hétfő, december 5, 2022
Home Iphone Lépett a Google: az iPhone kameráival is mérhet szívritmust és légzésszámot

Lépett a Google: az iPhone kameráival is mérhet szívritmust és légzésszámot

Az iPhone-okra (is) letölthető Google Fit alkalmazás kapott egy hasznos egészségügyi kiegészítést, amelyhez az eszköz kameráit kell használni.

Még februárban jelentette be a Google a szívritmus- és légzésszámmérő funkciót az androidos telefonokra. Nem meglepő módon, a Pixelek kapták meg először, de azután sok egyéb androidos modellen is elérhetővé vált. Most viszont – figyelt fel a 9to5Google – az iPhone-okon is belekerült a Google Fit alkalmazásba ez a funkció, bár a Google nem említi támogatási dokumentumában.

A használatához tehát szükség van a Google Fit alkalmazás telepítésére, ám ha ez megtörtént, már kezdődhet is a pulzusmérés, amelyhez csupán az iPhone hátoldali kamerájára van szükség. A kamera lencséjére kell helyezni az ujjat, majd egy picit rá kell nyomni. Lehetőség van a vaku bekapcsolására, ha sötétebb környezetben növelni szeretnénk a pontosságot, de akár egy fényforrás elé is helyezhetjük a kezünket (és a telefont).

Az alkalmazás figyeli „az ujjak színének finom változásait”, így detektálja a véráramlást. A pulzusszám-algoritmusok figyelembe veszik a megvilágítást, a bőrtónust, az életkort és egyéb tényezőket. A mérés körülbelül 30 másodpercet vesz igénybe, miközben a képernyő alján megjelenik egy előnézeti grafikon és a pulzusszám. A felhasználó eldöntheti, hogy menti-e az életfontosságú adatokat a Fitbe. Mindez offline, internetkapcsolat nélkül is működik.

Az előlapi kamera a percenkénti lélegzetvételek számának mérésére szolgál. Egy stabil felületre kell tenni a telefont, és biztosítani kell, hogy jól „rálásson” a felhasználó fejére és felső testére. Az alkalmazás végigvezeti a felhasználót a folyamaton, majd felszólítja, hogy fél percig maradjon mozdulatlan. A Google Fit a finom mellkasi mozgások alapján számítja ki légzésszámát, a számítógépes látás pedig pixelszinten követi nyomon az apró fizikai jeleket.

A Google persze felhívja a figyelmet arra, hogy „ezeket az eredményeket nem orvosi célokra szánják, és nem használhatók betegségek vagy egészségügyi állapotok diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására vagy megelőzésére”, ettől függetlenül a funkciók klinikai vizsgálatokon mentek keresztül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

A Google szerint az 1990-es években ragadt az Apple üzenetküldője

Nem ez az első alkalom, hogy a Google felszólalt az Android felhasználókat kirekesztő iMessage ellen, és most egy újabb alkalmat találtak erre, mégpedig az...

Mégsem realityOS lesz az Apple kiterjesztett valóság rendszerének neve

Az Apple kiterjesztett valóság rendszerének mégsem realityOS lesz a neve, a pletykák szerint xrOS lehet az új rendszer elnevezése.A Bloomberg szerint az Apple kiterjesztett...

Az iOS 16.2-nek ki kell javítania az iPhone 14 Pro mindig bekapcsolt kijelzőjének hibáját

Az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max Van néhány feltűnő szoftvermódosítás, pl Dinamikus sziget Rendszerriasztások és nagyon várt figyelmeztetések megjelenítése állandó kijelző....

Így mentett életet az iPhone 14: megfagyhatott volna az alaszkai autós

Nagyon durva az Apple új fejlesztése, amivel onnan is lehet segítséget hívni, ahol se térerő, se WiFi, se mobilnet. De vajon hogy csinálták?...

Recent Comments