vasárnap, február 5, 2023
Home Apple hírek Már 9 milliárd forintnyi büntetést fizetett az Apple Hollandiában, és még közel...

Már 9 milliárd forintnyi büntetést fizetett az Apple Hollandiában, és még közel sincs vége

Újabb hét, és így újabb ötmillió eurós (nagyjából 1,8 milliárd forintos) büntetést kell fizetnie Hollandiában az Apple-nek, miután továbbra sem tudott egyezségre jutni az ottani piacfelügyeleti hatósággal a randiappok fizetési rendszerét illetően.

Egy bírósági ítélet után, még januárban fenyegette meg az ACM, a holland fogyasztói és piacfelügyeleti hatóság az Apple-t, hogy komoly büntetés elé néz, amennyiben nem változtat az alkalmazásboltjába kerülő társkereső alkalmazások fizetési rendszerén. Hogy miért pont az ilyesfajta alkalmazások bántották a felügyeletet, arról itt olvashatnak.

A fenyegetést be is változzák, és így már ötödik hete kell 5 millió eurót fizetnie az Apple-nek, azaz az összesített büntetés elérte a 25 millió eurót. Amúgy nem fog így menni a végtelenségig, van egy felső határ is: 50 millió euró – lehet, hogy erre játszik az Apple? Egyébként akkor is megáll a büntetési tételek halmozódása, ha az Apple teljesíti az előírt feltételeket.

Az ACM mindenesetre azt állítja, hogy az Apple nem volt hajlandó semmilyen komoly javaslatot előterjeszteni. A TechCrunchcsal is megosztott nyilatkozatuk szerint egyértelműen elmagyarázták az Apple-nek, hogyan tudnak megfelelni az ACM követelményeinek. Egyelőre azonban nem voltak hajlandók komoly javaslatokat előterjeszteni. Sajnálatosnak tartják az Apple hozzáállását, különösen amióta az ACM követelményeit a bíróság december 24-én helybenhagyta. Az Apple úgynevezett „megoldásai” továbbra is túl sok akadályt támasztanak a saját fizetési rendszerüket használni kívánó társkereső alkalmazások szolgáltatói számára.

Az ACM szerint az Apple egy erőfölénnyel rendelkező vállalat. Ez pluszfelelősséggel jár a vásárlókkal és tágabb értelemben a társadalommal szemben. Az Apple-nek észszerű feltételeket kell meghatároznia szolgáltatásai használatához. Ebben az összefüggésben nem élhet vissza erőfölényével – írják a nyilatkozatban.

Az Apple eközben arra hivatkozik, hogy eleget tesz az ACM döntésének, és a vásárlások után fizetendő 30 százalékos jutalékot lecsökkentette 27 százalékra, viszont megköveteli a fejlesztőktől, hogy külön alkalmazás-binárisfájlokat tartsanak fenn, és hogy a jutalékok nyomon követése érdekében alternatív módon nyújtsanak be havi nyilvántartást az Apple számára az eladásokról.

Látszik tehát – jegyzi meg a MacRumors –, hogy az Apple és az ACM eltérő módon értelmezi az eredeti ítélet követelményeit, és miközben az álláspontjaik nem közelednek egymáshoz (az Apple nem szívesen hagyna fel egy jövedelmező bevételi forrással), a bírságok szépen, csendben halmozódnak.

Most Popular

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban?

Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi...

Recent Comments