vasárnap, február 5, 2023
Home Iphone Lavinát indíthat az EU Apple-t is érintő törvénye

Lavinát indíthat az EU Apple-t is érintő törvénye

Egyfajta lavinát indíthat el az a szabadpiacot erősítő törvény, amely lehetővé tenné, hogy az iOS-esek ne csak az App Store-ból tölthessenek le alkalmazásokat. Nagy technológiai vállalatok már készenlétben állnak, hogy ott legyenek, amikor – valamikor jövőre – eldördül a startpisztoly.

Óriási viharként kavarhatja fel az Apple-világ nyugalmát az EU digitális piacokról szóló törvénye, amely véget vetne az App Store monopóliumának. Az Apple kénytelen ezt elfogadni, és már dolgozik is azon, hogy lehetővé tegye az iPhone-osok, iPadesek számára az úgynevezett oldalbetöltést, azaz hogy más alkalmazásboltokból is hozzáférhessenek iOS-es appokhoz.

Az Android-világban ez már régóta így van, igaz, több is ott a biztonsági probléma, sok a rosszindulatú kódokkal „ékesített” alkalmazás. Korábban éppen erre hivatkozott az Apple, állítva, hogy csakis azzal tudja garantálni a felhasználók biztonságát, ha nem engedi őket máshonnan letölteni. Azonban a törvények az Apple-re is vonatkoznak, így engedni kényszerül – a szóban forgó változás 2023 őszére (az iOS 17 érkezésének idejére) várható.

Az új felállás persze nem csupán az Apple-t érinti. Új helyzet elé állítja az alkalmazásokat készítő, kínáló vállalatokat is – mindenki szeretné, ha az övé lenne a legnagyobb iOS-es app-áruház (természetesen az App Store után). A Reuters nevesít is néhány céget. Az Amazont például, amelynek alkalmazásboltja már kedvelt az androidosok körében, illetve a Microsoftot, akit ugyancsak érdekelhet egy alternatív iOS-es bolt megnyitása.

De ezzel még biztos nem ér véget az érdeklődők listája. A Reuters a CCS Insight technológiai kutatócég kereskedelmi igazgatóját idézi, aki egyenesen az alkalmazásboltok lavinájára számít. Van persze egy nagy akadály, amit majd le kell győzniük: a fogyasztói hozzáállás. Kérdés, hogy a biztonságukra oly kényes és büszke iPhone-felhasználók mennyire akarnak/mernek majd harmadik féltől letölteni appokat. Az Apple feltehetően maga is sulykolhatja majd a veszélyt, ezt ugyanis nem tiltja a törvény.

Az alkalmazásfejlesztők estében sem teljesen egyértelmű a helyzet. Persze sokan izgatottan várják az új lehetőséget, azt, hogy végre nem kell majd fizetniük „büntetőadót” az Apple-nek, és mégis, legálisan árulhatják portékájukat. Viszont olyan fejlesztők is vannak, akik inkább maradnak a jól bevált App Store-ban, tudva azt, hogy a felhasználók döntő többsége még nagyon hosszú ideig itt fog keresgélni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban?

Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi...

Recent Comments