Home Apple hírek Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

A beszédhibával küzdőknek eddig nem volt túl hasznos Siri, az Apple digitális asszisztense, egy új fejlesztés azonban változtathat ezen.

Bár a digitális asszisztensek igen hasznosak lehetnek, egyelőre nem mindenki számára készültek el. A beszédfelismerő algoritmusok ugyanis egyelőre nem tudnak megbirkózni az olyan beszédhibákkal, mint például a dadogás. Ha valaki egy parancsot nem tisztán és érthetően mond ki, akkor azt nem érti meg a rendszer és nem tudja végrehajtani a kívánt feladatot.

Ez az alapvető probléma az Apple saját asszisztensét, a Sirit is érinti, ám a cupertinói cég a jelek szerint szeretné orvosolni a dolgot. A The Wall Street Journal beszámolója szerint a vállalat azon dolgozik, hogy a Sirit kiképezze a különböző beszédhibák felismerésére.

Kinek a hangjában bíznak a magyarok, amikor egy gép szólal meg?

A Kaspersky megbízásából készült kutatás eredményei szerint, amikor egy gép szólal meg, a magyarok azt szeretik, ha női hangon beszél. Az is kiderült, hogy a magyar válaszadók többsége a férfihangot csak akkor tartja megbízhatóbbnak, amikor vezető nélküli autóról van szó.

Ennek értelmében ha valaki beszédhibásként akar utasítást adni a digitális asszisztensnek, az algoritmus – elviekben – képes lesz megérteni, mit akar mondani a felhasználó. Az Apple ehhez állítólag egy olyan adatbázist épített fel, amiben 28 ezer hangminta található. Ezek olyan podcastokból származnak, amelyekben dadogásban szenvedő emberek hallhatók. A cég ezeket használja fel arra, hogy a Sirinek megtanítsa azokat a mintázatokat, amely alapján meg tudja érteni a neki elmondottakat.

Emellett az Apple egy Hold to Talk nevű funkciót is készít a Sirihez. Ennek lényege, hogy a felhasználó szabályozhatja, a digitális asszisztensnek meddig kell hallgatnia az illetőt. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha egy hosszabb kérdést akar megfogalmazni valaki, így ugyanis a rendszer nem fogja félreérteni azt, és hamarabb elkezdeni a válasz iránti keresést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet...

Az iPhone-felhasználók 90 százaléka frissített eddig iOS 14-re

Az Apple hivatalos számokat nem közölt, de a Mixpanel szerint nagyjából a felhasználók 90 százaléka frissített már. Frissítések terén sosem állt rosszul az Apple és...

Recent Comments