csütörtök, május 19, 2022
Home Iphone Kilőttek az iPhone-ok Európában, tartja magát a Samsung, zuhan a Xiaomi

Kilőttek az iPhone-ok Európában, tartja magát a Samsung, zuhan a Xiaomi

Az eddigi legmagasabb részesedését érte el az Apple az európai okostelefon-piacon a tavalyi év utolsó negyedében, miután a konkurenseket megszégyenítő növekedést könyvelhetett el. Sokak meglepetésére sikerült megelőznie a régóta piacvezető Samsungot.

Hiába méregdrágák az iPhone-ok, nyújtanak annyit, hogy az európai vásárlók is hajlandók mélyen a zsebükbe nyúlni, legalábbis ez derül ki a CounterPoint Research legújabb jelentéséből. Az Apple 25 százalékos növekedést ért el az európai okostelefon-piacon, szemben az egyéb márkák néhány százalékos növekedésével.

Amúgy a 2021-es év messze nem nevezhető kiegyensúlyozottnak. A globális alkatrészhiány az év közepe felé sújtotta a régiót, és az átlagos nyolc százalékos növekedés csak részleges fellendülésnek tekinthető. 2020-ban a Covid-19 hatásai miatt 14 százalékos volt az eladási visszaesés, így egyelőre a piac még jóval a világjárvány előtti szint alatt van.

A márkák versengése szempontjából viszont egészen érdekesen alakult a tavalyi év. Az európai okostelefon-piac vezető gyártója cím négyszer is gazdát cserélt, miközben egyes márkák a valaha volt legjobb európai évüket élvezték a kontinensünkön.

© Counterpoint Research

Meglovagolva első 5G-s iPhone-ja piacra dobásának hullámát, az Apple 34 százalékos piacvezető részesedéssel, a csúcson kezdte az évet. Februárban a Samsung piacra dobta Galaxy S21 sorozatát, amely – legalábbis kezdetben – jól fogyott, ami hozzájárult a Samsung eladásainak 24 százalékos növekedéséhez januárhoz képest, és 2021 februárjában az első helyre tolta a dél-koreai gyártót. A Samsung májustól jelentős ellátási problémákkal szembesült a járványhoz kapcsolódó vietnami gyárleállások következtében, ami 2021 júniusában hozzásegítette a Xiaomit ahhoz, hogy Európa első számú okostelefongyártójává váljon (amihez hozzájárult az oroszországi, spanyolországi és olaszországi jó növekedés).

A Xiaomi vezető pozíciója azonban rövid életű volt, miután a Samsung 2021 júliusában újra megszerezte a vezetést az erős A sorozatú eladások miatt. A Samsung ezután tovább növelte előnyét népszerű Galaxy Z összecsukható okostelefonjainak piacra dobásával, míg a Xiaomit súlyosan érintette az alkatrészhiány. A Samsung a következő néhány hónapban továbbra is vezette a piacot, annak ellenére, hogy mindent megtett az Apple, viszont az iPhone 13-ak bevezetése alkatrészproblémák miatt megakadt.

A hagyományosan erős évvége végül az Apple-t repítette az élre 2021 novemberében. Olyannyira, hogy jelenleg az okostelefon-piac 25 százalékát mondhatja a magáénak, így 2021 decemberében elérte az eddigi legmagasabb piaci részesedését Európában.

Valamennyi márkának óriási tervei vannak Európában az idei évre, hiszen néhány izgalmas csúcstelefon megjelenése várható a régióban. A Samsung abban bízik, hogy a Galaxy S22-es készülékek jobban teljesítnek majd, mint elődeig, és a pletykák szerint egy új iPhone SE fellendítheti az Apple-t a szezon közepén. És mivel a Motorola, a Nokia (HMD) és a Honor is újjáéledt Európában az elmúlt hónapokban, 2022-ben az eddigi legkiélezettebb verseny várható Európában – a CounterPoint Research szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments