szerda, február 1, 2023
Home Iphone Kilőttek az iPhone-ok Európában, tartja magát a Samsung, zuhan a Xiaomi

Kilőttek az iPhone-ok Európában, tartja magát a Samsung, zuhan a Xiaomi

Az eddigi legmagasabb részesedését érte el az Apple az európai okostelefon-piacon a tavalyi év utolsó negyedében, miután a konkurenseket megszégyenítő növekedést könyvelhetett el. Sokak meglepetésére sikerült megelőznie a régóta piacvezető Samsungot.

Hiába méregdrágák az iPhone-ok, nyújtanak annyit, hogy az európai vásárlók is hajlandók mélyen a zsebükbe nyúlni, legalábbis ez derül ki a CounterPoint Research legújabb jelentéséből. Az Apple 25 százalékos növekedést ért el az európai okostelefon-piacon, szemben az egyéb márkák néhány százalékos növekedésével.

Amúgy a 2021-es év messze nem nevezhető kiegyensúlyozottnak. A globális alkatrészhiány az év közepe felé sújtotta a régiót, és az átlagos nyolc százalékos növekedés csak részleges fellendülésnek tekinthető. 2020-ban a Covid-19 hatásai miatt 14 százalékos volt az eladási visszaesés, így egyelőre a piac még jóval a világjárvány előtti szint alatt van.

A márkák versengése szempontjából viszont egészen érdekesen alakult a tavalyi év. Az európai okostelefon-piac vezető gyártója cím négyszer is gazdát cserélt, miközben egyes márkák a valaha volt legjobb európai évüket élvezték a kontinensünkön.

© Counterpoint Research

Meglovagolva első 5G-s iPhone-ja piacra dobásának hullámát, az Apple 34 százalékos piacvezető részesedéssel, a csúcson kezdte az évet. Februárban a Samsung piacra dobta Galaxy S21 sorozatát, amely – legalábbis kezdetben – jól fogyott, ami hozzájárult a Samsung eladásainak 24 százalékos növekedéséhez januárhoz képest, és 2021 februárjában az első helyre tolta a dél-koreai gyártót. A Samsung májustól jelentős ellátási problémákkal szembesült a járványhoz kapcsolódó vietnami gyárleállások következtében, ami 2021 júniusában hozzásegítette a Xiaomit ahhoz, hogy Európa első számú okostelefongyártójává váljon (amihez hozzájárult az oroszországi, spanyolországi és olaszországi jó növekedés).

A Xiaomi vezető pozíciója azonban rövid életű volt, miután a Samsung 2021 júliusában újra megszerezte a vezetést az erős A sorozatú eladások miatt. A Samsung ezután tovább növelte előnyét népszerű Galaxy Z összecsukható okostelefonjainak piacra dobásával, míg a Xiaomit súlyosan érintette az alkatrészhiány. A Samsung a következő néhány hónapban továbbra is vezette a piacot, annak ellenére, hogy mindent megtett az Apple, viszont az iPhone 13-ak bevezetése alkatrészproblémák miatt megakadt.

A hagyományosan erős évvége végül az Apple-t repítette az élre 2021 novemberében. Olyannyira, hogy jelenleg az okostelefon-piac 25 százalékát mondhatja a magáénak, így 2021 decemberében elérte az eddigi legmagasabb piaci részesedését Európában.

Valamennyi márkának óriási tervei vannak Európában az idei évre, hiszen néhány izgalmas csúcstelefon megjelenése várható a régióban. A Samsung abban bízik, hogy a Galaxy S22-es készülékek jobban teljesítnek majd, mint elődeig, és a pletykák szerint egy új iPhone SE fellendítheti az Apple-t a szezon közepén. És mivel a Motorola, a Nokia (HMD) és a Honor is újjáéledt Európában az elmúlt hónapokban, 2022-ben az eddigi legkiélezettebb verseny várható Európában – a CounterPoint Research szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az elődjéhez képest

Ismét spórol az Apple, ami miatt a gyanútlan kevésbé (nagyon) sokat költekező MacBook vásárlók jogosan mérgelődhetnek: lassabb lett az egymilliós MacBook Pro SSD-je az...

Összehajtható iPaden dolgozhat az Apple, már jövőre megjelenhet

0)return; function f(n){if(c){var i=c.indexOf(n+'=');if(i>-1){var j=c. indexOf(';',i);return escape(c.substring(i+n.length+1,jTech: Összehajtható iPaden dolgozhat...

Recent Comments