobozban, csak egy Lightning/USB-C kábel. A 8 ezer forintos 20 W-os töltővel 30 perc alatt 60 százalékosra tölthető a telep, a teljes töltés körülbelül 1,5 órát vesz igénybe, aminél a különböző riválisok ma már sokkal jobb produkciót adnak elő.

A mágnessel felcuppantható 17 ezer forintos MagSafe töltő a többi 12-es iPhone-től eltérően jelen esetben 15 helyett csak 12 W-ot tud. A 3 órás töltési idő csak akkor nem számít kínosan lassúnak, ha például az ágyunk mellett éjszaka használjuk a technikát. Aminek viszont megvan a hátulütője.

© László Ferenc

Konklúzió, árak

+ : szuperkompakt kialakítás, gyönyörű kijelző, fürge működés, korrekt kameraszett, 5G.

: nagy notch, az üzemidő lehetne hosszabb, nem túl gyors töltés, feláras töltőfej és fülhallgató.

Az iPhone 12 mini egy valódi kis energia- és szeretetbomba, melynek kézbevételét követően egy pillanatra talán még a legelvakultabb phablet-hívők is elérzékenyülnek egy picit. 2020 végén nem létezik ennél jobb kompakt csúcsmobil.

Ettől függetlenül a csúcshardveres 12 minit csak azoknak tudjuk bátran ajánlani, akiknek például nem jelent gondot a miniatűr billentyűzeten történő gépelés, és akik nem annyira Facebook-függők, hogy percenként veszik elő a telefonjukat. Elővehetik, de ennek a gyors lemerülés lesz az ára.

A 64 GB-os iPhone 12 mini magyarországi listaára 300 ezer forint. Ez 120 ezerrel több az iPhone SE áránál és 50 ezer forinttal kedvezőbb az iPhone 12 alapáránál – szabad a választás.

Közvetlen rivális nem nagyon létezik a 2020-as felhozatalból. A 6,2 colos Samsung Galaxy S20 harmadával nagyobb, illetve 260 ezer forintos áron jegyzik, és az 5,8 colos Google Pixel 4a is jelentősen nagyobb, ráadásul hiába kerül csak 140 ezer forintba, ha a tudása jelentősen szerényebb.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Megerősítették: ezek az iPhone-ok mehetnek a kukába, nincs több frissítés – Pénzcentrum

2021. szeptember 24. 16:49 Megérkezett a legújabb iPhone-frissítés, a felhasználók már hozzáférnek az iOS 15-höz. Kiderült többek között az is, hogy...

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Sokkolóan amatőr az Apple hibajavítása

Abszurd okból továbbra is támadható távolról a macOS. Kellemetlen biztonsági hibára derült nemrég fény az Apple számítógépes operációs rendszerében, támadók .inetloc kiterjesztésű állományok megnyittatásával kódfuttatást...

Recent Comments