szerda, március 22, 2023
Home Iphone Lépett a Google: az iPhone kameráival is mérhet szívritmust és légzésszámot

Lépett a Google: az iPhone kameráival is mérhet szívritmust és légzésszámot

Az iPhone-okra (is) letölthető Google Fit alkalmazás kapott egy hasznos egészségügyi kiegészítést, amelyhez az eszköz kameráit kell használni.

Még februárban jelentette be a Google a szívritmus- és légzésszámmérő funkciót az androidos telefonokra. Nem meglepő módon, a Pixelek kapták meg először, de azután sok egyéb androidos modellen is elérhetővé vált. Most viszont – figyelt fel a 9to5Google – az iPhone-okon is belekerült a Google Fit alkalmazásba ez a funkció, bár a Google nem említi támogatási dokumentumában.

A használatához tehát szükség van a Google Fit alkalmazás telepítésére, ám ha ez megtörtént, már kezdődhet is a pulzusmérés, amelyhez csupán az iPhone hátoldali kamerájára van szükség. A kamera lencséjére kell helyezni az ujjat, majd egy picit rá kell nyomni. Lehetőség van a vaku bekapcsolására, ha sötétebb környezetben növelni szeretnénk a pontosságot, de akár egy fényforrás elé is helyezhetjük a kezünket (és a telefont).

Az alkalmazás figyeli „az ujjak színének finom változásait”, így detektálja a véráramlást. A pulzusszám-algoritmusok figyelembe veszik a megvilágítást, a bőrtónust, az életkort és egyéb tényezőket. A mérés körülbelül 30 másodpercet vesz igénybe, miközben a képernyő alján megjelenik egy előnézeti grafikon és a pulzusszám. A felhasználó eldöntheti, hogy menti-e az életfontosságú adatokat a Fitbe. Mindez offline, internetkapcsolat nélkül is működik.

Az előlapi kamera a percenkénti lélegzetvételek számának mérésére szolgál. Egy stabil felületre kell tenni a telefont, és biztosítani kell, hogy jól „rálásson” a felhasználó fejére és felső testére. Az alkalmazás végigvezeti a felhasználót a folyamaton, majd felszólítja, hogy fél percig maradjon mozdulatlan. A Google Fit a finom mellkasi mozgások alapján számítja ki légzésszámát, a számítógépes látás pedig pixelszinten követi nyomon az apró fizikai jeleket.

A Google persze felhívja a figyelmet arra, hogy „ezeket az eredményeket nem orvosi célokra szánják, és nem használhatók betegségek vagy egészségügyi állapotok diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására vagy megelőzésére”, ettől függetlenül a funkciók klinikai vizsgálatokon mentek keresztül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Az Apple sokat kritizált lépését veheti át a Samsung

Korábban sok kritika érte a cupertinói vállalatot, amiért kivette a töltőt a dobozból, ám úgy tűnik, hamarosan a Samsung is hasonló útra léphet. ...

KárpátHír • Hírek Kárpátaljáról, Ukrajnából Önnek!

A Kremlben elrendelték, hogy senki sem használhatja az Apple mobiljait az épületben. A Reuters információi szerint az oroszok a nyugati kémektől tartanak. Source

Különleges hadművelet indul az iPhone ellen

Az orosz kormányzat nem szeretne egyetlen Apple okostelefont sem látni a minisztériumi tisztségviselők kezében. A Kommerszant tegnapi beszámolója szerint orosz kormányzati körökben kötelezően el...

A Kremlben rettegnek attól, hogy az iPhone-okat lehallgatják, mindenkinek le kell selejteznie…

Vlagyimir Putyin újraválasztási kampányában részt vevő Kreml-dolgozóknak tilos lesz iPhone-t használniuk, mert a politikai vezetés attól tart, hogy ezeket a készülékeket lehallgathatják – jelentette...

Recent Comments