Home Apple hírek Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

A beszédhibával küzdőknek eddig nem volt túl hasznos Siri, az Apple digitális asszisztense, egy új fejlesztés azonban változtathat ezen.

Bár a digitális asszisztensek igen hasznosak lehetnek, egyelőre nem mindenki számára készültek el. A beszédfelismerő algoritmusok ugyanis egyelőre nem tudnak megbirkózni az olyan beszédhibákkal, mint például a dadogás. Ha valaki egy parancsot nem tisztán és érthetően mond ki, akkor azt nem érti meg a rendszer és nem tudja végrehajtani a kívánt feladatot.

Ez az alapvető probléma az Apple saját asszisztensét, a Sirit is érinti, ám a cupertinói cég a jelek szerint szeretné orvosolni a dolgot. A The Wall Street Journal beszámolója szerint a vállalat azon dolgozik, hogy a Sirit kiképezze a különböző beszédhibák felismerésére.

Kinek a hangjában bíznak a magyarok, amikor egy gép szólal meg?

A Kaspersky megbízásából készült kutatás eredményei szerint, amikor egy gép szólal meg, a magyarok azt szeretik, ha női hangon beszél. Az is kiderült, hogy a magyar válaszadók többsége a férfihangot csak akkor tartja megbízhatóbbnak, amikor vezető nélküli autóról van szó.

Ennek értelmében ha valaki beszédhibásként akar utasítást adni a digitális asszisztensnek, az algoritmus – elviekben – képes lesz megérteni, mit akar mondani a felhasználó. Az Apple ehhez állítólag egy olyan adatbázist épített fel, amiben 28 ezer hangminta található. Ezek olyan podcastokból származnak, amelyekben dadogásban szenvedő emberek hallhatók. A cég ezeket használja fel arra, hogy a Sirinek megtanítsa azokat a mintázatokat, amely alapján meg tudja érteni a neki elmondottakat.

Emellett az Apple egy Hold to Talk nevű funkciót is készít a Sirihez. Ennek lényege, hogy a felhasználó szabályozhatja, a digitális asszisztensnek meddig kell hallgatnia az illetőt. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha egy hosszabb kérdést akar megfogalmazni valaki, így ugyanis a rendszer nem fogja félreérteni azt, és hamarabb elkezdeni a válasz iránti keresést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Keresztbe tett az Apple a Facebooknak

Az Apple előírta, hogy az adatgyűjtést és a követést a felhasználóval közölni kell és egy felugró ablakban jóvá is kell velük hagyatni.Ha ez nem...

Kamu iPhone-bemutatóval loptak el 20 millió forintnyi bitcoint

A tolvajok az iPhone 13-ra húztak fel egy kampányt, azt is ígérve, hogy az adakozók még több pénzt kapnak vissza – nem így...

Ettől félt az Apple: az EU-ban kötelező lesz az USB-C a mobilokon | 24

Az Európai Bizottság sajtóközleményben jelentette be, hogy előterjesztik azt az új jogszabályt, ami megszabná a telefongyártók számára, hogy egységesen USB-C töltőporttal lássák el az...

Brüsszel ma dönt az iPhone-töltők sorsáról – Napi.hu

Az Európai Bizottság csütörtökön javaslatot terjeszt elő arra vonatkozóan, hogy az elektronikus eszközök gyártói egységes töltőket forgalmazzanak mobiltelefonokhoz, táblagépekhez, kamerákhoz és fejhallgatókhoz –...

Recent Comments