kedd, október 4, 2022
Home Apple hírek Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

A beszédhibával küzdőknek eddig nem volt túl hasznos Siri, az Apple digitális asszisztense, egy új fejlesztés azonban változtathat ezen.

Bár a digitális asszisztensek igen hasznosak lehetnek, egyelőre nem mindenki számára készültek el. A beszédfelismerő algoritmusok ugyanis egyelőre nem tudnak megbirkózni az olyan beszédhibákkal, mint például a dadogás. Ha valaki egy parancsot nem tisztán és érthetően mond ki, akkor azt nem érti meg a rendszer és nem tudja végrehajtani a kívánt feladatot.

Ez az alapvető probléma az Apple saját asszisztensét, a Sirit is érinti, ám a cupertinói cég a jelek szerint szeretné orvosolni a dolgot. A The Wall Street Journal beszámolója szerint a vállalat azon dolgozik, hogy a Sirit kiképezze a különböző beszédhibák felismerésére.

Kinek a hangjában bíznak a magyarok, amikor egy gép szólal meg?

A Kaspersky megbízásából készült kutatás eredményei szerint, amikor egy gép szólal meg, a magyarok azt szeretik, ha női hangon beszél. Az is kiderült, hogy a magyar válaszadók többsége a férfihangot csak akkor tartja megbízhatóbbnak, amikor vezető nélküli autóról van szó.

Ennek értelmében ha valaki beszédhibásként akar utasítást adni a digitális asszisztensnek, az algoritmus – elviekben – képes lesz megérteni, mit akar mondani a felhasználó. Az Apple ehhez állítólag egy olyan adatbázist épített fel, amiben 28 ezer hangminta található. Ezek olyan podcastokból származnak, amelyekben dadogásban szenvedő emberek hallhatók. A cég ezeket használja fel arra, hogy a Sirinek megtanítsa azokat a mintázatokat, amely alapján meg tudja érteni a neki elmondottakat.

Emellett az Apple egy Hold to Talk nevű funkciót is készít a Sirihez. Ennek lényege, hogy a felhasználó szabályozhatja, a digitális asszisztensnek meddig kell hallgatnia az illetőt. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha egy hosszabb kérdést akar megfogalmazni valaki, így ugyanis a rendszer nem fogja félreérteni azt, és hamarabb elkezdeni a válasz iránti keresést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments