Home Iphone Lehet, hogy az iPhone 13-mal térerő nélkül is lehet majd telefonálni

Lehet, hogy az iPhone 13-mal térerő nélkül is lehet majd telefonálni

Igen hasznos és marketingszempontból is jól kommunikálható jellemzőt kaphat az idei iPhone – állítja a neves Apple-elemző.

Nem baj, ha nincs térerő, eltűnik a szolgáltató jele, akkor is lehet majd telefonálni az iPhone 13-mal, ugyanis az eszköz natív támogatást nyújt majd a műholdas kommunikációhoz – véli a neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo. Mindezt – mutat rá az Apple Insider – a telefonban található Qualcomm X60 chip teszi lehetővé, az áramkör ugyanis támogatja az alacsony Föld körüli pályán (Low Earth Orbit, LEO) keringő műholdakkal kapcsolatos kommunikációt.

Ma már vannak olyan alternatív kommunikációs hálózatok, amelyek nem támaszkodnak celluláris jelekre, hanem például a LEO műholdakat használják. A közelgő iPhone 13 is fog olyan hardvereket tartalmazni, amelyek csatlakozhatnak az említett műholdakhoz. Bár a LEO műholdas kommunikáció támogatásának számos alkalmazása lehet, elsősorban a hívások kezdeményezésére és az üzenetek küldésére fókuszál majd mobilhálózati lefedettség nélkül.

© Filckr/Bruce Irving

Ez a technológia ugyan nem új, de nehezen érhető el a fogyasztói piacon. A legtöbb műholdas telefon behemót készülék, óriási antennákkal, így egy hasonló funkciójú iPhone 13 valóban úttörő lehet. Kuo szerint jövőre ilyen funkció már elérhető lesz a Qualcomm Snapdragon X65 alapsávú chipben is, és más gyártók is beépítik majd a telefonjaikba.

A piacelemző arra számít, hogy az Apple a neves amerikai műholdas hírközlési vállalattal, a Globalstarral fog együttműködni ez ügyben. Azt is elmagyarázta a befektetőknek írt jegyzetében, hogy a „legegyszerűbb forgatókönyv” a felhasználók számára a LEO-kapcsolat biztosításához az, ha az egyes szolgáltatók együttműködnek a Globalstarral. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ezen szolgáltató ügyfelei közvetlenül a hálózat-üzemeltetőjükön keresztül használhatnák a Globalstar műholdas kommunikációs szolgáltatását az iPhone 13-on, további szerződések vagy fizetések nélkül.

Kuo emellett úgy véli, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa lenne, és a LEO műholdas kommunikáció megtalálhatja az utat az Apple AR-headsetjébe, autójába és egyéb jövőbeli okostermékeibe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Keresztbe tett az Apple a Facebooknak

Az Apple előírta, hogy az adatgyűjtést és a követést a felhasználóval közölni kell és egy felugró ablakban jóvá is kell velük hagyatni.Ha ez nem...

Kamu iPhone-bemutatóval loptak el 20 millió forintnyi bitcoint

A tolvajok az iPhone 13-ra húztak fel egy kampányt, azt is ígérve, hogy az adakozók még több pénzt kapnak vissza – nem így...

Recent Comments