kedd, augusztus 3, 2021
Home Apple hírek Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

Komoly frissítést kaphat az Apple digitális asszisztense, a dadogást is megértheti

A beszédhibával küzdőknek eddig nem volt túl hasznos Siri, az Apple digitális asszisztense, egy új fejlesztés azonban változtathat ezen.

Bár a digitális asszisztensek igen hasznosak lehetnek, egyelőre nem mindenki számára készültek el. A beszédfelismerő algoritmusok ugyanis egyelőre nem tudnak megbirkózni az olyan beszédhibákkal, mint például a dadogás. Ha valaki egy parancsot nem tisztán és érthetően mond ki, akkor azt nem érti meg a rendszer és nem tudja végrehajtani a kívánt feladatot.

Ez az alapvető probléma az Apple saját asszisztensét, a Sirit is érinti, ám a cupertinói cég a jelek szerint szeretné orvosolni a dolgot. A The Wall Street Journal beszámolója szerint a vállalat azon dolgozik, hogy a Sirit kiképezze a különböző beszédhibák felismerésére.

Kinek a hangjában bíznak a magyarok, amikor egy gép szólal meg?

A Kaspersky megbízásából készült kutatás eredményei szerint, amikor egy gép szólal meg, a magyarok azt szeretik, ha női hangon beszél. Az is kiderült, hogy a magyar válaszadók többsége a férfihangot csak akkor tartja megbízhatóbbnak, amikor vezető nélküli autóról van szó.

Ennek értelmében ha valaki beszédhibásként akar utasítást adni a digitális asszisztensnek, az algoritmus – elviekben – képes lesz megérteni, mit akar mondani a felhasználó. Az Apple ehhez állítólag egy olyan adatbázist épített fel, amiben 28 ezer hangminta található. Ezek olyan podcastokból származnak, amelyekben dadogásban szenvedő emberek hallhatók. A cég ezeket használja fel arra, hogy a Sirinek megtanítsa azokat a mintázatokat, amely alapján meg tudja érteni a neki elmondottakat.

Emellett az Apple egy Hold to Talk nevű funkciót is készít a Sirihez. Ennek lényege, hogy a felhasználó szabályozhatja, a digitális asszisztensnek meddig kell hallgatnia az illetőt. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha egy hosszabb kérdést akar megfogalmazni valaki, így ugyanis a rendszer nem fogja félreérteni azt, és hamarabb elkezdeni a válasz iránti keresést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Furcsa hiba: minden előjel nélkül törhet el az új MacBook Pro kijelzője

Több felhasználó is arra panaszkodott, hogy az M1-es processzorral szerelt MacBook kijelzője minden különösebb erőbehatás nélkül, magától berepedt. Bármennyire is vigyáz valaki a...

Az Apple-vezér tényleg elküldte Elon Muskot a francba?

A Wall Street Journal újságírója, Tim Higgins által jegyzett Power Play: Tesla, Elon Musk and the Bet of the Century című könyv belső forrásokra...

Jó hír minden iPhone-osnak, aki szereti ránézéssel feloldani a telefonját

Míg korábban arról lehetett hallani, hogy az Apple visszahozná az ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okra, a legújabb hírek inkább a Face ID, azaz az arcazonosítással...

Hiába méregdrága, kapkodnak utána: kiderült, melyik a magyarok kedvenc iPhone-ja – Pénzcentrum

Nincs már sok hátra az iPhone 12 Mininek itthon sem, hiszen az Apple június végén bejelentette, hogy leáll a gyártás, mivel a készülék nem...

Recent Comments