vasárnap, február 5, 2023
Home Iphone Már olyat is tud mérni az Apple Watch, amire mi nem biztos,...

Már olyat is tud mérni az Apple Watch, amire mi nem biztos, hogy eléggé odafigyelünk

Az Apple Watch EKG-méréseivel előre lehet jelezni, és monitorozni is lehet a stresszt, ami a későbbiekben az egyéb mért adatokkal kiegészülve még részletesebb képet is adhat a felhasználó egészségéről.

Valószínűleg mindenki találkozik az élete során a stresszel, ki gyakrabban, ki kevesebbszer. Ez az a folyamat, melynek során az elménk és a testünk reagál a külső körülményekre.

A Waterloo Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az Apple okosórája, a Watch képes-e a stressz-szintünk észlelésére és nyomon követésére – mint a Frontiers Digital Health folyóiratban publikált eredmények mutatják, kiderült, egész jó ebben.

A kutatók 33 embernek adtak két eszközt: egy iPhone 7-et és egy EKG-funkcióval is rendelkező Apple Watch 6-ot. Az alanyoktól azt kérték, hogy napi legalább hat alkalommal készítsenek EKG-t, háromórás különbséggel. Az EKG-mérések előtt pedig egy stresszel kapcsolatos kérdőívet kellett kitöltsenek az iPhone-on.

Az adatokat két héten keresztül gyűjtötték a tudósok az önkéntesektől, ezt követően pedig egy gépi tanulási algoritmust fejlesztettek ezek értelmezésére. A kutatók a szívfrekvencia-variabilitás (Heart Rate Variability /HRV) megállapítására használták az EKG-t. Ezzel számszerűen mérhető a stressz, ugyanis megmutatja a szív alkalmazkodóképességét a környezeti hatásokhoz.

A kutatók arra jutottak, hogy az okosóra képes lehet előjelezni a stresszt, kiváltképp, amikor annak hiányából próbál következtetni. A kutatók szerint „ez az első tanulmány, ami egy Apple Watch EKG-adataival jelzi előre az emberek stressz-szintjét” – írta a BGR.

A kutatók szerint az Apple okosórájának további egészségügyi adatai – alvás, fizikai aktivitás – továbbfejleszthetik az eszköz azon képességét, hogy előre jelezze és nyomon kövesse a stresszt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban?

Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi...

Recent Comments