kedd, július 5, 2022
Home Iphone Lehet, hogy az iPhone 13-mal térerő nélkül is lehet majd telefonálni

Lehet, hogy az iPhone 13-mal térerő nélkül is lehet majd telefonálni

Igen hasznos és marketingszempontból is jól kommunikálható jellemzőt kaphat az idei iPhone – állítja a neves Apple-elemző.

Nem baj, ha nincs térerő, eltűnik a szolgáltató jele, akkor is lehet majd telefonálni az iPhone 13-mal, ugyanis az eszköz natív támogatást nyújt majd a műholdas kommunikációhoz – véli a neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo. Mindezt – mutat rá az Apple Insider – a telefonban található Qualcomm X60 chip teszi lehetővé, az áramkör ugyanis támogatja az alacsony Föld körüli pályán (Low Earth Orbit, LEO) keringő műholdakkal kapcsolatos kommunikációt.

Ma már vannak olyan alternatív kommunikációs hálózatok, amelyek nem támaszkodnak celluláris jelekre, hanem például a LEO műholdakat használják. A közelgő iPhone 13 is fog olyan hardvereket tartalmazni, amelyek csatlakozhatnak az említett műholdakhoz. Bár a LEO műholdas kommunikáció támogatásának számos alkalmazása lehet, elsősorban a hívások kezdeményezésére és az üzenetek küldésére fókuszál majd mobilhálózati lefedettség nélkül.

© Filckr/Bruce Irving

Ez a technológia ugyan nem új, de nehezen érhető el a fogyasztói piacon. A legtöbb műholdas telefon behemót készülék, óriási antennákkal, így egy hasonló funkciójú iPhone 13 valóban úttörő lehet. Kuo szerint jövőre ilyen funkció már elérhető lesz a Qualcomm Snapdragon X65 alapsávú chipben is, és más gyártók is beépítik majd a telefonjaikba.

A piacelemző arra számít, hogy az Apple a neves amerikai műholdas hírközlési vállalattal, a Globalstarral fog együttműködni ez ügyben. Azt is elmagyarázta a befektetőknek írt jegyzetében, hogy a „legegyszerűbb forgatókönyv” a felhasználók számára a LEO-kapcsolat biztosításához az, ha az egyes szolgáltatók együttműködnek a Globalstarral. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ezen szolgáltató ügyfelei közvetlenül a hálózat-üzemeltetőjükön keresztül használhatnák a Globalstar műholdas kommunikációs szolgáltatását az iPhone 13-on, további szerződések vagy fizetések nélkül.

Kuo emellett úgy véli, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa lenne, és a LEO műholdas kommunikáció megtalálhatja az utat az Apple AR-headsetjébe, autójába és egyéb jövőbeli okostermékeibe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments