szombat, január 22, 2022
Home Iphone Lehet, hogy az iPhone 13-mal térerő nélkül is lehet majd telefonálni

Lehet, hogy az iPhone 13-mal térerő nélkül is lehet majd telefonálni

Igen hasznos és marketingszempontból is jól kommunikálható jellemzőt kaphat az idei iPhone – állítja a neves Apple-elemző.

Nem baj, ha nincs térerő, eltűnik a szolgáltató jele, akkor is lehet majd telefonálni az iPhone 13-mal, ugyanis az eszköz natív támogatást nyújt majd a műholdas kommunikációhoz – véli a neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo. Mindezt – mutat rá az Apple Insider – a telefonban található Qualcomm X60 chip teszi lehetővé, az áramkör ugyanis támogatja az alacsony Föld körüli pályán (Low Earth Orbit, LEO) keringő műholdakkal kapcsolatos kommunikációt.

Ma már vannak olyan alternatív kommunikációs hálózatok, amelyek nem támaszkodnak celluláris jelekre, hanem például a LEO műholdakat használják. A közelgő iPhone 13 is fog olyan hardvereket tartalmazni, amelyek csatlakozhatnak az említett műholdakhoz. Bár a LEO műholdas kommunikáció támogatásának számos alkalmazása lehet, elsősorban a hívások kezdeményezésére és az üzenetek küldésére fókuszál majd mobilhálózati lefedettség nélkül.

© Filckr/Bruce Irving

Ez a technológia ugyan nem új, de nehezen érhető el a fogyasztói piacon. A legtöbb műholdas telefon behemót készülék, óriási antennákkal, így egy hasonló funkciójú iPhone 13 valóban úttörő lehet. Kuo szerint jövőre ilyen funkció már elérhető lesz a Qualcomm Snapdragon X65 alapsávú chipben is, és más gyártók is beépítik majd a telefonjaikba.

A piacelemző arra számít, hogy az Apple a neves amerikai műholdas hírközlési vállalattal, a Globalstarral fog együttműködni ez ügyben. Azt is elmagyarázta a befektetőknek írt jegyzetében, hogy a „legegyszerűbb forgatókönyv” a felhasználók számára a LEO-kapcsolat biztosításához az, ha az egyes szolgáltatók együttműködnek a Globalstarral. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ezen szolgáltató ügyfelei közvetlenül a hálózat-üzemeltetőjükön keresztül használhatnák a Globalstar műholdas kommunikációs szolgáltatását az iPhone 13-on, további szerződések vagy fizetések nélkül.

Kuo emellett úgy véli, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa lenne, és a LEO műholdas kommunikáció megtalálhatja az utat az Apple AR-headsetjébe, autójába és egyéb jövőbeli okostermékeibe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Az iPhone volt a legkelendőbb mobil 2021 végén

Az Apple okostelefonja lett 2021 negyedik negyedévének legnépszerűbb okostelefonja, de közel a konkurencia. Az ünnepi szezon megy a legerősebben általában az Apple-nél,...

Őrzi elsőségét az Apple

A tavalyi negyedik negyedévben is az Apple vált a globális okostelefon-piac vezető gyártójává, megismételve ezzel az egy évvel korábbi sikert – derül ki a...

Ismét az Apple adta el a legtöbb telefont

Az almás cég az év legforgalmasabb időszakában fordította meg a mérkőzést. A tavalyi év egyik nagy kérdése volt, hogy a dinamikus növekedést produkáló Xiaomi...

A holland bíróság beleállt az Apple pénzbeszedésébe

Bár viták és bírósági tárgyalások kereszttüzében áll az App Store, illetve az Apple üzletpolitikája, már vannak országok, ahol a fejlesztőknek nem kell „Apple-adót”...

Recent Comments