Home Apple Watch Még a PCR-teszt előtt jelezheti az Apple Watch a Covid-fertőzést

Még a PCR-teszt előtt jelezheti az Apple Watch a Covid-fertőzést

Egy új tanulmány szerint az Apple népszerű okosórája, pontosabban annak pulzusmérője egészen korán képes jelezni, hogy a viselőjének koronavírus-fertőzése lehet.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Egészségügyi dolgozókra, illetve megfertőződésükre koncentráltak a Mount Sinai Covid Informatikai Központ munkatársai, hogy még a tünetek megjelenése előtt azonosíthassák a koronavírus-fertőzés meglétét.

A Warrior Watch Study névre keresztelt projektben dedikált Apple Watch és iPhone alkalmazást használtak. Az egészségügyi dolgozóknak több hónapon keresztül (múlt év áprilisa és szeptembere között) naponta ki kellett tölteniük egy rövid felmérést, hogy közvetlen visszajelzést adjanak az esetleges Covid-tünetekről és egyéb egészségügyi jellemzőkről, beleértve a stresszt is. A vizsgálati időszak alatt rendszeresen viselniük kellett az Apple Watchot.

© Mount Sinai

A kutatók kiemelten figyeltek a pulzusszám-értékére, ugyanis ennek változékonysága fontos mutatója az idegrendszeri megterhelésnek. Az adatokat összevetették az olyan Covid-specifikus tünetekkel, mint a láz, a fájdalom, a száraz köhögés, valamint az íz és a szaglás elvesztése. Kiderült, hogy a pulzusszám változása legalább egy héttel korábban jelezte a fertőzést, mint ahogy a tünetek tesztre sarkalták volna a beteget, viszont az is érdekes, hogy a pozitív teszt után nagyjából egy-két héttel normalizálódott a pulzusszám.

A kutatók remélik, hogy az eredményeik alapján még a fizikai vizsgálat előtt el lehetne különíteni a fertőzöttet, megakadályozva a potenciális terjedést. A tanulmányt tovább szeretnék bővíteni annak érdekében, hogy megvizsgálják, milyen egyéb viselhető eszköz fedheti fel a koronavírus hatását az egészségügyi dolgozók egészségére, beleértve azt is, hogy miként kapcsolódhat az alvás és a fizikai aktivitás a betegséghez.

A folyamatban lévő, kapcsolódó kutatások során az Apple jelenleg a Seattle Flu Study kutatóival és a Washington Egyetem Orvostudományi Karának oktatóival működik együtt, ugyancsak vizsgálva azt, hogy lehet-e a koronavírus- vagy influenza-fertőzés korai jele a pulzusszám-változás, illetve a vér oxigénszintjének változása. Korábbi független Apple Watch-tanulmányok – írja a MacRumors – kimutatták, hogy az okosóra érzékelői képesek felismerni a cukorbetegség korai jeleit, és figyelmeztető jeleket adhatnak a pitvarfibrilláció esetén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Most Popular

Hajmeresztő összegért vették meg az egyedi iPhone-t | 24.hu

Több mint 86 ezer dolláros (kb. 27,5 millió forint) áron kelt el az eBayen egy egyedi, átalakított iPhone – írja a CNet. Ken Pillonel,...

Az Apple fizethet a megalázó bánásmód miatt – Napi.hu

Az Apple kiskereskedelmi dolgozói 2013-ban nyújtották be a csoportos keresetet a technológia óriás ellen mert a napi távozás előtt átvizsgálásnak kellett alávetniük magukat,...

Most épp 160 millióért kelt el egy Apple-1

A koafából készült borítása tette különlegessé az ősi számítógépet. Egy ideje meglehetősen csendesek voltak a gazdag és fanatikus Apple-gyűjtők, ám a napokban újabb eszement összegű...

Komoly fejlődés következik az Apple-nél, az M1 Pro és az M1 Max csak a kezdet volt

Még fényesebb a jövője az amúgy is tündöklő CPU-knak. Merész húzás volt az Apple-től, mikor 2020 novemberében bejelentették, szakítanak az Intellel és sok év...

Recent Comments